Wednesday, November 28, 2007

VRELO OSVAJA SVET


Popboks donosi lepe vesti!


Pogledajte:


Vrelo u užem izboru za „Next Big Thing“ BBC-ja
Etno pop grupa
Vrelo iz Rume ušla je među prvih 20 u izboru za ovogodišnju BBC-jevu titulu Next Big Thing.
Među finalistima koji su odabrani među 2.000 izvođača iz 88 zemalja, zastupljeni su najrazličitiji pravci - etno, gospel, rokenrol...
Vrelo predstavlja novo lice srpskog alternativnog etna, poigravajući se muzičkim kanonima i predrasudama na raskršću tradicionalnog i urbanog, a pevanje nadograđuje lajbahovskom opsesijom pionirskim uniformama i scenskom disciplinom.
Grupa je nastala 1999. godine, a veću pažnju je skrenula prošle i pretprošle godine nakon koncerata na Exitu, zatim nastupa sa Bajagom u Beogradskoj areni, pa onda nastupima u inostranstvu: sa Darkom Rundekom u Nemačkoj i u Kusturičinoj „pank-operi“ Vreme Cigana u Parizu.
U Beogradu su poslednji put nastupili
letos u okviru Belefa.
Grupu čini sedam mladih pevačica i troje instrumentalista: dvoje perkusionista i basista.
Žiri BBC-ja, u kom su bili i Tori Amos i soul pevač Omar, je prilikom izbora finalista imao u vidu i raspoloženje publike pokazano na MySpace stranici takmičenja.
Producent Vrela Voja Aralica rekao je za Popboks da su članovi grupe veoma zadovoljni postignutim uspehom.
“Sve se dogodilo slučajno i jako brzo: bili smo u studiju gde snimamo novi album, kada nas je pozvao prijatelj i rekao da je na Internetu video BBC-jev konkurs. Bilo je to u subotu, kada smo i poslali pesmu Pošle mome. A konkurs je bio otvoren do nedelje”, objasnio je Aralica.
Lista 20 finalista izgleda ovako (abacedno): Axis (Litvanija), Beatrice Moss (Tanzanija), Fungu (Turska), Ha Ha Orchestra (Britanija), Hraun (Island), Instiga (Brazil), J Cee (Jamajka), Jeremie Johnson (Južnoafrička Republika), King Tut (SAD), Maya McCallum (Francuska), Noam Faingold Orchestra (SAD), Penny Broadhurst (Britanija), Psy'aviah (Belgija), Sherieta Lewis (Jamajka), Shortcut Therapy (Španija), Stereoptera (Rusija), Tshila (Uganda), Vrelo (Srbija), Wicked Aura (Singapur) i Yunasi (Kenija).
Od ovih 20 imena će 3. decembra biti izabrano pet solista ili grupa, koji će nastupiti u Londonu pred žirijem u kom će sedeti producent William Orbit, indijski muzičar Talvin Singh i muzičar/producent Nile Rogers.
Pobednik će nastupiti u O2 areni u Londonu na 75. rođendanu BBC-ja, na kojem će nastupiti i niz svetski poznatih imena.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home