Sunday, October 24, 2010

OSTRVO PROKLETIH@SAJAM KNJIGA


Pre dvadesetak godina, u vreme kada je američki kablovski kanal HBO tek počeo da prerasta u medijsku imperiju koja postavlja nove standarde, kakva je danas, snimljena su dva neobično kvalitetna televizijska filma o detektivu harry Philip Lovecraftu kog je kreirao scenarista Joseph Dougherty. Lovecraft je bio lik formalno proistekao iz Zlatne ere tvrdokuvanih krimića po uzoru na Philip Marlowea s tim što se drugi redovni junak ovih misterija razlikovao – iako je delio epohu i miljhe bogatih dekadenata, holivudskih mogula, fatalnih žena i duboko zakopanih tajni – Los Anđeles četrdesetih i pedesetih je u Doughertyjevim scenarijima bio prostor u kome magija postoji kao deo svakodnevice, okultni spisi zaista funkcionišu a kletve su standardni vid komunikacije.

Brojne mogućnosti čitanja Doughertyjevog koncepta ilustruje to što je prvi film režirao novozelandski žanrovski specijalista Martin Campbell sa prenaglašenim mačoom Fred Wardom u glavnoj ulozi dok je drugi snimio senzibilni, i umetnički uvek ambiciozni, Paul Schrader sa novoholivudskom ikonom Dennis Hopperom u glavnoj ulozi. Nažalost, misterije o H. Philip Lovecraftu ostale su kratkotrajan bljesak istinski stimulisane mašte na ekranu, no sasvim je sigurno da je ovaj način mišljenja barem posredno uticao na savremeni strip.

Taj uticaj stigao je do Srbije u formi debitantskog romana Đorđa Bajića OSTRVO PROKLETIH čija je osnovna premisa da se dešava u svetu u kome su sve žanrovske priče iz savremene popularne kulture zapravo istina.

Da bi na olakšao, zaplet vezuje za jednu losanđelesku detektivsku agenciju specijalizovanu za natprirodne i opasne zadatke – navikli smo da takve priče kreću iz Amerike.

Da bi stvari učinio autentičnijim junaci su rođeni u Srbiji koja je kao i ostatak sveta nešto drugačija nego što je u stvarnosti.

Zadatak je vezan za tropsko ostrvo, na meti su porno zvezde, uključeni su vidovnjaci, penzionisane srpske glumice, nacisti, vampiri i zombiji.

I što je najvažnije, u romanu ima stvari koje bi snimali i Campbell i Schrader.

OSTRVO PROKLETIH objavio je Paladin, izdavačka kuća velikana srpske žanrovske proze Gorana Skrobonje. Sajt knjige je već na Mreži a možete ga posetiti klikom OVDE. Videćemo se i na promociji 26. Oktobra u Hali 2B na beogradskom Sajmu knjiga. Tom prilikom, u prodaji će se naći TRINAEST primeraka probnog tiraža a posle ove limited distribucije, sredinom novembra izlazi i čitav tiraž pred čitaoce. Dakle, uskoro ćete se uveriti da li je u Đorđu Bajiću, Milan Nikolić dobio dostojnog naslednika.

Na promociji će govoriti pored urednika Gorana Skrobonje i pisca Đorđa Bajića, reditelj Mladen Đorđević i Dimitrije. Ovde možete pročitati odlomak iz romana.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home