Sunday, July 04, 2010

SRPSKI FILMOVI U MOTOVUNU


U zvaničnom programu ovogodišnjeg motovunskog festivala biće nekoliko filmova iz Srbije. Pored motovunskog usual suspecta BESE Srđana Karanovića i 32. DECEMBRA Saše Hajdukovića iz Republike Srpske - ovaj festival će overiti i SRPSKI FILM Srđana Spasojevića kome će u programu društvo praviti i ENTER THE VOID Gaspara Noea, apostola te vrste filma. Srpski debitanti će biti zastupljeni i u omnibusu NEKE DRUGE PRIČE kao i kroz prikazivanje neopravdano i mučki oklevetanog FLEŠBEKA Saše Jankovića kome je prisustvo u Motovunu značajno priznanje i pokazatelj kako je agresivna reakcija srpske kritike u vreme FESTa bila potpuno neumesna.
Ipak, verovatno najznačajnija stvar vezana za Motovun je nominacija filma EDIT I JA Alekse Gajića za nagradu Bauer za najbolji regionalni film. Nagrada Bauer dobila je ime po čuvenom jugoslovenskom reditelju Branku Baueru a ne Jacku Baueru tako da nisu velike šanse da je dobije žanrovski film, iako je Branko umeo da snimi rasna repertoarska dela. O samoj nagradi, sajt festivala kaže:

Dodjeljuje se za najbolji film godine snimljen u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Izborno tijelo u kojem su ravnopravno zastupljeni filmski profesionalci svih teritorija ocjenjuje ukupnu godišnju produkciju (od 1.6. prošle do 1.6. tekuće godine), tako bira tri nominirana filma, među kojima izabire film godine. Ova nagrada, koja se po ovom konceptu prvi puta dodjeljuje 2010. plod je želje Motovun Film Festivala da doprinese dodatnom otvaranju granica uskih nacionalnih filmskih tržišta regije.