Friday, May 04, 2007

U BRDIMA, HORORI




Evo jedne knjige koja ima apsolutnu DOBA NEVINOSTI preporuku


Izašla je iz štampe knjiga U BRDIMA, HORORI: SRPSKI FILM STRAVE – studija koja se bavi recepcijom horor žanra u Srbiji, kao i ovdašnjom žanrovskom produkcijom u rasponu od kultne LEPTIRICE (1973) do ŠEJTANOVOG RATNIKA (2006). U knjizi se detaljno obrađuje čak 14 naslova sa jakim elementima horora, uključujući i neke umetnički vredne TV filmove (SAN DOKTORA MIŠIĆA, ŠTIĆENIK, PROKLETINJA...) uz nezaobilazne naslove kao što su DAVITELJ PROTIV DAVITELJA, VARIOLA VERA, VEĆ VIĐENO, T.T. SINDROM itd. Pored analize pomenutih dela (praćene obimnom faktografijom i detaljnim filmografijama za svaki naslov), uvodni deo knjige analizira prisustvo žanra u srpskoj kulturi, kao i kritičku svest o njemu u poslednjih nekoliko decenija (od početnog nipodaštavanja do današnjeg relativnog prihvatanja). U trećem delu knjige nalaze se i intervjui sa tri za srpski horor značajna imena: reditelj Đorđe Kadijević, kao pionir horora kod nas i predstavnik 'klasične' struje; reditelj Dejan Zečević, kao predstavnik mlađe, 'žanrovske' struje, i filmski kritičar i scenarista Dimitrije Vojnov, kao predstavnik žanrovski orijentisane kritike, koji govori o potencijalima i o recepciji horora kod nas.
Autor knjige je niški filmski kritičar i pisac, Dejan Ognjanović, ljubiteljima horora već poznat po romanu NAŽIVO (Prosveta, Niš, 2003) i studiji o Đavolu na filmu FAUSTOVSKI EKRAN (Matična Biblioteka 'Svetozar Marković', Zaječar, 2006) koja je nedavno promovisana u Kinoteci.
Knjigu U BRDIMA, HORORI: SRPSKI FILM STRAVE izdao je Niški Kulturni Centar u ediciji 'Tragači' koju uređuje Zoran Ćirić – Magični Ćira.


Ova knjiga pokazuje pravac u kome treba da se kreće naša filmska kritika i publicistika, da spase ono što se spasiti može od naše filmske tradicije, i ponovo vrati smisao knjigama, pošto se o srpskom filmu ionako ništa ne može naći na Internetu. Budućnost srpske kritike je pisanje o srpskom filmu, ova knjiga je prvi korak prema budućnosti.