Tuesday, June 03, 2008

POVERLJIVO IZ LA


Evo šta piše današnji KURIR:


Da kontroverze ne prate samo srpske filmske konkurse, dokazuje slučaj Konkursa za sufinasiranje dugometražnih igranih filmova koji je organizovao Sekretarijat za kulturu grada Los Anđelesa. Komisija u sastavu Peter Berg, Kathryn Bigelow i Diablo Cody dodelila je sredstva projektima PUBLIC ENEMIES Michaela Manna, AVATARu Jamesa Camerona i OLD SCHOOL DOS Todda Philipsa.


Ova odluka je dočekana kao krajnje kontroverzna i dovela je do pobune među američkim filmskim radnicima. "Peter Berg je dao pare producentu svojih filmova HANCOCK i KINGDOM", žali se Terry Gilliam koji se nadao da će njegov film DR PARNASSUS dobiti pomoć. On je direktno optužio Petera Berga da je namestio konkurs kako bi novac dobio Michael Mann za svoj biografski film o John Dillingeru. "Ko može da kaže da Micahel mann nije zaslužio pomoć grada Los Anđelesa?" pita Berg.


Međutim, još je kontroverznija odluka da se novac da Jamesu Cameronu, bivšem suprugu Kathryn Bigelow koja je bila predsednik komisije. "Znali smo da će ovo biti problem, i Kathryn je insistirala da se izuzme iz glasanja. Ali i Diablo i ja smo mislili da je reč o briljantnom scenariju i pravom spektaklu na kome će biti upošljeni mnogi filmski radnici i izglasali smo da on dobije sredstva. Kathryn je svojim izuzećem iz glasanja pokazala koliko je velika ličnost", kaže Peter Berg.


Mlada Diablo Cody se našla na udaru kritika pošto je treći film OLD SCHOOL DOS produkcija Ivana Reitmana, oca Jasona Reitmana koji je režirao njen debitantski film JUNO i učinio je slavnom. "Žalosno je da se tako mlada devojka tako osramoti",. kaže Renny Harlin koji sa svojim projektom BRODIE'S LAW učestvuje već treći put na gradskom konkursu u Los Anđelesu. "Mislim da je Diablo izmanipulisana", kaže Shane Black koji nije prošao sa svojim projektom NICE GUYS. Nekada najplaćeniji scenarista takvih hitova kao što su LETHAL WEAPON i LAST BOY SCOUT kaže da Diablo nije dorasla igrama holivudske filmske mafije. "Svi čekamo kalifornijski republički konkurs!", insistira Joel Silver, poznati holivudski producent. On je na gradskom konkursu izvisio sa novim projektom NINJA ASSASSIN.


Ipak, Oliver Stone, kao i uvek iznosi sumnje u sistem. "Mislim da se ovde radi o jednoj kompleksnoj igri. Naime u kalifornijskoj republičkoj komisiji nalaze se Michael Mann i James Cameron i ja mislim da ekipa iz gradske komisije očekuje da im republička komisija vrati uslugu. Nemojte se čuditi ako Bergov BRAN MAK MORN dobije pare na republičkom konkursu!"

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

haha.
ovo je totalno genijalno.
vi ste carevi.

3:45 AM  
Anonymous Anonymous said...

to kume, samo kidaj...:-)))

7:06 AM  
Blogger Unknown said...

Bravo, smekeri

6:36 AM  

Post a Comment

<< Home