Saturday, July 31, 2010

ZDRAVKO RANDIĆ (1925-2010)


Pre nekoliko dana napustio nas je Zdravko Randić, filmski reditelj čiji je rad u našoj kinematografiji po svom značaju bio vezan ne samo za njegov autorski opus već i za njegov angažman na poziciji pomoćnika režije. Kao reditelj, Randić je pripadao generaciji Crnog talasa i njegov najznačajniji film TRAGOVI CRNE DEVOJKE iz 1972. godine, po scenariju koji su na osnovu proze Aleksandra Tišme napisali Živojin Pavlović i Dragoljub Ivkov, predstavlja jedan od vrhunaca ovog pravca kod nas - iako vrlo često nije ubrojen među klasike našeg filma, sa punim pravom spada u njih. Isto važi i za Randićev debitantski celovečernji film ZEMLJACI iz 1963. koji se izdvaja kao vrsna melodrama smeštena u ruralni hercegovački milje, sa retkom rediteljskom zrelošću za tu fazu u razvoju naše kinematografije.

Međutim, pogrešno je vezivati Randića isključivo za Crni talas jer je njegova formalno prva režija bila vrlo efektan segment u upečatljivom omnibusu CIPELICE NA ASFALTU iz 1956. godine koji je stilski više pripadao tadašnjem posleratnom glavnog toku, kao što ne treba zanemariti ni Randićevu aktivnost na mestu pomoćnika režije koja seže sve do devedesetih.

Pomoćnik režije je izuzetno važna profesija u savremenom filmu a u jugoslovenskom filmu šezdesetih i sedamdesetih to je vrlo često bilo mesto koje je u zanatskom smislu usmeravalo filmove jer mnogi reditelji gotovo da nisu imali nikakvo filmsko obrazovanje. Randić se može smatrati najznačajnijim pomoćnikom režije u istoriji našeg filma i profesionalcem koji je na najbolji mogući način uspevao da konkretizuje rediteljske vizije.

Randić je kao pomoćnik sarađivao sa pionirima kao što su Soja Jovanović i Vladimir Pogačić, zatim je pomogao ulazak u kinematografiju reditelja poput Gorana Paskaljevića i Slobodana Šijana sarađijući na njihovim prvim filmovima pa sve do generacije koja je krajem osamdesetih ušla u kinematografiju sa filmovima KAKO JE PROPAO ROKENROL i MI NISMO ANĐELI. Rasponom filmova na kojima je radio, Randić je uspeo da objedini praktično čitav dvadeseti vek srpskog filma u jednoj karijeri.

Randićev angažman je bio garancija da će film biti na nivou, radilo se o profesionalcu starog kova koji će biti upamćen i po vlastitoj umetničkoj viziji i po nenadmašnom poznavanju zanata i pomaganju drugima da ispričaju svoje priče.

7 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Volim "Tragove crne zene". Neda Spasojevic, te Bata Zivojinovic u ulozi grubijana - jedna od nenadmasnih njegovih uloga!
Jak mi je momenat kad zagazi u reku, pa ga mrzi da skine cizme, nego pravi piruete, kako bi mu voda izasla iz istih...

7:06 AM  
Blogger 柯云 said...

2015-12-25keyun
ray-ban sunglasses
vans sneakers
fit flops
michael kors handbags
cheap uggs<
coach outlet
cheap ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
cheap rolex watches
ugg boots
coach outlet store
michael kors outlet online
coach clearance
nike roshe run mens
abercrombie outlet
hollister clothing
hollister outlet
coach outlet online
michael kors outlet
sunglasses oakley
michael kors outlet online
louis vuitton outlet stores
cheap ugg boots
uggs on sale
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
soccer shoes
ray ban sunglasses
ugg slippers
uggs boots for women
gucci outlet
toms outlet
michael kors outlet clearance
p90x
nike trainers sale
replica rolex watches
air max 95
lebron james basketball shoes
hollister clothing

7:32 PM  
Blogger Unknown said...

qzz0529
canada goose parka
pandora charms
pandora charms
kevin durant shoes
air jordan retro
montblanc pens
mulberry handbags
canada goose outlet
pandora charms
mulberry bags

7:53 PM  
Blogger zzyytt said...

tom ford glasses
vans shoes
yeezy 500
nike hyperdunk
lebron 15
bape hoodie
nmd r1
adidas flux
yeezy shoes
balenciaga sneakers

8:22 PM  
Blogger Unknown said...

www0607

nike roshe one
pandora charms
nike foamposite
fred perry polo shirts
cheap jordans
bottega veneta outlet
michael kors outlet online
moncler jackets
coach outlet
undefeated clothing

11:44 PM  
Blogger jeje said...

polo ralph lauren
ralph lauren uk
oakley sunglasses wholesale
nike soldes
mlb shop
nike requin
nhl jerseys
christian louboutin outlet
supreme new york
uggs outlet

6:01 PM  
Blogger jeje said...

Du livre plantes médicinales cortez nike argente de vos Philippines par Eduardo Quisumbing, il est rapporté que les Philippines envoyer des fleurs philippines homme nike air max thea pas cher bleu fonce blanche sont appliquées comme un cataplasme à vos seins des femmes à agir comme france nike authentic league polo shirt un lactifuge. Des chaussures classiques, solides et confortables, qui valent la peine d'être vôtres. asics gel kayano evo homme Le principal avantage de faire cela est que vous ne devez pas adidas zx flux noir solde tenir votre téléphone à votre oreille pour entendre ce que les autres disent nike air jordan about et cela pourrait faire la différence entre conduire prudemment, avoir un accident ou même enfreindre la nike air jordan 6 retro low loi.

10:58 PM  

Post a Comment

<< Home