Monday, December 27, 2010

promovisan ŽUĆKO


Posle BEOGRADSKOG FANTOMA Jovana Todorovića koji je obnovio interesovanje za zanimljive ljude iz naše prošlosti i MONTEVIDEA Dragana Bjelogrlića koji je stavio fokus na uzbudljive i istinite priče iz sveta sporta, kontinuitet ovog pristupa nudi ŽUĆKO debitantski film Gordana Matića koji poput MONTEVIDEA govori o našem čuvenom sportisti Radivoju Koraću i poput BEOGRADSKOG FANTOMA to radi u formi igrano-dokumentarnog filma.

Evo i zvanične vesti:

Igrano-dokumentarni film o jednom od naših najboljih košarkaša svih vremena Radivoju Koraću predstavljen je u ponedeljak u Palati Srbija. „Žućko je bio oličenje pravih vrednosti, jer nije bio samo vrhunski sportista, već i intelektualac i čovek koji je živeo ispred svog vremena“ rekao je pomoćnik ministra omladine i sporta Dragan Atanasov, podsetivši da je Korać bio daroviti matematičar i fizičar i apsolvent elektrotehnike, kao i pasionirani kolekcionar ploča, koji je doneo u Beograd prvu ploču Bitlsa. Reditelj i scenarista filma Gordan Matić istakao je da je film pokušaj da se iz zaborava otrgnu prave vrednosti.
Glavni glumac filma o legendarnom Žućku Vladimir Aleksić, ocenio je da je ovo „mali film o velikom čoveku“ i dodao „Neizmerno sam srećan zbog filma u koji smo utkali mnogo ljubavi prema neprolaznim ljudskim veličnama kakav je bio Žućko“.
Prikazan je i fragment iz filma o autentičnoj evropskoj košarkaškoj zvezdi u kojem su o Zućku govorili Bora Stanković, Ranko Žeravica i Vladimir Cvetković, nazvavši ga „čovekom koji je na nenametljiv način menjao stvarnost oko sebe, donoseći duh novog i naprednog vremena na ove prostore“.
Koraća su šezdesetih godina prošlog veka novinari širom Evrope zvali „mašinom za davanje koševa“. Zbog svega što je učinio za našu i evropsku košarku, do pre nekoliko godina se najmasovnije evropsko klupsko takičenje u košarci zvalo „Kup Radivoja Koraća“, a danas je to ime našeg nacionalnog kupa.

Korać je poginuo 2. juna 1969. godine u saobraćajnoj nesreći u blizini Sarajeva, a bio je prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana u Beogradu. Predstavljanju filma prisustvovali su i Žućkovi nekadašnji saigrači Nemanja Đurić i Dragoslav Ražnatović. Glavnu žensku ulogu u filmu igra Katarina Radivojević, a igraju još Voja Brajović, Tihomir Stanić, Strahinja Česner i Nikola Česner. Film o Koraću počeće da se prikazuje u bioskopima širom Srbije 2011. godine.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home