Monday, October 05, 2009

EDIT I JA


Dimitrije je sa zakašnjenjem pogledao EDIT I JA i evo njegovih utisaka:

EDIT I JA Alekse Gajića je prvorazredni događaj za srpsku kinematografiju i pop kulturu uopšte. Internacionalni tokovi u ovoj vrsti animiranog filma verovatno mogu da nađu štošta zanimljivo u njemu, međutim, što se mene tiče, uticaj ovog filma pre svega je važan za Srbiju i razvoj njenog žanrovskog filma koji pretenduje da preuzme neke strane žanrovske obrasce.
Naime, EDIT I JA na jedan izuzetno interesantan način spaja pop kulturne obrasce zapadne kulture (i u izvesnoj meri njene dalekoistočne aproprijacije) sa lokalnim obrascima o po prvi put imamo film koji je konzistentan u svom pop izrazu.
U konkretnom slučaju, EDIT I JA prenosi miteme svojstvene američkoj pop kulturi i japanimaciji i Srbiju bez ikakvog kompleksa. Po prvi put se na tlu Srbije događa neki high concept SF zaplet bez etno elementa, bez i najmanje intervencije zapadnog junaka, a ako imamo u vidu da se čak i na razvijenijim scenama (recimo u Japanu) takvi zapleti običnu prepliću sa uplivom oksidentalnih likova, u najmanju ruku kako bi se delo učinilo internacionalnijim i prijemčivijim na tržištu.
U EDIT I JA nema te vrste ustupaka – svi likovi su Beograđani iz 2074. godine i film se bavi kako smeštanjem SF priče u te okolnosti tako i promišljanjem našeg kolektivnog iskustva života u ovom gradu kroz njegov totalni redizajn usled koga tadašnji Beograd dosta lični na Njujork iz 23. veka u filmu THE FIFTH ELEMENT Luc Bessona (sa kojim na neki način deli dosta toga na planu senzibiliteta).
Pored potpunog redizajna Beograda, EDIT I JA se bavi i političkim aspektom našeg kolektivnog iskustva kroz digresivni fleš-bek o Petom oktobru koji možda nema neku suštinsku funkciju u okviru priče ali je zapravo vrlo interesantan upliv srpske stvarnosti u SF ključ, sličnu traumi atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki u japanskoj kulturi, pa i japanimacijama. Pored 5. oktobra postoji još niz suptilnih detalja, recimo porodična slika glavnog negativca koja pokazuje da je bio pripadnik Crvenih beretki a sigurno takvih detalja ima još i tek će se otkrivati kroz ponovljena gledanja na DVDu koja ovaj film zaslužuje.
Međutim, ono što EDIT I JA čini posebnim pop kulturnim artefaktom jeste istovremeno najprovokativniji segment filmskog izraza koji nailazi na najviše osporavanja među našom publikom i stručnom javnošću, a to je postavkaa karaktera i njihove međusobne interakcije.
Naime, i na nivou postavke karaktera, Gajić se vodio stilizacijom i koristi se lako čitljivim pop obrascima oličenim kroz konvenciju prikaza porodičnog života iz serija Siniše Pavića (čiji se eho može primetiti i u serijama poput LJUBAVI, NAVIKE, PANIKE koja to reformuliše za 21. vek) i
omladinskog života iz filmova Raše Andrića. Voleli mi Pavića & Andrića ili ne, masovnost njihove publike i uticaj njihovog opusa na oblikovanje životnih sadržaja na ekranu je dosta veliki. Nezavisno od toga da li se Gajić latio tih obrazaca svesno ili ne, on se njima služi i kada su rekontekstualizovani u nove SF okolnosti dobijaju potpuno novi smisao. Slično kao kad je Edgar Wright, dakako namerno, spojio konvenciju britanskog sitkoma i romerovskog zombi filma u SHAUN OF THE DEAD, Gajić je u EDIT I JA stvorio jedno, savršeno precizno i čitljivo delo koje ne luta i ne stoji u praznini.
Iako su mnogi skloni da pre svega Pavića postavljaju u pežorativni kontekst, njegovi socijalni univerzumi sa svojim zakonitostima spadaju među efektnije mehanizme filmskog oblikovanja srpske stvarnosti i sada kada mnogi naši, naročito mlađi reditelji, lutaju u pokušaju da definišu svoj izraz, često odlazeći u pravcu nekih istočnoevropskih devijacija, Gajić je sasvim neočekivano, u animiranom filmu koji po definiciji nema harizmu živih ljudi u kadru uspeo da stvori intrigantnu postavku.
Spoj Srbije i mitema inostrane pop kulture u tom ekscesnom obliku kada se u naše okolnosti donosi neka hiperkodifikovana priča (poput teme vanzemaljaca, puta u kosmos i sl.) obično je ostao nedorečen jer je upravo taj srpski element tog spoja bio manjkav i nejasan, odnosno najčešće se dešavalo da se vrši posrba neke teme u kojoj je upravo Srbija najslabiji detalj. Dobar primer takvog polovičnog rezultata jeste studentski film ZVEZDA TRI koji je na nivou koncepta odličan ali na planu karakterne interakcije jako slab, upravo zato što je nejasan, neprecizan i nema jasnu viziju u kojoj se konvenciji ostvaruje.
U konkretnom slučaju EDIT I JA, kao što je Edgar Wright snimio film o dva britanska sitkom junaka suočena sa zombijima, Gajić je snimio filma o junacima Raše Andrića smeštenim u 2074. godinu i suukobljenim sa zlom korporacijom koja želi da zloupotrebi mističnu formulu.
Tako rekontekstualizovane, Pavićeve i Andričeve konvencije postaju zanimljivije i gledljivije, na neki način, kao i sam Beograd, fetišizovane, a samo snažne i dominantne kulture imaju snagu da na takav način obesmrte svoju popularnu kulturu.
U tom smislu, prostor koji je ostao neiskorišćen i sa kojim bi se neki kreativniji kompozitor mogao više poigravati jeste muzika. Čini mi se da je na tom polju, ekipa EDIT I JA mogla još više da promišlja srpsku muziku (u najmanju ruku kao Vrelo), kao i da izabere bolju pesmu za soundtrack od ove koju izvode Mini Morisi. Štaviše, možda je na polju muzike trebalo da bude radikalna, da ide do kraja i da se srpskim imperijalnim dostignućima poput Pavića doda i turbo folk i da score donese neku futurističku varijantu ovog muzičkog pravca (recimo kao šrilankanka M.I.A.).
Drugi aspekt u kome EDIT I JA nije ubedljiv pre svega je vezan za eventualnu internacionalnu percepciju, odnosno, po čemu se srpska varijanta svega toga razlikuje. Japanci su upravo zbog svog autohtonog vida žanrovskog ekscesa uspeli da nametnu anime kao svetski fenomen. Naravno, tome je svakako doprinela i glad tržišta za animiranim filmovima koji su tradicionalno poznati kao roba koja se jako traži jer je nema previše, međutim, od mnogih ponuđenih formi animacije, japanska se nesumnjivo nametnula. EDIT I JA nema u sebi tu internacionalno prepoznatljivu autentičnost i neće započeti talas ekspanzije nekog srpskog stila. Ipak, u nekoj srednjoj ligi, EDIT I JA dostojanstveno stoji i možda može da započne generalni uspon naše scene iz koje će se možda nekada izroditi i autentični stil.
Poznati glumci koji su dali glasove junacima takođe imaju svoju konotativnost. Sigurno je da mogu i da nerviraju gledaoce (a ovaj film svakako privlači publiku kojoj je muka od tipičnog srpskog filma) ali, s druge strane, ja ne mogu da odolim filmu u kome devojku obuzima entitet sa Glogovčevim glasom.
U tehničkom smislu, EDIT I JA je veliki događaj za našu kinematografiju i probijanje jedne barijere koju FILM NOIR Srđe Penezića i Rista Topalovskog nije ni dotakao jer se dešavao u Americi, dočim EDIT I JA vrlo direktno i beskompromisno želi da ispoštuje srpskog gledaoca bez zadnjih namera i rezervnih planova.
Poslednjih godina, upravo je Novi srpski film doneo vrlo interesantna ispitivanja šrošlosti nudeći interesantan i autentičan generacijski pogled u naslovima kao što su ČARLSTON ZA OGNJENKU Uroša Stojanovića i BEOGRADSKI FANTOM Jovana Todorovića a Gajić se sada bavi budućnošću. Karakteristika ovih filmova je da temporalno izmeštenu Srbiju povezuju sa konkretnim realnim događajima i ličnostima (Dragoljub Aleksić u ČARLSTONU, Vlada Vasiljević u FANTOMU, Slobodan Milošević u EDIT) i objektima (Palata Albanija u OGNJENKI, Slavija u FANTOMU, Beograd u EDIT) i da ih tumače kriz vrlo filmičnu prizmu pop kulturnog iskustva. U tom smislu, ovom nizu može se pridružiti i ŠEJTANOV RATNIK Stevana Filipovića sa svojom pričom o Karađorđu i Milošu Obrenoviću.
Ako imamo sve ovo u vidu, EDIT I JA je film koji prijatno iznenađuje time što je ne samo vrlo solidan u onome što mu je primarni cilj a to su anime ugođaj i fantastika već je možda čak i intrigantniji u onome što su neki dopunski detalji i dramaturški mehanizmi što ga čini jednim od najzanimljviijih ne samo filmskih već i pop kulturnih događaja na ovim prostorima u poslednjih nekoliko godina.

118 Comments:

Anonymous djape said...

pogledati ću ovaj film svakako. nego, samo da pitam - jel se ona tema iz pesme "zbog tebe (a.k.a. gaće)" tap 011 pojavljuje samo u traileru za film ili je i u filmu? eto još jednog detalja B-)

5:58 AM  
Anonymous dimitrije said...

Što se tiče TAP011, ne znam, ali film je zaista za više gledanja da bi se uhvatili svi detalji, tako da ga možda i ima. U svakom slučaju, ovaj film treba obavezno pogledati.

7:12 AM  
Blogger Unknown said...

moze li negde da se nadje u prodaji ova akciona figurica edit ?

7:10 AM  
Blogger oakleyses said...

nike roshe run, hollister, nike blazer, air max, polo ralph lauren, nike roshe run, north face, louis vuitton, mac cosmetics, nike roshe, nike huarache, hollister, michael kors, sac louis vuitton, vanessa bruno, louboutin, hogan outlet, barbour, lululemon, new balance pas cher, vans shoes, nike free pas cher, oakley pas cher, sac hermes, abercrombie and fitch, polo lacoste, sac longchamp, michael kors pas cher, converse pas cher, louis vuitton uk, sac burberry, mulberry, nike air max, hollister, timberland, longchamp, ray ban pas cher, ray ban sunglasses, longchamp, air force, nike trainers, abercrombie and fitch, nike free, sac guess, vans pas cher, north face, nike tn, sac louis vuitton, ralph lauren, michael kors

7:07 PM  
Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, louis vuitton handbags, christian louboutin shoes, true religion jeans, kate spade outlet, michael kors outlet, gucci outlet, polo ralph lauren outlet, prada outlet, kate spade handbags, louboutin shoes, ray ban sunglasses, michael kors outlet, oakley sunglasses, burberry outlet, nike shoes, louis vuitton, oakley sunglasses cheap, michael kors outlet, nike free, michael kors outlet, coach outlet store online, jordan shoes, true religion outlet, louboutin outlet, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, tiffany and co, burberry outlet, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet, longchamp outlet, air max, coach purses, longchamp handbags, louboutin, coach factory outlet, coach outlet, true religion jeans, michael kors outlet, prada handbags, louis vuitton outlet, chanel handbags, longchamp handbags, air max, louis vuitton outlet stores, tory burch outlet

7:10 PM  
Blogger 柯云 said...

2015-12-25keyun
ray-ban sunglasses
vans sneakers
fit flops
michael kors handbags
cheap uggs<
coach outlet
cheap ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
cheap rolex watches
ugg boots
coach outlet store
michael kors outlet online
coach clearance
nike roshe run mens
abercrombie outlet
hollister clothing
hollister outlet
coach outlet online
michael kors outlet
sunglasses oakley
michael kors outlet online
louis vuitton outlet stores
cheap ugg boots
uggs on sale
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
soccer shoes
ray ban sunglasses
ugg slippers
uggs boots for women
gucci outlet
toms outlet
michael kors outlet clearance
p90x
nike trainers sale
replica rolex watches
air max 95
lebron james basketball shoes
hollister clothing

7:35 PM  
Blogger Unknown said...

http://www.tiffanyandcojewellery.us.com
mlb jerseys shop
cheap jordans
cheap air jordan
michael kors outlet online
jordans for cheap
yeezy boost
oakley sunglasses
air jordan
fitflop shoes
fitflops
ray ban sunglasses outlet
tiffany and co
michael kors outlet clearance
oakley sunglasses
hermes belt for sale
http://www.cheap--jordans.us.com
tiffany jewelry
cheap rolex watches
michael kors outlet
ralph lauren uk
adidas tubular
toms outlet store
kobe bryant shoes
air jordan shoes
michael kors outlet
tiffany and co jewellery
adidas nmd uk
kobe shoes for sale online
mlb jerseys
nfl jerseys
cheap air jordan
louboutin shoes
cheap ralph lauren
cheap nfl jerseys

10:41 PM  
Blogger Unknown said...

christian louboutin outlet
thomas sabo outlet
ray-ban sunglasses
hollister clothing
chaussure louboutin
cheap ugg boots
nhl jerseys
converse shoes
cheap nfl jerseys
bottega veneta outlet online
nike huarache
louis vuitton neverfull sale
swarovski crystal
lebron james shoes
longchamp bags
beats by dre
air jordan 4
hollister shirts
true religion sale
michael kors uk
louis vuitton uk
kobe bryant shoes
michael kors outlet online
oakley sunglasses wholesale
longchamp outlet online
rolex watches
michael kors outlet online
jordan 11
cartier outlet
ugg boots on sale
lacoste polo shirts
moncler coats
nike air force 1
yeezy boost 350
michael kors outlet
czq20160824

6:59 PM  
Blogger Fangyaya said...

cheap uggs
coach factory outlet
ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
rolex watches
gucci bags
louboutin pas cher
cheap air jordans
ugg australia
replica watches
michael kors outlet clearance
canada goose sale
coach outlet
louis vuitton outlet online
ugg boots outlet
louis vuitton outlet
ray ban outlet
ugg boots sale
true religion outlet
cheap uggs
nike air max uk
louis vuitton outlet
red bottom shoes
ralph lauren polo
tommy hilfiger clothing
nike trainers uk
ugg boots sale
adidas outlet store
toms outlet
uggs on sale
fitflop shoes
oakley vault
cheap ray ban sunglasses
oakley sunglasses outlet
fitflop clearance
michael kors outlet online sale
kate spade outlet
coach factory outlet
michael kors outlet clearance
louis vuitton bags
20169.13chenjinyan

6:24 PM  
Blogger Unknown said...

pandora jewelry
air max 90
jordan 4
http://www.uggoutlet.uk
ultra boost 3.0
adidas superstar
jordan shoes
atlanta falcons jersey
yeezy boost 350 v2
chrome hearts

11:32 PM  
Blogger OGEN Infosystem (P) Limited said...

Nice Blog, thanks for sharing it. This really nice amazing and valuable blog. Visit for
Website Development Company in Delhi

11:26 PM  
Blogger Unknown said...

sound engineering courses in Delhi

11:19 PM  
Blogger Unknown said...

Lifestyle Magazine

11:20 PM  
Blogger Unknown said...

sea freight company in Delhi

11:20 PM  
Blogger sachin.ogeninfo said...

fridge repair in gurgaon

3:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

GBWhatsApp Download

11:25 PM  
Blogger luckys said...

WhatsApp Plus app

4:46 AM  
Blogger Pradeep Appslure said...

iOS app development company in Gurgaon

1:51 AM  
Blogger https://amantoothtown.blogspot.com/ said...

Great..thanks for sharing this information..
Dentist in Vasant Vihar

1:20 AM  
Blogger Aadhya Sharma said...

Thanks for sharing the interesting information, the blog is very interesting to read and may be useful for everything. Visit for:
web development company in noida

2:44 AM  
Blogger شركة المثالي سوبر said...

شركة عزل اسطح بالدمام

7:16 AM  
Anonymous Mobile app Development company in Noida said...

Thanks for sharing this blog, this blog is very helpful information for every one.

6:21 PM  
Anonymous Anonymous said...

lucky patcher free download

9:19 AM  
Anonymous Mobile App Development in Delhi said...

I want to say that this post is awesome, nice written.

3:45 AM  
Anonymous App Developers in Noida said...

Thanks for the article may be useful for everything

2:26 AM  
Blogger English Guru said...


Thanks for sharing valuable Information, I really very impressive on your blog. I hope you continue on blogging job.
English Speaking Course in Noida

3:22 AM  
Blogger Nitin said...


Thanks for sharing valuable Information, I really very impressive on your blog. I hope you continue on blogging job. Digital Marketing course in Greater Noida is where you can learn how to set up campaigns, generate and analyze personalized reports,
capture more leads for your company and increase Return on Investment in online marketing campaigns.

Digital Marketing course in Greater Noida

2:25 AM  
Blogger Prince Dwivedi said...

Thanks For Sharing A Knowledgeable Opinion, Thnks for Sharing About Your Servieces. Do you find yourself always making excuses not to learn English? You are always very busy, you think that learning is very difficult or maybe you think you will never need English.spoken english classes in Noida

6:15 AM  
Blogger Pradeep Appslure said...

Mobile app development company in mumbai

10:24 PM  
Blogger TRAINING IN GREATER NOIDA said...

Thanks for sharing such a great information with us. Your Post is very unique and all information is reliable for new readers.
Keep it up in future, thanks for sharing such a useful post.
Python training program is most important for the students in education. It is the popular programming language for education software.
Python is the primary programming language.The students who need to get more knowledge about this language must go for the training.


Python Training In Greater Noida
Python Coaching in Greater Noida
Python Course in Greater Noida

9:07 AM  
Blogger Rahul said...

Thnx For Sharing A valuable Opnion, Thnx For A Sharing Ur Services,I am Very Glad Read Your Services. If u Want To leading manufacturers of plastic pallets in the field. You can select the best product from the wide collection in our online portal. We are supplying high quality of pallets products to customers at affordable cost. From our online portal,Plastic Pllates Manufactures

7:00 AM  
Blogger TRAINING IN GREATER NOIDA said...

Thanks for sharing such a great information with us. Your Post is very unique and all information is reliable for new readers.
Keep it up in future, thanks for sharing such a useful post.
C/C++ Training is particularly basic to anyone who needs to be a programmer.
Regardless of whether you want to enhance your insight in specific zones or searching for a course to upgrade your skills in coding,
joining a C/C++ Training in Greater Noida can without a doubt help.

C++ Coaching in Greater Noida
C Coaching in Greater Noida
C/C++ Training in Greater Noida
C/C++ Classes in Greater Noida

9:45 AM  
Blogger TRAINING IN GREATER NOIDA said...

Thanks for sharing such a great information with us. Your Post is very unique and all information is reliable for new readers.
Keep it up in future, thanks for sharing such a useful post.
Data Structure Coaching in Greater Noida contains the fundamental of data structure programming rationale with major C or C++ language.
Some formal structure strategies and programming dialects underline data structures,instead of algorithms,
as the key arranging factor in programming plan.

Data Structure Coaching in Greater Noida
Data Structure Classes in Greater Noida
Data Structure Training Institute in Greater Noida

10:52 AM  
Blogger TRAINING IN GREATER NOIDA said...

Thanks for sharing such a great information with us. Your Post is very unique and all information is reliable for new readers.
Keep it up in future, thanks for sharing such a useful post.
The extent of digital marketing is expanding significantly. On account of the Digital Marketing course in Greater Noida.
More vocation decisions and greater pay are only two of the numerous advantages that digital marketing experts have in
store when they finish the Digital Marketing course in Greater Noida.

Digital Marketing Institute in Greater Noida
Digital Marketing Training In Greater Noida
Digital Marketing Course in Greater Noida

1:30 AM  
Blogger anuj4533 said...

I am very glad to see this post. It is very interesting and informative. Such a nice post, i am very thankful and i like this post. Also i would like to share one thing which is an institute for learning programming languages, which is the most demanding now a day. For that, you can join at this link

Pythan Training in Greater Noida
Pythan coaching in Greater Noida
Pythan institute in Greater Noida
Pythan classes in Greater Noida


12:57 AM  
Blogger TRAINING IN GREATER NOIDA said...

Thanks for sharing such a great information with us. Your Post is very unique and all information is reliable for new readers.
Keep it up in future, thanks for sharing such a useful post.
The Automata is one of the interesting subjects that help you to get a good job with high salary.
The Automata Coaching makes the students have skill in the field. The best coaching center offers affordable Automata Coaching in Greater Noida.

Automata Course in Greater Noida
Automata Classes in Greater Noida
Automata Coaching in Greater Noida

12:11 AM  
Blogger TRAINING IN GREATER NOIDA said...

Thanks for sharing such a great information with us. Your Post is very unique and all information is reliable for new readers.
Keep it up in future, thanks for sharing such a useful post.
DAA Coaching in Greater Noida to improve your skill in the data structure. They offer Data Structure Classes with theory and practical classes.
The institute has designed for the training class that depends on the preferences of candidate and needs of industry.

DAA Course in Greater Noida
DAA Coaching in Greater Noida
DAA Classes in Greater Noida

8:38 AM  
Blogger TRAINING IN GREATER NOIDA said...

Thanks for sharing such a great information with us. Your Post is very unique and all information is reliable for new readers.
Keep it up in future, thanks for sharing such a useful post.
you can learn an operating system course.
It is one of the famous courses that helps you to get a good job in the IT sector. The OS training program helps to develop the drivers
of the device in the pc platforms and embedded platforms. If you want to study the Operating System Coaching in Greater Noida then
you can select the top coaching center. The reputed institute provides the best training to the students.

Operating System Classes in Greater Noida
Operating System Course in Greater Noida
Operating System Coaching in Greater Noida

7:43 AM  
Blogger Vivek said...


Thanks for sharing valuable Information, I really very impressive on your blog. I hope you continue on blogging job. Python course in Noida is where you can learn how to set up campaigns, generate and analyze personalized reports.

Python Training In Noida
Python Coaching In Noida
Python Classes In Noida
Best Python Training Institute In Noida

4:46 AM  
Blogger Vivek said...

I am thankful to you that you Are sharing such valuable inforation, having read

your Blog I am so impressed I hope you will be continue on blogging job. here data

science training in greter noida is essential for professionals and students

looking for a career as a data scientist.
Data Science Training In Greater Noida
Data Science Training In Greater Noida
Data Science Training In Greater Noida
Data Science Training In Greater Noida

4:26 AM  
Blogger Kapil Sharma said...

I am exceptionally happy to see this post. It is fascinating and enlightening. Such a pleasant post, I am grateful and I like this post. Likewise I might want to share one thing which is an establishment for learning Digital Marketing, which is the most requesting now daily. For that, you can join at this connection
Digital Marketing Training in Noida
Digital Marketing coaching in Noida
Digital Marketing institute in Noida
Digital Marketing classes in Noida


4:24 AM  
Blogger TRAINING IN GREATER NOIDA said...

Thanks for sharing such a great information with us. Your Post is very unique and all information is reliable for new readers.
Keep it up in future, thanks for sharing such a useful post.
CCC computer course is a special course that is designed to provide a basic level IT literacy program to an ordinary man.
This course helps people learn basic things about computers, This course teaches how to use the Internet, how to send emails, how to make a business letter and access the small database.
This course definitely helps housewives; business communities to keep their small accounts updated with any computer and can enjoy the facilities of information technology.
To complete this course one can join CCC coaching in greater Noida.

ccc coaching in greater noida
ccc training in greater noida

10:30 AM  
Blogger Vivek said...

I Am thankful to you that you Are sharing such valuable inforation, I Am very Impressed to read your blog I am so impressed I hope you will be continue on blogging job. Java increases productivity by enabling the inheritance of methods and properties from the well-organized Java Class Library. Participants will explore multi-threads and how they can improve the performance of applications.

Java Training in Greater Noida
Java Training Institute in Greater Noida
Java Course in Greater Noida
Java classes in Greater Noida

3:32 AM  
Blogger Vivek said...

I would say to you thanks that you are shareing such a valuable information with

us, I Am very glad to read your blog I am so impressed I hope you will be continue

on blogging job. here you can learn in SEO new techniques or tricks, to acquire new

approaches or just another point of view, is to do a SEO Positioning course.

SEO

Training In Greater Noida

SEO

Training Institute In Greater Noida

SEO

Classes In Greater Noida

SEO

Course In Greater Noida

3:46 AM  
Blogger Vivek said...

Haveing seen your blog i am very happy thanks for shareing such valuable

information keep continue this blogging job, here you can learn C language C is the

precursor and inspirer for almost all the most popular high-level languages

available today.

C Language Training In Greater Noida
C Language Training Institute In Greater Noida
C Language Course In Greater Noida
C Language Tranning In Greater Noida

6:16 AM  
Blogger Vivek said...

Thangs for shareing this Blog I am very happy to see this such a valuable

information, you are doing good job keep continue on Blogging job here you can do

C++ Training in Greater Noida at Mirorsoft Technologies It can be used for low-

level programming, such as writing scripts for drivers and kernels, and also

supports high-level programming language functions, such as writing scripts for

software applications, etc.
C++ Language Training In Greater Noida
C++ Language Training Institute In Greater Noida
C++ Language Course In Greater Noida
C++ Language Classes In Greater Noida

3:18 AM  
Blogger anuj4533 said...

Much obliged for sharing significant Information, I actually quite great on your blog. I trust you proceed on blogging work.
English Spoken Training in Noida
English Spoken coaching in Noida
English Spoken institute in Noida
English Spoken classes in Noida

3:03 AM  
Blogger anuj4533 said...

Decent Post much obliged for sharing it's exceptionally valuable. This article gives me so much data.

Data Science Training in Noida
Data Science coaching in Noida
Data Science institute in Noida
Data Science classes in Noida


3:25 AM  
Blogger Talktoastro said...


Thanks for sharing valuable Information, I really very impressive on your blog. I hope you continue on blogging job. TalktoAstro is a leading astrology prediction platform. Here you can talk to India’s best astrologers, tarot reader, Vastu experts or numerologists over call or order report with just Rs 100. Our mission is to provide exceptional services at a minimum cost. Get predictions related to love, marriage, career or finance from the comfort of your home with full privacy from Talktoastro experts.astrologer online

free talk to astrologer

astrologist online

best online astrology consultation

online astrologist

talk to astrologer free

4:19 AM  
Blogger Vikas_Sharma said...

Good article! I found some useful educational information in your blog, it was awesome to read, thanks for sharing this great content to my vision

best java training institute in Greater Noida.


Java courses in Greater Noida.


java institute in Greater Noida.


java training institute in Greater Noida.

1:01 AM  
Blogger Tech Learn said...

Thanks for sharing valuable Information. It's really very impressive. Your Post is very unique and all information is reliable for new readers. I hope you continue on blogging job for your readers. Python is a simple and easy to learn programming language. Python is considered great for deployment automation and web development, but many non-developers are first introduced to the Python language and its ecosystem when doing data work. We offers you the best training in greater noida and also provide certificates after the successful completion of course.
Python classes in Greater Noida
Python coaching Greater Noida
Python training in Greater Noida
Python course in Greater Noida

12:23 AM  
Blogger Ozone said...

thanks for sharing this awesome content
top 10biographyhealth benefitsbank branchesoffices in Nigeriadangers ofranks inhealthtop 10biographyhealth benefitsbank branchesoffices in Nigerialatest newsranking biography

3:34 AM  
Blogger Ozone said...

thanks for sharing this awesome content
top 10biographyhealth benefitsbank branchesoffices in Nigeriadangers ofranks inhealthtop 10biographyhealth benefitsbank branchesoffices in Nigerialatest newsranking biography

3:34 AM  
Blogger Unisoft said...

Thanks For Sharing A Knowledgeable Opinion, Thnks for Sharing About Your Servieces. Learn advance Digital marketing and devlop your skils. If you are looking for best institute for digital marketing. Join us and start with demo class
Digital marketing course is a set of actions to promote a product on the market it’s essentially the same set of actions. With one caveat: the market is considered an online space, and the point of sale is your site.

Best digital marketing training institute in greater noida

5:18 AM  
Anonymous CRM Software in Mumbai said...

You have a real ability for writing unique content. I like how you think and the way you represent your views in this article.

7:51 AM  
Blogger Java Coaching In Greater Noida said...

Thank you for sharing your ideas. This blog post is very infortic and helpful for me . I have this content thank you
java traning in greater noida

java coaching in greater noida

java classes in greater noida

java traning institute in greater noida

9:17 PM  
Blogger Pradeep Appslure said...

Appslure is a high rated Mobile Game development company in Delhi. We are no 1 company for IOS & Android games.
Game Development company in Delhi

9:30 PM  
Blogger Pradeep Appslure said...

Appslure is a Brilliant mobile Application Development Company in Gurgaon. Our app developers team are expert in iOS, Android, iPhone
Mobile app development company in gurgaon

12:38 AM  
Anonymous CRM Software in Pune said...

A very well-written post. I read and liked the post and have also bookmarked you.

7:55 AM  
Blogger Solitarian Group said...

Le Solitairian is a conglomerate of highly—committed professionals operating in the fields of real infrastructure, construction and manufacturing.

Infra Solitarian Group

4:52 AM  
Blogger Pradeep Appslure said...

Mobile App Development Company Delhi: We have the Top iPhone Android app developers team, offering custom mobile app development Services in Delhi.
mobile app development company in delhi

9:21 PM  
Blogger Sky Travel said...

As a working customer service executive at spirit Airlines, I can confidently say that we provide in-depth information on flights and its services. If you are planning a low-budget and comfortable journey, just call us at spirit airline reservation number and get to know about all the latest discounts, offers, and deals that will benefit you in saving bucks and most importantly in giving you what you desire. spirit airlines reservation number

3:20 AM  
Blogger Nick Smith said...

Southwest Airlines Reservation Number
Southwest Airlines Booking Number
Southwest Airlines support Number

3:01 AM  
Blogger Nick Smith said...

British Airways Reservation Number
British Airways Customer Service Number
British Airways Booking Number
British Airways Support number
Etihad Airways Support Number
Etihad Airways Cancellation Number
Etihad Airways Booking Number
Etihad Airways Reservation Number

2:28 AM  
Blogger Chris Gardner said...

Download movies from tamilrockers


tamilrockers.wc
tamilrockers.co
tamilrockers co
www.tamilrockers.com
tamilrockers 2019 tamil movies download
tamilrockers website
www.tamilrockers.wc
tamilrockers .com
www.tamilrockers
tamilrockers hd

12:08 AM  
Blogger Nick Smith said...


American Airlines Support Number
American Airlines Booking Number
American Airlines Reservation Number

4:02 AM  
Blogger Mr. anonymous said...


Delta Airlines Reservation Number,
Delta Airlines Customer Service Number,
Delta Airlines Booking Number,
Delta Airlines Support Number
Delta Airlines cancellation Number

3:46 AM  
Blogger Mr. anonymous said...


Spirit Airlines Support Number,
Spirit Airlines Booking Number,
Spirit Airlines Reservation Number,
Spirit Airlines Manage Booking Number

5:21 AM  
Anonymous Southwest Airlines Reservation Number said...

It is the biggest low-cost airline You can travel by Southwest Airlines at an affordable cost without compromising with the service quality and facilities.
Southwest Airlines provides an easy option for online ticket booking and reservation. book your flight tickets with <a href="https://airlinesupports.com/airlines/southwest-airlines/>Southwest Airlines Reservation Number</a> and travel to new locations without spending extra charge.

12:57 AM  
Anonymous Spirit Airlines Cancellation Number said...

Have you seen my latest blog on Why Spirit Airlines are Different from other Airlines? You will get all information and offer of spirit airlines.
Must Visit-
Spirit Airlines Cancellation Number
+1 (888) 595-2181.

5:25 AM  
Blogger Nick Smith said...

Spirit Airlines Booking Number
Spirit Airlines Morning Flights
Spirit Airlines Reservation Number
Spirit Airlines Reservations
Spirit Airlines Support Number


Frontier Airlines Booking number
Cheap Flights
how to find cheap flights
how to get cheap flights
where to find cheap flights
Frontier Airlines Reservation Number
Frontier Airlines Reservations


Etihad Airways, Etihad Airways Cancellation Number, Etihad Airways Cancellation Policy, Etihad Airways Manage Booking, Etihad Airways Refund Policy

Allegiant Air, Allegiant Air Booking Number, Allegiant Air Mange Booking, Allegiant Air Reservation Number, Allegiant Air Support Number

Spirit Airlines Support Number
Spirit Airlines Booking Number
Spirit Airlines Reservation Number
Spirit Airlines Manage BookingAlaska Airlines manage booking
Alaska Airlines manage booking number
Alaska Airlines Booking Number
Alaska Airlines Reservation Number
Alaska Airlines Cancellation NumberJetblue Airways Booking Number
Jetblue Airways Reservation Number
Jetblue Airways Manage Booking
Jetblue Airways Cancellation Number

9:59 PM  
Blogger Tekniko Global said...

mobile app development company in Delhi

8:58 AM  
Blogger travel blogs said...


Volaris Airlines Manage Booking Number
Volaris Airlines Customer Care Number
Volaris Airlines Support Number
Volaris Airlines Reservation Number
Volaris Airlines Booking Number
Volaris Airlines Cancellation Number

11:05 PM  
Blogger Pradeep Appslure said...

Appslure is an award-winning mobile app development company building feature-packed and interactive mobile applications for startups, medium and large enterprises.

2:36 AM  
Blogger Đồ gia dụng said...

http://vietnamgsm.vn/members/thanhlymaytinh.159343/
https://pregame.com/members/maytinhcuhanoi
https://www.flickr.com/people/187466161@N05/
http://www.bakespace.com/members/profile/pc%20cu/834398/
https://zeef.com/profile/manmaytinhcu?ref=manmaytinhcu
https://www.trover.com/u/maytinhbancu

1:56 AM  
Anonymous Best Astroguru said...

Thanks for sharing valuable post Best astrology app

11:30 PM  
Blogger Shubham Aneja said...

I have been a keen follower of your blog.
Recently I came across this topic and after reading the whole post I am amazed that how well you have written it.
Thanks for sharing this valuable information.

Solitairian city Review

Solitairian city Complaints

2:58 AM  
Blogger Krishna sharma said...

Have you lost your loved one? Do you need to get lost love back? Are you feeling lonely?
If yes, you can use the vashikaran mantras to get lost love back. Vashikaran is one of the
most popular ways to solve all kinds of problems in business or personal life. It is a powerful
mantra to attract the lost partner back to you within a short time. The Vashikaran Specialist Astrologer
in Visakhapatnam provides the powerful mantras to get lost love back.

Get Lost Love Back

free astrologer online solving problems

vashikaran specialist in australia

9:12 AM  
Blogger Mirrorsoft Technologies said...


Thanks for sharing this blog ...really it's very nice and informative...I genuinely enjoyed this article waiting for some more blogs like this... highly appreciated..:-)
Data Science Coaching Classes in Greater Noida

Data Science classes in greater noida

11:45 PM  
Blogger Pradeep Appslure said...

Software Development Company in Delhi

1:37 AM  
Blogger tejaswani blogs said...

Fantastic website! I'd want to express my gratitude for the time and effort you put into producing this article. I expect the same level of excellence from you in the future. I wanted to express my gratitude for the excellent website! Thank you for sharing your knowledge.

digital marketing training in hyderabad
digital marketing course in ameerpet
digital marketing course training in hyderabad ameerpet

12:49 AM  
Blogger Solitairian City Reviews and Complaints said...

nice blog... thanks to share info about your services. This is really useful.

Solitairian city Review

Solitairian city Complaints


1:14 AM  
Blogger Solitairian City Reviews and Complaints said...

Your Content is amazing and I am glad to read them. Thanks for sharing the Blog.this blog is very helpful information for every one.

Solitairian city Review

Solitairian city Complaints

12:48 AM  
Blogger tejaswani blogs said...

This is, in my opinion, one of the most crucial pieces of information. And I'm delighted I'm enjoying reading your content.

digital marketing training in hyderabad
digital marketing course in ameerpet
digital marketing course training in hyderabad ameerpet
digital marketing online training in hyderabad
digital marketing course in hyderabad

2:14 AM  
Anonymous Anonymous said...

I enjoyed reading the post. Thanks for the awesome post.
Best Web designing company in Hyderabad
Best Web development company in Hyderabad

2:56 AM  
Blogger My Media said...

So beautiful and wonderful post! An opportunity to read a fantastic and imaginary blog. It gives me lots of pleasure and interest. Exactly what I've been looking for. Thank you so much for sharing this blog. This is very useful.
Visiting Card Printing In Greater Noida

12:18 AM  
Blogger Educational Services said...

Thanks For Sharing such a wonderful article the way you presented is really amazing It was extraordinarily simple to discover my way around and amazingly clear, this is staggering!!!
Best Software Training Institutes

6:30 AM  
Blogger Pakhi arora said...

Your Content is amazing and I am glad to read them. Thanks for sharing the Blog. this blog is very helpful information for everyone. This website is something that’s needed on the internet, someone with some originality! Your writing style is really impressive and you also cover informative information that the people want.
Daa Coaching Classes in Greater Noida

4:25 AM  
Blogger bestbus said...

informative content. Thanks for sharing your knowledge.
Best Web designing company in Hyderabad

10:05 PM  
Blogger Rohan Singh said...

Your article can deliver the level of advanced knowledge that people do not find nowadays in other posts usually. Contact AppSquadz to know more about startup ideas. For more details, visit top mobile app development company or contact us: +91-9717270746 or email us: sales@appsquadz.com

5:07 AM  
Blogger Shubham Aneja said...

Its really great post you have shared, which is informative and knowledgeable. I appreciate your great work.This blog has provided the helpful data to us.

Solitairian city Review

Solitairian city Complaints

3:56 AM  
Blogger physiciansemaillist said...

physicians email list
Cardiologist Email List
DERMATOLOGIST EMAIL LIST
GASTROENTEROLOGIST EMAIL LIST

5:27 AM  
Blogger TECH 11 said...

this blog is really very helpful, thank you for sharing such a reliable content. i appreciate your effort.
machine learning training in greater noida

1:07 AM  
Blogger Tech 11 said...

I am inspired with your post writing style & how continuously you describe this topic. After reading your post, thanks for taking the time to discuss this, I feel happy about it and I love learning more about this topic.
Best digital marketing training in greater noida.

4:02 AM  
Blogger TECH 11 said...

this blog is really very helpful, thank you for sharing such a reliable content. i appreciate your effort.
seo training in greater noida

6:50 AM  
Blogger TECH 11 said...

the content you are sharing is really very helpful , reliable. looking forward to read more. very informative it is. thank you for sharing such an important information
data science training in greater noida

6:50 AM  
Blogger TECH 11 said...

your blog is too good . thank you for sharing such an amazing idea . really very helpful
python training in greater noida

6:51 AM  
Blogger TECH 11 said...

this is really amazing . thank you for sharing such an impeccable information with us . i appreciate your effort
java training in greater noida

6:51 AM  
Blogger Tech 11 said...

I am glad to discover this page. I have to thank you for the time I spent on this especially great reading !
Best C/C++ training in greater noida.

12:33 AM  
Blogger Solitairian City Reviews and Complaints said...

I genuinely enjoy to read your articles, your blog page provided us useful information for me. Thanks for sharing valuable Information. I appreciate your work.
Solitairian Review
Solitairian Review

11:04 PM  
Blogger Solitairian City Reviews and Complaints said...

Thanks for sharing such a great information with us. Your Post is very unique and all information is reliable for new readers. I am very glad to see this post. It is very interesting and informative.
Solitairian Review
Solitairian Review

9:41 PM  
Blogger Lake B2B said...

Physicians Email List

Dentist Email List
Nurses Email List

Pharmacist Email List
Doctors Email List

Psychologist Email List
Neurologist Email List
Radiologist Email List
Gastroenterologist Email List
Cardiologist Email List

2:03 AM  
Blogger Solitairian City Reviews and Complaints said...

Great post! I am actually getting ready to across this information, It's very helpful for this blog. Also great with all of the valuable information you have Keep up the good work you are doing well.
Solitairian city reviews
Solitairian city reviews

1:09 AM  
Blogger KUPZ said...

Excellent work! One thing I’d really like to reply to is that fat burning plan fast is possible by the suitable diet and exercise. A person’s size not just affects appearance, but also the quality of life. Self-esteem, depressive disorders, health risks, as well as physical abilities are affected in weight gain. It is possible to do everything right but still gain. In such a circumstance, a problem may be the offender. While a lot of food instead of enough exercise are usually the culprit, common health conditions and traditionally used prescriptions can greatly increase size. I am grateful for your post here.

무료야설
립카페
마사지블루
건마탑
온라인카지노

4:07 PM  
Blogger Unknown said...

Your Content is amazing! Thank you so much for sharing. It’s really useful to me & I hope it helps the people who in need of this information. keep sharing such informative blog with us.
Architects in Greater Noida
Best Architects in Greater Noida

12:49 AM  
Blogger Solitairian City Reviews and Complaints said...

I have been a keen follower of your website.Thanks for sharing valuable Information, I really very impressive on your blog. I hope you continue on blogging job.
Solitairian city reviews and compliments
Solitairian city reviews and compliments

1:03 AM  
Blogger Mona Mishra said...

Nice Post, Good content
Web development Company in Hyderabad- Inovies
Ecommerce Development Company
Social Media Marketing Company in Hyderabad

3:53 AM  
Blogger Solitairian City Reviews and Complaints said...

nice blog... thanks to share info about your services. This is really useful.I genuinely enjoy to read your articles, your blog page provided us useful information
Solitairian city reviews
Solitairian city reviews

3:28 AM  
Anonymous Anonymous said...

Congratulations glad it went so well.
Pakistani Drama Website

10:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

Very useful article for me, there is more information I have is very important. Thank you I'm glad you could get
out of it to share
SEO Firm Chicago
Digital Evrima

10:29 PM  
Blogger Unknown said...

I have been a keen follower of your website.
recently I came across this topic and after reading the whole article I am amazed that how well you have written it.
Python Training in Greater Noida

2:22 AM  
Anonymous oncasino said...

oncasino

2:29 AM  
Blogger Lakshya Aquapolis reviews said...

Your Content is amazing and I am glad to read them. Thanks for sharing the Blog. this blog is very helpful information for everyone.
Lakshya aquapolis reviews and complaints
Lakshya aquapolis reviews and complaints

3:44 AM  
Anonymous majorsite said...

Hello ! I am the one who writes posts on these topics majorsite I would like to write an article based on your article. When can I ask for a review?

8:03 PM  
Anonymous Anonymous said...

kevin durant shoes
jordan 13
kobe basketball shoes
bape outlet
air jordan
off white
kd shoes
goyard outlet
moncler jackets
lebron shoes

9:56 PM  
Anonymous iOS App Development Company in Gurgaon said...

Thanks for sharing valuable post

6:02 AM  
Blogger Visitors Insurance said...

Could it be said that you are searching for transient health care coverage to visit the USA? Then Atlas America insurance plans are made for you. Our arrangements are secured by individuals welcoming unfamiliar nationals like guardians and family members to visit their new home in the US or purchased by associations who need to utilize the gifts of global guests. In the event that you or your organization has such a prerequisite, Guest Protection has made buying an arrangement simple. Reach us and purchase your Map book America protection today.

To know more about this visit: https://www.visitorsinsurance.com/Atlas-America-insurance-plan.asp

Contact US:
Location: 425 Huehl Road,Suite 22-A,Northbrook,IL 60062
Phone : 1-847-897-5120 | Fax : 1.847.897.5130 | Toll Free : 1-800-344-9540
WhatsApp : 1-847-897-5120 | Email: info@visitorsinsurance.com
Website: http://www.visitorsinsurance.com
http://www.facebook.com/myvisitorsinsurance
https://www.trustpilot.com/review/www.visitorsinsurance.com
http://www.linkedin.com/company/visitorsinsurance

4:15 AM  
Blogger jhanviusa said...

Thanks for sharing such a great information
https://rigwelllifetimeonline.com/

11:05 PM  

Post a Comment

<< Home