Monday, March 24, 2008

KADIJA UPDATE

Naš drug Jovan Ristić bio je u poseti na setu novog projekta Đorđa Kadijevića i evo njegovog detaljnog izveštaja:
Đorđe Kadijević, režiser televizijske serije "Vuk Karadzzich" i filmova kao što su "Karadordjeva smrt" i "Leptirica", počeo je u petak (21. marta 2008.) u Beogradu, posle 15 godina pauze, da snima povratničko delo - višedelni televizijski film o Nikoli Pašiću.

Prvi kadrovi "Poslednje audijencije" snimljeni su, pred novinarima, u Legatu Vojislava Jovanovića Maramba u Birčaninovoj ulici, čije je dvorište uzeto za eksterijer osnovne škole u Negotinu koju je Pašić pohađao tokom pedesetih godina devetnaestog veka.

Kadijević (75) je završetak posla najavio za kraj 2008. ili početak 2009. godine, i izrazio posebno zadovoljstvo što je u Radioteleviziji Srbije naišao na "opštu spremnost da se ubuduće prave vrhunski seriozni programi" koji bi mogli da nadžive svoje tvorce, a nasuprot "efemernih programa prolaznog karaktera koji su tu da popune vreme".

Kako je rekao novinarima, "Poslednja audijencija" je delo sa najvišim umetničkim ambicijama, i RTS preko njega želi da "dokaže kako je ponovo sposobna da snima u visokoj A kategoriji, na nivou iz vremena Jugoslavije - prvi put posle njenog raspada".

Serijom se, dodao je Kadijević, takođe želi pokazati - i domaćoj i stranoj publici - "da je Srbija bila i jeste evropska zemlja, da je imala kraljeve, dinastije, velike ljude”, i da "Srbi nisu divlji balkanski narod".

U snimljenoj sceni, knez Aleksandar Karađorđević (Danijel Sič) u pratnji kneginje Perside (Borka Tomović) obilazi školu u Negotinu, gde upoznaje malog Nikolu Pašića, a đacima poručuje: "Pero je ubojitije od oružja. Učenjem se brani sloboda".

Učitelj kaže knezu da mu je Pašić – inače đak petog razreda – najbolji učenik,

Vitalni Kadijević stalno se kretao po dvorištu i davao uputstva glumcima, snimateljima i tehničarima. Izražavao je zadovoljstvo rezultatom i pravio dublove. Snimanje je nekoliko puta ponovljeno i zbog aviona u preletu, bežanja sunca za oblak i manjih problema sa audio i video tehnikom.

Kadijević je rekao agenciji Beta da nije snimao 15 godina "pored ostalog i zato što je nesrećna sudbina naroda i države tokom devedesetih omela nastanak TV programa" koji su bili planirani za njega, to jest televizijskih serija o Nikoli Pašiću i Svetom Savi.

"Što se malih produkcija tiče, samo sam dobijao odgovor – stavite ovo pod navodnike - 'ne može se velikom režiseru dati da radi male stvari'", izjavio je Kadijevich, uz opasku da će vreme pokazati kakav je on režiser.

Dodao je da ga je apstinencija "jako pogodila i intimno ga bolela", ali da su se prilike konačno popravile i da mu se dešava ono što je toliko želeo.

"Poslednja audijencija" će, kako je objasnio novinarima, biti u duhu TV serije "Vuk Karadžić" (1988) za koju je dobio prestižnu nagradu "Gran Prix Europe", to jest nova serija će biti "istorijska freska koja će pokazati čitav život Nikole Pašića".

U centru pažnje biće dramatični delovi Pašićeve političke karijere, a biće osvetljen i njegov privatni život. "Teško je praviti film o čoveku koji je život proveo za skupštinskom govornicom", rekao je Kadijević. "Ne želim da to bude nalik prenosu
skupštinskog zasedanja".

Rekao je da će nastojati da prikaže Pašića u pozitivnom svetlu “zbog kontradiktornih predstava" o tom uticanjom srpskom političaru, kao i da pokaže zbog čega je Pašić bio "istinski politički genije" u istoriji moderne Srbije.

"Uz izvinjenje svima ostalima, takvi geniji su, uz Pašića, bili još samo Miloš Obrenović i Josip Broz Tito", ocenio je Kadijevich.

U "Poslednjoj audijenciji", mladog Pašića igraće Gordan Kičić a starog Pašića Miodrag Radovanović Mrgud. U ulozi kralja Milana Obrenovića pojaviće se Boris Milivojević, i u ulozi kneginje Natalije - Nataša Šolak.

Za ulogu Milutina Garašanina određen je Bogdan Diklić. Pašićevog sina Rada igraće Miloš Vlalukin a njegovu kćer – Vanja Ejdus. Novinara Martinca, koji vodi poslednji intervju sa ostarelim Pašićem tumačiće Milutin Milošević.

U ostalim ulogama su Predrag Ejdus, Olivera Katarina, Snežana Savić, Sonja Kolačarić, Tanasije Uzunović, Erol Kadić, Nenad Jezdić, Nebojša Milovanović, Andrej Šepetkovki, Tihomir Stanić, Nenad Stojmenović, Milan Mihajlović, Goran Jevtić, Bojan
Dimitrijević, Vladislav Mihajlović, Slobodan Ćustich i drugi.

Serija će biti snimana na autentičnim lokacijama u Beogradu i okolini Smedereva ali i na lokacijama u Deliblatskoj peščari, Pančevu, Novom Sadu itd.

7 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kao nekad u stara dobra vremena, ali ovoga puta ne na filmskoj traci...Kojom HD kamerom snimaju, zna li se?

6:19 AM  
Anonymous Anonymous said...

Navodno su kupili neku novu kameru...

4:18 AM  
Anonymous Anonymous said...

jel kod nas skoro neko snimio nesto na filmskoj traci?jel se kod nas uopste i snima nesto na filmskoj traci?

12:08 AM  
Anonymous Anonymous said...

ove godine carlston za ognjenku, na lepom plavom dunavu, ljubavi i drugi zlocini, sveti georgije ubiva azdahu... na digitalnoj tehnici su snimljeni citulja za eskobara i milos brankovic.

2:56 AM  
Anonymous Anonymous said...

a "beogradski fantom," "bacio sam cini na tebe," "biro za izgubljene stvari," "zivot i smrt p. b."? nesto mi govori da je sve to hd...

4:18 AM  
Anonymous Anonymous said...

mislim da su od ovoga digitala 'biro za izgubljene stvari' i 'zivot i smrt p.b.' , ali ne hd nego dv. 'beogradski fantom' je sniman na traci, a cini mi se i 'bacio sam cini na tebe'

5:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

Koliko vidim nigde seen pominje Archbald Rajs?!

Da li to Kadijevic kaze da ce snimati autobiografski film o Nikoli Pasic u kojem nema lika Arciblda Rajsa?

12:35 PM  

Post a Comment

<< Home