Saturday, December 20, 2008

SPY COUNTER SPY

Evo jedne vesti koju smo videli u današnjim dnevnim novinama:

POPOV PROTIV VRANIĆA

Ljubav prema filmu i dalje cveta u srpskim obaveštajnim krugovima sudeći po novom filmskom rivalitetu koji je zavladao između Bezbednosno informativne agencije i Vojne bezbednosne agencije. Dok je BIA još u vreme dok se zvala DB aktivno učestvovala u razvoju srpske kinematografije, od kada je promenila ime potpuno se povukla sa filmske scene. Za to vreme VBA je potpuno preuzela stvar. Ne samo da je ove godine na srpskim festivalima dominirao film "Četvrti čovek" Dejana Zečevića u kome je glavni junak major VBA, nego je trenutno najgledanija serija u srbiji "Moj rođak sa sela" u kojoj je najupečatljiviji junak potpukovnik VBA. Ipak, čini se da BIA priprema kontraudar.
"Iduće godine će biti 65 godina od osnivanja OZNE i za centralnu proslavu 13. maja pripremamo premijeru novog filmskog spektakla koji će promovisati istoriju srpskih tajnih službi", kaže naš neimenovani izvor iz BIA. U duhu evropskih integracija, za potrebe godišnjice službe nije ekranizovan neki od njenih podviga već je snimljen biografski film o najčuvenijem srpskom špijunu Dušku Popovu, po čijem je liku kasnije Ian Fleming oblikovao svog junaka Džejmsa Bonda.
Kako stvari ne bi prošle bez klaične srpske nesloge potrudio se skupštinski Odbor za bezbednost koji je na većini prošlogodišnjih sednica diskutovao o autorskom i glumačkom timu koji će doneti ovaj film na veliki ekran. "Ivica Dačić je bio pod velikim utiskom susreta sa Rejfom Fajnsom prilikom njegove posete povodom traženja lokacija za film "Koriolan" i predlagao je da Srbija o Popovu snimi ozbiljnu međunarodnu korodukciju u kojoj bi Fajns igrao našeg špijuna. Dačić je na sednicama odbora za bezbednost izjavljivao kako mu je Fajns lično predlagao da film režira njegova prijateljica Ketrin Bejglou sa kojom je dobro sarađivao u dva navrata." Međutim poslanici DSS i SRS su odbili ovaj predlog i insistirali su na tome da se za film o Popovu dovede ruski reditelj kazahstanskog porekla Timur Bekmambetov. Kada su uz podršku SNS konačno uspeli da započnu zvanične pregovore sa Bekmambetovom, ispostavilo se da on ne bi mogao da smesti ovo snimanje u svoj inače naporni kalendar zbog brojnih holivudskih obaveza. Predstavnici Jedinstvene Srbije su uslovljavali odbor time da Stiven Sigal igra Popova, a dve sednice su protekle u prepucavanjua sa poslanicima LDPa ko je jači, Sigal ili Van Dam. G17+ je predlagao da se iskoristi nastupajući štrajk američkog sindikata glumaca i da se uzme američki reditelj, u opticaju su bili Piter Berg koji je imao uspeha sa filmom "Kraljevstvo" i "Henkok" ili iskusni veteran Li Tamahori koji režirao jedan fim o Bondu a radio bi po povoljnijoj ceni posle bizarnog seks skandala zbog koga je prognan iz Fabrike Snova.
Na kraju, prelomnu odluku donela je BIA koja je u svom stručnom predlogu navela da je najoptimalniji reditelj za film o Dušku Popovu Darko Bajić koji je već snimio film "Balkanska pravila" i u njemu ovekovečio rad Službe u formi jedne "uzbudljive i enigmatične istorijske freske", kako se kaže u ovom pismu. Rad na scenariju su počeli reditelj i Gordan Mihić. Scenarista "Balkanskih pravila" Radoslav Pavlović je u međuvremenu prešao u drugi tabor i piše seriju "Moj rođak sa sela" za VBA tako da BIA nije želela da ima posla sa njim. Proces kastinga za film o Dušku Popovu je u toku. Za sada je sigurno da će ulogu Iana Fleminga igrati Stiv Egnju, specijalista za uloge Engleza u srpskim filmovima.
Zvaničnici VBA nisu želeli da komentarišu ovu vest. "Indikativno je", kaže kolumnista "Vremena" Miloš Vasić, "da poslednjih nedelja avioni VBA frekventno lete za London i da Džejson Stejtam ne izbija iz objekta Karaš u kome je u više navrata gostovao sam ili u društvu reditelja Pola Andersona sa kojim je nedavno radio film "Trka smrti" a koji je našoj publici najpoznatiji po naslovima "Magnolija" i "Noći bugija"."
"Ja mislim da bi Vranić napucao Popova samo tako", kaže Miroslav Lazanski, upitan da komentariše eventualni dvoboj dva filmska junaka. "Uostalom ako je Holivud mogao da snimi film u kome se bore Osmi putnik i Predator, zašto ne bi bio film ili barem igra u kojoj se bore Vranić i Popov", zaključuje Miloš Vasić ovu interesantnu filmsko-obaveštajnu priču.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Mislim da je količinom gluposti, neduhovitnosti i nepotrebnih informacija u ovom tekstu autor prevazišao samog sebe. Kako bih nastavio da čitam ovaj blog i ubuduće, molim (ne)imenovanog autora da prestane sa ovakvim "zabavljanjem" javnosti.

8:55 AM  
Anonymous Anonymous said...

"Trku smrti" je rezirao Paul WS Anderson, ne Paul Thomas Anderson (koji je inace autor Noci bugija i Mangolije)

1:15 AM  

Post a Comment

<< Home