Sunday, April 06, 2008

NAZI FEST 2

Očigledno je da mafija nije odučila Novosađane od bavljenja filmom. Najavljen je i drugi pokušaj pravljenja Filmskog festivala u Novom Sadu. Evo šta o tome kaže BLIC:

Exit preuzeo nacionalni festival
Autor: B. Nedeljković 06.04.2008 - 00:58
Nacionalni filmski festival, koji je prošlog leta u Novom Sadu održan na pompezan način, ove godine će imati nešto skromnije izdanje. Od 14. do 21. juna ovaj festival više neće imati predznak „nacionalni“, već će se zvati „Cinema City Film & New Media festival“, a nacionalni program će biti samo jedan od njegovih programa. Predviđeno je da taj festival ima 14 programa, od toga tri takmičarska, u okviru kojih će biti prikazano više od 150 filmova iz novije produkcije.
Zbog brojnih osuda u javnosti na koje je naišla organizacija Filmskog festivala Srbije održanog u Novom Sadu od 3. do 8. jula 2007. godine, Udruženje „Exit“ odlučilo je da sada celokupan posao oko pripreme i održavanja festivala preuzme u svoje ruke. Filmski centar Srbije koji je, inače, osnivač festivala u Novom Sadu saglasan je s ovom promenom. - Najveći problem u vezi s prošlogodišnjom organizacijom nacionalnog festivala bio je vezan za „Exit“, iako su oni svu krivicu svaljivali na Filmski centar Srbije i Kulturni centar Novog Sada. Oni naprosto nisu bili svesni finesa koje zahteva organizacija filmskog festivala. To je nešto potpuno različito od produkcije jednog muzičkog događaja - rekao je za „Blic nedelje“ izvor blizak menadžmentu „nacionalnog“ festivala održanog 2007. godine. Veliki skandal vezan za prošlogodišnji „nacionalni“ festival je prisustvo glumice Dušice Žegarac u žiriju. Reč je o notornom slučaju „sukoba interesa“, jer je ona koscenaristkinja filma Aleksandra Rajkovića „Hamlet“ koji je nagrađen sa četiri priznanja, jednim manje od filma „Bel epok“, dobitnika Gran prija. Dodeljenim nagradama posebno su bili nezadovoljni predstavnici glumačkog esnafa koji nikako nisu mogli da se pomire s odlukom žirija da za glavnu ulogu priznanje dobije naturščik Kenedi Hasani, koji je igrao samog sebe u filmu Želimira Žilnika „Kenedi se ženi“. Ove godine će budžet festivala, koji u ovom trenutku još nije preciziran, biti za trećinu manji nego prošle godine, kad je iznosio više od milion evra. Glavna sredstva biće prikupljena od sponzora, a deo novca obezbediće se iz budžeta pokrajine i grada, u istom iznosu kao i prošle godine. Uz to, ove godine neće se izdvajati novac za postprodukciju filmova, a i nagradni fond će biti znatno umanjen. Ovogodišnje izdanje festivala biće obogaćeno kako brojem programskih celina, tako i onih u konkurenciji za nagrade. Osim nacionalne (za čiji sadržaj će biti zadužen Ivan Lalić, predsednik Programskog saveta), biće zastupljena i selekcija internacionalnog nezavisnog filma, kao i „program ostvarenja snimljenih do deset hiljada dolara“. Druge dve selekcije biraće Programski savet, koji čine filmski kritičari Dubravka Lakić i Miloš Tomin, producent Miša Mogorović (koji će voditi i Dunavski fond festivala) i kreatorka Maja Vidaković. U revijalnom programu manifestacije „Cinema City Film & New Media festival“ biće selekcija muzičkih filmova, omaž filmskom festivalu Sandens, program filmova iz regiona, ali i filmovi novih tehnologija.
Kusturičino nezadovoljstvo
Prošle godine bilo je dosta kritika upućenih na loš tehnički kvalitet projekcija, posebno onih održanih u Srpskom narodnom pozorištu. Loša projekcija „Zaveta“, održana upravo u Srpskom narodnom pozorištu, uzrokovala je i odluku Emira Kusturice da svoj najnoviji film ne prikazuje u redovnoj distribuciji u srpskim bioskopima. Za ovu godinu organizatori najavljuju mnogo manje problema te vrste. Filmovi će biti prikazivani na devet lokacija u gradu - u SNP-u, bioskopu „Arena“, u Katoličkoj porti i u još tri „open air“ bioskopa, ali i u Studiju M, gde će se odvijati i „akademski deo programa“.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

'Ајдe да видимо и то чудо ... FFS: Take 2.

2:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

Upravio sam procitao da su od autorskih nagrada izbacene montaza, scenografija, dizajn zvuka, kostim i maska...
Super je ta "nova" ekipa filmskih strucnjaka i toliko o poznavanju izrazajnih sredstava u filmu...
Sram ih bilo...bitno je da se uzme kinta itd...

2:47 AM  

Post a Comment

<< Home