Friday, December 24, 2010

omnibus OKTOBAR

Blic donosi detaljne informacije o jednom od najradosnijih događaja za našu kinematografiju ove godine.
Fakultet dramskih umetnosti ponovo će posle preduge pauze prezentirati rad svojih studenata u formi celovečernjeg omnibusa i ovog puta reč je o kolekciji kratkih filmova koji su od početka koncipirani kao tematska celina, bave se 5. oktobrom na različite načine, u skladu sa poetikama svojih autora.
Najzad će i bioskopska publika moći da na adekvatan način bude upoznata sa mladim ljudima koji treba da naslede i obnove našu kinematografiju.

Studenti FDU iz klase profesora Slobodana Šijana snimili omnibus "Oktobar"
Sedam priča o istom danu – 5. oktobru 2000.

D. Farkaš | 24. 12. 2010. - 00:02h |
Sedam studenta Fakulteta dramskih umetnosti odlučili su da diplomiraju filmsku režiju zajedničkim radom na omnibus filmu „Oktobar”.
Svih sedam priča smešteno je u Beograd i sve se dešavaju istog dana – 5. oktobra 2010. godine – i imaju različitu tematiku, ali svaka na jedinstven način prikazuje Srbiju danas kroz viziju mladih umetnika.
- Dugo nije bilo omnibusa na FDU, iako je u prošlosti bilo dosta zanimljivih ostvarenja. Konačno je došlo do toga - rekao je Stefan Arsenijević povodom poslednje klape filma.
Najzvučnije ime omnibusa je Dane Komljen, ovogodišnji kanski laureat koji je uradio segment nazvan „Odmetnička uspavanka”.
Premijera sledeće godine
Trenutno se film nalazi u montaži. Svi se nadaju da će „Oktobar” doživeti premijeru do sredine 2011. godine. Finansijska sredstva za omnibus obezbedilo je Ministarstvo kulture, realizaciju filma obavio je Fakultet dramskih umetnosti u koprodukciji sa filmskom kućom „Vision Team”.
- Rad na ovom filmu je bio dosta specifičan i zanimljiv jer pri stvaranju je uvek postojala svest o tome da je vaša priča povezana s ostalima. Moj film je o ženi koja se nakon deset godina vraća iz Kanade i pokušava da počne novo poglavlje u svom životu - rekao je Dane.
Film Damira Romanova „Priče iz groba” je crna komedija o sedmogodišnjoj ćerki grobara koja ima sposobnost da vidi mrtve ljude. Kada se njena porodica suoči sa problemom, ona zatraži pomoć od mrtvog kriminalca iz devedesetih.
„Diplomiranje” je rad Milice Tomović i govori o diplomskoj proslavi studenta arheologije, koji nakon igranja „Istine i izazova” sa prijateljima dolazi do šokatnih saznanja.
Ognjen Isailović je potpisao „Rođendan” koji kroz igru sedmogodišnje devojčice imućnih roditelja otkriva duboko skrivane porodične tajne.
„Lilit” Senke Domanović prikazuje devojku koja se budi između dva nepoznata muškarca u studentskom domu i pri povratku u svoj stan vodi „težak” razgovor sa svojim dečkom koji je u inostranstvu.
- Moj film govori o radnicima privatizovane mesare koji štrajkuju glađu. Kada jedna žena umre od gladi, dolazi do radikalizacije protesta - objašnjava Ivan Pecikoza, autor segmenta „Revolucija jede svoju decu”.
Zbog opravdanih razloga na konferenciji nije bio Ognjen Glavonić, čiji film „Pepeljuga” govori o ljubavi između mlade devojke i starijeg čoveka koji nema para!
Reditelj Slobodan Šijan svima je čestitao završetak omnibusa.
- Trejler deluje dobro i nadam se da će i film biti dobar. Najveći izazov je bio pokrenuti ih da međusobno sarađuju, da urade film zajedno, jer ipak takav film ima veću prodornost. Ovde je nekako stvorena dobra atmosfera i nadam se da će to podstaći i druge studente da shvate da ipak oni na tom fakultetu snime popriličan broj filmova, ali da kratki film ima ograničen vek trajanja.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=WVE6Ox5VRxA

4:28 AM  

Post a Comment

<< Home