Saturday, December 18, 2010

PLAYING DOCTOR




U trećoj sedmici decembra počinje snimanje filma DOKTOR REJ I ĐAVOLI Dinka Tucakovića.
Ovaj film govori o periodu koji je čuveni holivudski reditelj Nicholas Ray proveo u Jugoslaviji u pokušaju da po scenariju Dylana Thomasa, i produkciji Avala Filma, predvođenog jedinim filmskim mogulom u istoriji naše kinematografije Ratkom Draževićem. Ovaj boravak u Jugoslaviji usledio je posle dosta stresnog rada na filmu 55 DAYS AT PEKING sa Charltonom Hestonom i Avom Gardner.
Nicholasa Raya igraće Paul Murray, Draževića naravno Dragan Bjelogrlić a u ostalim ulogama pojaviće se Anica Dobra, Rade Šerbedžija, Maya Sansa...
Film će biti sniman u CinemaScopeu, direktor fotografije je Dušan Joksimović. Scenografiju će raditi Tijana Marić a kostim Marin Vukasović Medenica.
Projekat DOKTOR REJ I ĐAVOLI biće promovisan na sledećem FESTu kada će u Beograd doći udovica velikog reditelja Susan Ray. Tom prilikom ćemo moći da vidimo i prvi trejler ovog filma.
Inače, film po scenariju koji je Ray hteo da snima u Jugoslaviji na kraju je snimio Freddie Francis, čuveni britanski direktor fotografije koji je ostvario i solidnu rediteljsku karijeru, naročito u žanru horora. Njegov film THE DOCTOR AND THE DEVILS snimljen je 1985. godine a u njemu su igrali Timothy Dalton, Julian Sands, Jonathan Pryce i Patrick Stewart. Thomasov tekst je za tu priliku doradio čuveni Ronald Harwood.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home