Tuesday, June 15, 2010

BEKIM FEHMIU R.I.P.


Danas nas je napustio Bekim Fehmiu u 74. godini.
Detalji o njegovoj smrti (po izjavama policije reč je o samoubistvu) ili političkim stavovima (povukao se iz jugoslovenske kinematografije sa eskalacijom kosovskih tenzija) ne treba da zauzmu fokus u odnosu na najvažniju stvar a to je da će Bekim biti zapamćen kao jedan od najvećih glumaca u istoriji jugoslovenskog filma.
Njegov filmski talenat najbolje potvrđuje kontinuirana karijera i izvan okvira jugoslovenske kinematografije i niz stranih filmova u kojima je igrao posle proboja sa filmom SKUPLJAČI PERJA Saše Petrovića. Još pre uloge Bore u epohalnom Petrovićevom ostvarenju, Fehmiu je privukao pažnju sa izuzetnom ulogom Halil Bega u ROJU Miće Popovića. Tokom šezdesetijh imao je priliku da radi sa najvećim rediteljima tog vremena kao što su Kokan Rakonjac, Živojin Pavlović i Puriša Đorđević a svojim rolama obeležio je naslove kao što je UZROK SMRTI NE POMINJATI Jovana Živanovića.
Tokom sedamdesetih, privukao je pažnju mlađih reditelja kao što je tada debitant Goran Marković i odigrao je kultnu rolu vaspitača Žarka u SPECIJALNOM VASPITANJU. U filmu DEPS Antuna Vrdoljaka, jednom danas gotovo zaboravljenom naslovu iz 1974. odlično je interpretirao prestupnika novotalasovskog tipa.
Kao što svaki mačo u istoriji jugoslovenskog filma ima i svoj partizanski film po kome će biti upamćen, u Bekimovom slučaju to je PARTIZANSKA ESKADRILA Hajrudina Krvavca, jedan od svakako najunikatnijih filmova tog podžanra.
Kad je reč o internacionalnoj karijeri, Bekim je imao priliku da radi sa slavnim rediteljima kao što su Karel Reisz, John Frankenheimer, Burt Kennedy, Tinto Brass i Mario Bava a još je važnije što je u priličnom broju filmova imao značajne i glavne uloge, poput Odiseja u televizijskoj seriji ili u vesternu THE DESERTER. Epizodne uloge ostvario je u poznatim filmovima poput BLACK SUNDAY koji ostaje jedan od najboljih trilera o terorizmu snimljenih do sada.
Velika je šteta što praktično od osamdesetih nije radio u našoj kinematografiji iako je sasvim sigurno mogao još mnogo da pruži. Ipak, uprkos tom povlačenju, ostavio je veliki i zaokružen opus koji će teško biti nadmašen.

1 Comments:

Anonymous djape said...

slava mu

12:02 PM  

Post a Comment

<< Home