Monday, April 17, 2006

SRPSKI SLATE ZA 2006.

UPDATED!!!
Do kraja 2005. godine videćemo još sigurno dva filma. Početkom novembra izlazi IVKOVA SLAVA, povratak Zdravka Šotre na ZONINO poprište i Sremčevu prozu; i ŠEJTANOV RATNIK, debitantski film našeg montažera Stevana Filipovića.
ŽURKA Aleksandra Davića i IMAM NEŠTO VAŽNO DA VAM KAŽEM Željka Sošića, inače laureati ovogodišnjeg festivala filmskog scenarija, još čekaju da im se zakaže premijera i distribucija.
Slično važi i za film LIBERO Miodraga Kotlajića, koji još uvek nema zakazanu eksploataciju ali ga oni što su gledali nazivaju KAD PORASTEM BIĆU ZVEZDA LJUBAVI.
UPDATE: Po svemu sudeći, nema najava da će ŠEJTANOV RATNIK izaći do kraja godine. Isto važi i za ŽURKU i IMAM NEŠTO VAŽNO DA VAM KAŽEM. Prve projekcije LIBERA su prošle do te mere katastrofalno da ga se Pokrajinski sekretarijat za kulturu čak i odriče! Otud bi se vrlo lako moglo desiti da su letošnje interne projekcije bile možda jedina eksploatacija tog filma.
UPDATE: ŽURKA je izašla početkom 2006., naišla je na solidne kritike i gledanost od oko par hiljada. ŠEJTANOV RATNIK je najavljen za 24. april 2006. godine. LIBERO za sada ostaje misterija i viđen je samo na par polu-internih novosadskih projekcija.
Kad je reč o 2006. karakterisaće je veliki broj debitanata i opsesija vojnim temama.
SIGURNI PIKOVI:

ČARLSTON ZA OGNJENKU, Uroš Stojanović

Film od koga se sa punim pravom očekuje da bude prekretničko ostvarenje za našu kinematografiju. Posle četiri godine priprema, snimanje je počelo 28. avgusta i trajaće sve do 29. novembra, po sadašnjem rasporedu, što je kapacitet jednog pravog holivudskog spektakla. Priča o dve narikače iz sela u kome su istrebljeni muškarci i njihovoj avanturi u pokušaju da otmu muževe iz drugih varoši, kao scenaristi potpisuju reditelj Uroš Stojanović, zatim Srđan Dragojević, Aleksandar Radivojević i Stevan Koprivica. Ovu bizarnu etničku ljubavnu komediju na tragu Alexa De La Iglesie, Jean-Pierre Jeuneta, Tima Burtona i Johna Wooa potpisuje jedan od najeksplozivnijih talenata sa Fakulteta dramskih umetnosti, debitant Uroš Stojanović. Premijera se očekuje krajem idućeg proleća.
UPDATE: Snimanje OGNJENKE će sa reduciranom ekipom biti nastavljeno sve do sredine januara. Otud naravno premijera 26. januara o kojoj je govorio Tuck više nije realna. Najverovatnije će film biti premijerno prikazan na nekom velikom međunarodnom festivalu.

OPTIMISTI, Goran Paskaljević

Paskaljević se posle SNA ZIMSKE NOĆI, našeg ovogodišnjeg kandidata za oskara, vraća sa još jednim ostvarenjem iz svoje Ristovski faze. Sve karakteristike ZIMSKE NOĆI su tu, HD kamera i Lazar Ristovski u glavnoj ulozi, korišćenje autentičnih nesreća (umesto autistične devojčice tu je poplava u Jaši Tomiću koju su proletos Paskaljević i Ristovski iskoristili kao set za još nenapisan film). Film govori o vidovnjacima koji ordiniraju sa unesrećenima. Scenario su napisali Paskaljevićev sin Vladimir i Filip David. Paskaljević je sada u fazi kada očigledno misli da su za film dovoljni kamera i Ristovski. Pitanje je samo kada će shvatiti da je kamera suvišna.

APORIJA, Aris Movsesijan

Najbizarniji debitant iduće godine je svakako Aris Movsesijan, zubar jermenskog porekla, koji posle šegrtluka kod hrvatskog reditelja Gorana Rušinovića (SVJETSKO ČUDOVIŠTE) snima svoj hiperstilizovani debi koji je nekada pripremao kao kratkometražni film. Dok je bio u tom obliku scenario nije mogao da se prepriča, sad ne znamo kakav je...
UPDATE: APORIA je premijerno prikazana na FESTu i odmah je ušla u bioskope. Za tri sedmice videlo ju je 1 135 gledalaca. Case Closed.

USLOVNA SLOBODA, Miroslav Živanović

Miroslav Živanović je takođe debitant iako je već iskusan reditelj koji je potpisao dve televizijske drame u vreme SFRJ. Sa glumcem Tihomirom Arsićem potpisao je scenario za ovu akcionu komediju o odbeglom generalu (tačnije kontraadmiralu) koga juri haški tribunal u unutrašnjosti Srbije. USLOVNA SLOBODA predstavlja veliki povratak Milana Gutovića, jednog od naših najboljih komičara. Budžet iznosi 300 000 evra. Arsić će sa ovom akcionom komedijom preteći Bjelogrlićev ambiciozni haški projekat, akcioni triler OFICIRSKI KLUB koji se priprema još od početka godine. UPDATE: USLOVNA SLOBODA je ušla u bioskope 24. marta 2006. Case Closed.

KARAULA, Rajko Grlić
Osamdesete su se vratile ne samo u rokenrolu već i sa revitalizacijom praške škole. Grlić je početkom godine snimio ovaj glomazni jugoslovenski projekat o vojničkom životu i anegdotama na JNA karauli, baziran na romanu interesantnog hrvatskog pisca Ante Tomića. Sa projektom koji Goran Marković sprema u Francuskoj, BESOM Srđana Karanovića, smeštenom na Kosovo i OPTIMISTOM Gorana Paskaljevića, naši autori nude repertoar koji je isti ovakav mogao biti i 1975. i 1985. i 1995. i 2015.
UPDATE: KARAULA je izašla u srpske bioskope 22. marta 2006. Case Closed.
Siniša Kovačević snima svoj filmski rediteljski debi po pozorišnoj drami Srpska drama u kome dostiže kvintesenciju svoje vojničke faze. Priča o susretu duhova poginulih Srba iz raznih ratova, može biti nešto kao KILL BILL njegovog opsa. Svoju vojničku fazu počeo je scenarijem za JNA verziju TOP GUNa nazvanu NAJBOLJI u režiji Dejana Šorka (jkoji je u svojoj vojnoj fazi radio i oficir s ružom priču o dilemi između komunističke oficirske dužnosti i socijalizmu slomljenom između nogu jedne buržujke te ovogodišnji DVA IGRAČA S KLUPE o haškim optuženicima) da bi je nastavio sa DRŽAVOM MRTVIH Živojina Pavlovića u kojoj gung ho iz NAJBOLJEG doživljava slom.
UPDATE: MetroFilm će distribuirati SINOVCE. Premijera je zakazana za 5. april 2006. Evo teksta kojim ga promovišu u press-materijalu:
Svet mrtvih, avantura svesti i preispitivanje savseti na putu do sudilišta, kroz dijaloge OCA, BRATA i SINA vodi folklornu priču o poreklu, korenima, nasleđu, nerođenim i rođenim, desetkovanim, neprekidnim i nepotrebnim bojevima i ratovima.

Svet živih koji su izbegli mogile i zborišta, a koji će ubrzo pronaći put ka njima, svesno ili podsvesno žudeći za tim, u strahu da će im neko prebaciti da su se dugo zadržali među živima...
Tagline glasi:
IMA LI STA LEPSE NEGO DA SE GINE ZA OTADZBINU ?
IMA STRIKO. DA SE ZA NJU ZIVI. DA SE ZIVI ZA NJU.
UPDATE: Film je izašao 5. aprila. Za pet dana prikazivanja na otvaranju videlo ga je jedva 2600 ljudi. Case Closed.

LJUBAVNI SABOR, Dušan Milić
Ovo bi mogao biti nezaboravno grozan primer serbsploitationa za sezonu 2006. LJUBAVNI SABOR je romsko-srpski, crnačko-belački ROMEO I JULIJA smešten u trubački milje sa velikim finalom u Guči. Posle JAGODE U SUPERMARKETU koja je u ambijentu američke komedije iz 1985. komentarisala tranziciju, sada dobijamo simplifikovanog, ukalupljenog Kustinog lookalikea. Zato i čudi da je Emir Kusturica lično jedan od producenata ovog filma. Kad god autori produciraju filmove mlađih, obično pomažu nešto što nema veze sa njihovim radom. Ovde to nije sluičaj. Ako je CRNA MAČKA singl, LJUBAVNI SABOR je B-strana.

STVAR SRCA, Mika Aleksić
Mika Aleksić je pre tridesetak godina važio za jednog od najtalentovanijih diplomaca filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti. Međutim, nikada nije snimio celovečernji film već se bavio pozorištem a naročito radom u dečjim glumačkim sekcijama gde je izveo na put neke od naših najpoznatijih glumaca. STVAR SRCA je snimana u jdnom vrlo ekskluyivnom formatu koji sebi može da priušti malo koji svetski rditelj. Aleksić je snimao u sva četiri godišnja doba, preko godinu dana. Film govori o preljubi i pravoslavnom misticizmu kojim pokuašava da se izleči nepodnošljiva tenzija između supružnika.

Miloš Avramović je diplomac sa BK, koji će iste sezone kad i svoje kolege iz omnibusa FLERT debitovati mračnim trilerom u kome se kombinuju magični realizam i ekspresionističko tumačenje noara. Ljuidi koji su čitali scenario kažu de deluje prilično bajato, a sumnjivo je tako dugo odlaganje premijere. Film je producirao Lazar Ristovski i dobio je pomoć Gradskog fonda ovog proleća. UPDATE: KROJAČEVA TAJNA će po poslednjim informacijama zatvoriti beogradski festival Autorskog filma u januaru. Utisci sa nekih preview projekcija su nažalost porazni, priča se da je - u odnosu na KROJAČEVU TAJNU - RINGERAJA ispao kao "ozbiljan komercijalni film".
UPDATE: KROJAČEVA TAJNA je izašla u bioskope 26. januara 2006. godine za vreme žalosti posle železničke nesreće u Crnoj Gori. Case Closed.
DRUGO STANJE je aperitiv pred novu seriju na BK. Po scenariju Vanje Bulića, Elčić je snimio komediju na temu prinova u porodici. Ovo je prva filmska produkcija Karićeve kuće Powerhouse. UPDATE: Kako stvari stoje, ovaj film ne može da nađe distributera i po svemu sudeći može da se desi da se ne nađe u bioskopima.
UPDATE: DRUGO STANJE će se od februara emitovati kao televizijska serija na BK. Dakle, od bioskopskog prikazivanja verovatno nema ništa. Case Closed.
JESEN STIŽE DUNJO MOJA 2, Ljubiša Samardžić
Nastavak najvećeg domaćeg hita prošle sezone počinje sa snimanjem krajem oktobra. Prvi film je bio obeležen sukobom reditelja i producenta Ljubiše Samardžića sa Đorđem Balaševićem, autorom izvornog materijala koji je inspirisao ovu severnjačku ZONU. Snimanje nastavka obeležio je Samardžićev sukob sa glavnim glumcem Branislavom Trifunovićem. Od originalne glumačke postave, ulogu će ponoviti samo Kalina Kovačević.
SUTRA UJUTRU, Oleg Novković
Lazar Ristovski će producirati novi film Olega Novkovića SUTRA UJUTRU, čime je delimično objašnjeno zašto je njegov debitant Miloš Avramović dobio pomoć na gradskom Konkursu. Scenario je napisala naša prevashodno pozorišna spisateljica Milena Marković, a glavne uloge će igrati Uliks Fehmiu, Nada Šargin, Nebojša Glogovac, i Lazar Ristovski. Film će biti sniman petnaest dana u DOGME maniru čime će, iako je taj pokret star već deset godina postati naš prvi DOGME film. Najbliži toj etiketi bio je IMAM NEŠTO VAŽNO DA VAM KAŽEM Željka Sošića.UPDATE: Snimanje je završeno u junačkom DOGME razmaku od dve nedelje, glumica Nada Šargin je čak uporedo snimala ovaj film sa ČARLSTONOM ZA OGNJENKU.
UPDATE: SUTRA UJUTRU je premijerno prikazan na festivalu u Karlovim Varima a potom je započeo srpsku festivalsku turneju sa Sopotom gde je trijumfovao. prošli film Olega Novkovića NORMALNI LJUDI nije bio u konkurenciji srpskih festivala, izuzev niškog gde su se takmičili glumci.
Posle negledljivog provincijskog DOGVILLEa, nazvanog MEMO, pokvarenjačkog antisrpskog pamfleta u formi nepismenog pseudo-art propovedništva, možda bolje reći, loše ekranizovanog lošeg pozorišta, ulizički delimično inspirisanog prozom Nenada Čanka, Miloš Hammer Jovanović sprema novi film, i to o jednoj od najzanimljivijih srpskih tema. Gnusobu ove ideje jedino možemo izlečiti predivno dementnom vešću sa Popboksa (oseća se rukopis njihove urednice filmske rubrike Vladislave Vojnović) u kojoj se nalazi istinsko oduševljenje činjenicom da su srpski film zvanično preplavili diletanti:
Posle netom završenog snimanja filma Aporija Arisa Movsesijana koji nije završio filmske škole nego Stomatološki fakultet, u Novom Sadu započinje snimanje drugi nefilmadžija – profesor istorije i stručnjak za marketing Miloš Jovanović (Memo).
Movsesijanu i Jovanovići zajedničko je prethodno bavljenje muzikom, široko humanističko obrazovanje, velika energija i zanimanje za film. Da li je ovo poseban trend u srpskoj kinematografiji, da li je reč o čudnom ili normalnom procesu, da li će talentovani amateri (od latinskog amator, onaj koji voli) spasti ili dotući domaći film, videćemo na proleće.
Za sada znamo ono što je i na letošnjem EXIT-u najavljeno: da je scenario za Jovanovićevu Senku napisala glumica Aleksandra Pleskonić Ilić, da je stručni saradnik bio dr Miroslav Ilić, da glavnu ulogu glumi Anica Dobra, da je asistentkinja režije glumica Maja Roković, a da će se muzikom pozabaviti Vlatko Stefanovski i Dobrovoljno kovačko društvo.
AGI, Milutin Petrović
Po nagrađenom romanu Igora Kolarova, Milutin Petrović sprema dečji film koji bi trebalo da počne sa snimanjem u novembru. Ova stilizovana bajka o usamljenom dečaku je Milutinov dugogodišnji projekat i bio je jedan od razloga njegovog nezadovoljstva kada je održan čuveni skandalozni Konkurs Ministarstva kulture 2003. godine. Naša kinematografija odavno nije proizvela dečji film pa je zato ovo jedan od najzanimljivijih projekata iduće sezone. UPDATE: Započeto je snimanje AGIJA! Setovi će zbog bajkovitosti priče biti delimično izgrađeni u studiju.
PEŠČANIK, Szabolcs Tolnai
AGI i PEŠČANIK dele istog producenta, firmu Art & Popcorn. Na čuvenom Konkursu 2003. godine našli su se sa suprotnih strana, PEŠČANIK je bio pobednik a AGI gubitnik. Sada su u istom producentskom univerzumu. Posle Golubovićeve KLOPKE, PEŠČANIK je još jedan film sa naslovom poznate emisije. Ipak, reč je o ekranizaciji Danila Kiša. Snimanje je nedavno počelo i kako saznajemo bilo je izvesnih teškoća u prve dve sedmice zbog kojih će ekipa morati da pojača tempo.

VEROVATNI PIKOVI:

KLOPKA, Srdan Golubović
Posle debitantskog filma APSOLUTNIH STO, Srdan Golubović čeka već četiri godine na drugi film. Pošto je neko vreme pripremao film OBOREN POGLED, romantični triler na tragu OTVORI OČI i ŠIROM ZATVORENIH OČIJU, konačno se opredelio da režira film KLOPKA, dramu o ocu koji zbog bolesti deteta mora da skupi novac za lečenje tako što će ubiti čoveka. Da ovo verovatno neće biti Chan Wook Parkovska vizionarska priča o zločinu garantuje Srđan Koljević koji je sa svojom suprugom Melinom pisao scenario.UPDATE: KLOPKA je dobila pomoć Eurimagesa i sigurno će početi snimanje sredinom januara.
UPDATE: Tuck je objavio izjavu o prvoj klapi:

U subotu 4. februara, na gradilištu Energoprojekta, na Novom Beogradu pala je prva klapa novog igranog filma „Klopka“ reditelja Srdana Golubovića („Apsolutnih sto“).

U ovom savremenom psihološkom trileru glavne uloge tumače Nebojša Glogovac, Nataša Ninković, Miki Manojlovic, Anica Dobra, Bogdan Diklić, Dejan Čukić, Vuk Kostić i Vojin Ćetković. Scenario za film potpisuje bračni par Srđan Koljević i Melina Pota Koljević koji je rađen po istoimenom romanu Nenada Teofilovića.


Šta je KLOPKA?
- prvi srpski urbani psihološki triler
- priča koja se može dogoditi svakom od nas
- drama o velikim izazovima i neočekivanoj privlačnosti
- novi film Srdana Golubovića, autora filma godine 2001. (»Apsolutnih sto«)
- novi srpski evropski film - srpsko/nemačko/mađarska koprodukcija


Sinopsis :

Mladen i Marija, su srećan, običan beogradski mladi bračni par. Podstanari su, kao i mnogi drugi. Radost nalaze u desetogodišnjem sinu Nemanji. Marija je nastavnica u školi, a Mladen gradjevinski inženjer u državnoj gradjevinskoj firmi. Veruju da će bolji dani uskoro nastupiti… Njihov svet se ruši kad posle iznenadnog srčanog napada, otkriju da Nemanja ima retku bolest. Operacija u stranom medicinskom centru je neophodna. Lekarska intervencija i put koštaju 30.000 evra. A taj novac moraju da pronadju veoma brzo, jer svaki sledeći Nemanjin napad može biti sve opasniji. Otkrivaju da je to suma novca koju ne mogu da sakupe. Banke odbijaju da im daju zajam, a prijatelji nemaju dovoljno. Mladen i Marija daju oglas u novinama, tražeći novčanu pomoć za operaciju. Posle par nedelja razočarenja, jer novca na računu nema - misteriozni čovek se javlja na oglas. On Mladenu daje suludu ponudu – daće mu ceo iznos, ali zauzvrat Mladen mora da ubije izvesnog biznismena kriminalnog profila. Misteriozni naručilac Mladenu sve predstavlja jednostavno – radi se o životu omraženog, svirepog čoveka u zamenu za život nedužnog deteta, Nemanje.


Producenti filma su Jelena Mitrović, Nataša Ninković, Aleksandar Ris, Laslo Kantor, filmska kuća „Baš Čelik“, „Mediopolis Film“ iz Lajpciga i „Uj Budapest Film studio“ iz Budimpešte.

Film su pomogli Eurimages fond za koprodukciju, Ministarstvo za kulturu Republike Srbije, MDM fond iz Lajpciga kao i Mađarski filmski fond. Svetski agenti za prodaju filma su Bavaria Film International, a partner filma je i TV stanica RBB-Arte iz Berlina.

Snimanje će trajati do početka aprila na lokacijama u Beogradu, a premijera filma se očekuje do kraja 2006. godine.
UPDATE: Montažer filma Stevan Marić je zbog kreativnih nesporazuma smenjen i sada montažu nadgleda Marko Glušac.

MI NISMO ANĐELI 3, Petar Pašić
Scenarista DOBA NEVINOSTI Dimitrije Vojnov biće jedan od scenarista filma MI NISMO ANĐELI 3 koji se planira za iduću sezonu. Dimitrije će zajedno sa Srđanom Dragojevićem napisati scenario za ovaj nastavak. A3 će biti prvi nastavak koji neće režirati sam Dragojević već neki mlađi reditelj, čije će ime biti poznato po kompletiranju zadovoljavajuće verzije scenarija, dok će se autor izvornika zadržati na ulozi scenariste i producenta. Vrlo je verovatno da će i Dragojević iduće godine snimati svoj autorski projekat, mada još uvek nije sigurno koji će to film biti. UPDATE: A3 ima attachovanog reditelja. Reč je o debitantu čije će ime biti uskoro objavljeno. U novogodišnjoj čestitci Delirium Filma piše da A3 ima podnaslov ROCK'N'ROLL UZVRAĆA UDARAC i govori o novoj opkladi Anđela i Đavola oko duše mladog rok muzičara.
UPDATE: Snimanje filma je počelo 25. maja i završava se 1. avgusta. Na DOBU NEVINOSTI imali ste priliku da pročitate dva set reporta.

NEKI ČUDNI LJUDI, Čedomir Petrović
Čkaljin sin je debitant u poznim godinama. NEKI ČUDNI LJUDI je njegov film o komičarskoj trupi sa komičraskom All-Star postavom iz cele bivše SFRJ. producent je Miroslav Mitić iz Dream Company.
Živkovićevi ANTIHRISTI su ovog proleća osvojila prvu premiju na Gradskom konkursu. Scenario je napisao Miroslav Momčilović, poznat po filmu KAD PORASTEM BIĆU KENGUR, a film govori o sedam smrtnih greha u ambijentu novobeogradskog blokovskog dangubljenja. Ovaj scenario je jako cenjen među onima koji su ga čitali.UPDATE: Film ipak neće režirati Ivan Živković, niti će ga slikati suosnivač zajedničke producentske kuće Vladan Pavić. Režije se poduhvatio Miroslav Momčilović, scenarista filma. DANAS je lepo izvestio o radu na ovom projektu, tamo piše:
...na pitanje zbog čega se on kao scenarista prihvatio režije, a nije to prepustio drugome, Momčilović kaže: "Ne znam ko bi ovu priču osetio bolje od mene. Imao bih veći problem da gledam kako drugi radi taj film, a da se ja sa time ne slažem".U svakom segmentu filma, koji nosi naziv po jednom od grehova, glume drugi glumci. U segmentu "Srebroljublje" uloge tumače Branislav Trifunović, Nikola Vujović, Gordana Đurđević, Draginja Mileusnić, u "Očajanju u lenjosti" Nikola Đuričko, Boris Milivojević, Ana Maljević, Đorđe Branković, Dubravko Jovanović, Zorka Manojlović, Ana Stanić i Jelisaveta Sabljić, u "Gnevu" Miloš Timotijević, Marija Karan, Marko Vasović, Toma Trifunović, Marija Arsić i Rale Milenković, u segmentu "Razvrat" uloge su pripale Branku Vidakoviću i Borisu Komneniću koji svoju epizodu već snimaju ovih dana, u "Gordosti" glume Gordan Kičić, Ljubinka Klarić i Milan Gutović, u "Neumerenosti u jelu i piću" Aleksandar Janković, Kokan Mladenović, Nenad Jezdić, Nataša Marković, Ahmet Burić, Feđa Stojanović i Bora Nenić i u poslednjem segmentu "Zavist" uloge su pripale Miši Samolovu, Srđanu Miletiću i Mladenu Neleviću.
UPDATE: ANTIHRISTI se sada definitivno zovu SEDAM I PO. Distributer je Tuck, premijera se očekuje na jesen. Na osnovu odgledanog filma, svi imaju velika komercijalna očekivanja.
NEW ENTRY! KARTA U JEDNOM PRAVCU, Robert Petrović
Reč je o debitantskom filmu diplomca BK Akademije koji govori o romansi mladog beogradskog muzičara koji želi da emigrira i mlade Slovenke koja je došla u Beograd da upozna svoju ljubav sa Internet četa i razočarala se. Film će biti sniman u Beogradu i Sloveniji a glavnu ulogu tumači Aleksandra Balmazović, zvezda SIVOG KAMIONA CRVENE BOJE.
Pančevački zombi horor već dobija dosta prostora u medijima. Reč je o ironičnom akcionom hororu koji govori o zombi epidemiji nastaloj usled izlivanja toksičnih materija. Glavne uloge bi trebalo da igraju Goran Daničić, Ivana Vukčević i Vukota Brajević, uz podršku Dragana Nikolića, Mikija Krstovića i Voje Brajovića.
NEW ENTRY! S.O.S., Slobodan Šijan
Slobodan Šijan se vraća sa road-movie projektom smeštenim na Plitvice pred početak rata. Pripreme su odmakle ali još nemamo sve detalje. UPDATE: Politika od 22. decembra 2005. PIŠE:
На Мекдоналдсовом клизалишту на београдском Видиковцу, данас у 10 сати пашће прва клапа још једног домаћег дугометражног играног филма који ће суфинансирати Министарство за културу Србије. Овога пута реч је о филму „С.О.С.” који према сценарију Милоша М. Радовића снима наш прослављени редитељ Слободан Шијан, аутор неких од антологијских дела југословенског и српског филма. Филмска прича са обрисима комедије одвија се на два плана. Један је универзални и обрађује психолошку тему људске компетенције, а други је онај унутар кога је окупљено седам фаворита за награду за најплеменитији подвиг године, чија ће жеља за истицањем и тријумфом бити угрожена изненадним крупним друштвеним догађајима и сукобима на Балкану, када сви подвизи из прошлости падају у воду.– Ово ће бити комедија са тамним тоновима, јер се филм бави неким болним питањима за све стране у нашим недавним ратним сукобима. Може да провоцира реакције са свих страна, а мене је заинтригирао зато што се нисам раније бавио овом темом, зато што јунак филма није појединац већ група људи и што мислим да смо успели да у сценарио убацимо неке нове визуре онога што је довело да распада Југославије, каже у изјави за „Политику” Слободан Шијан.Данас се на клизалишту, као на залеђеном језеру, снимају само сцене флешбекова неких од главних јунака овог филма чији је поднаслов „Спасите наше душе”. Главни део филмске радње претежно је везан за пролећни и летњи период када ће снимање и бити настављено у Бору на теренима Борског језера, које ће „глумити” Плитвичка језера и где ће бити и изграђени потребни филмски објекти. Међу њима и такозвани хотел „Језеро”, у којем су смештени највећи хероји године.Слободан Шијан је за тумаче главних улога одабрао Драгана Николића, Лазара Ристовског, Неду Арнерић, Катарину Радивојевић, Николу Ђуричка...
ODBRANU I POSLEDNJE DANE napisali su Dimitrije Vojnov i Srđan Dragojević. Tim filmom se zaključuje Dragojevićeva trilogija DEVEDESETE koju čine LEPA SELA LEPO GORE i RANE. Reč je o bizarnoj NC-17 crnoj komediji na tragu WAYNE'S WORLD, IRREVERSIBLE, AFTER HOURS i 1941.
NEW ENTRY! ZAVET, Emir Kusturica
Novine kažu:
Prema najnovijim informacijama, naš poznati reditelj Emir Kusturica počinje sa snimanjem svog novog filma, radni naslov „Zavet“, već u februaru. Film će biti sniman u produkciji Kusturičine producentske kuće „Rasta film“ i jednog producenta iz Francuske. Priča kojom će se ovaj svetski poznati sineasta i ovaj put baviti, prati odnose malih ljudi i njihove sudbine. Prema saznanjima „Blica“, reč je o tipičnoj filmskoj situaciji: pred junaka se postavlja zadatak koji treba ispuniti. Glavnu junak nove Kusturičine priče jeste dečak, petnaestogodišnjak koga deda šalje u varoš da, najpre proda kravu, pa od dobijenih para kupi ikonu i da u varoši pronađe sebi devojku za ženidbu, kako ne bi živeo sam. Nakon ispunjavanja prvog zadatka, film prati rešavanje drugog i trećeg zadatka i dečaka koji u potrazi za devojkom naravno, odlazi ispred škole... Na drugoj strani, pažnja je usmerena prema usamljenom dedi i dilemi hoće li doživeti da se njegov unuk vrati iz grada. Kako smo nezvanično saznali, snimanje ovog filma predviđa snežni ambijent. S obzirom na temu i činjenicu da se radnja dešava u planinskom okruženju, logično je pretpostaviti da bi Kusturica mogao ponovo da snima na predelima Mokre Gore iako je francuski koproducent najavio okolinu Beograda. Prema nekim vestima, autor scenarija je Emir Kusturica, međutim kako „Blic“ nezvanično saznaje, za pričanje ove priče bio je angažovan Ranko Božić, sada već stalni scenarista ovog reditelja.
NEW ENTRY! HADERSFILD, Ivan Živković
Nesuđeni reditelj ANTIHRISTA priprema film HADERSFILD po nagrađenom pozorišnom tekstu Uglješe Šejtinca. Scenario pišu Šejtinac i filmski reditelj Dejan Nikolaj Kraljačić, a Nebojša Glogovac i Goran Šušljik planiraju da ponove svoje uloge iz predstave.
NEW ENTRY! ŽIGOSAN a.k.a. ODBAČEN, Miloš Radivojević
ŽIGOSAN je novi projekat Miloša Radivojevića koji će početi da se snima krajem aprila. Scenario je napisao sam Radivojević a glavnu ulogu će igrati Svetozar Cvetković.
UPDATE: Snimanje filma je završeno. Premijera se očekuje na nekom od velikih međunarodnih festivala koji predstoje. Naslov je iz ŽIGOSAN promenjen u ODBAČEN.
NEW ENTRY! FANTOM, Jovan Todorović
FANTOM je svakako jedan od najzanimljivijih projekata koji se trenutno pripremaju u Beogradu. Evo šta o njemu kažu B92 i FCS:
Snimanje filma o čuvenom beogradskom "Fantomu" u režiji debitanta Jovana Todorovića počinje 11. aprila. Glavne uloge igraju Marko Živić i Nada Macanović.Snimanje igranog filma "Fantom" , u saradnji producenata iz Srbije, Mađarske i Bugarske, počinje 11. aprila u Beogradu u režiji debitanta Jovana Todorovića , koji je i koscenarista sa Bogdanom Petkovićem , najavio je domaći producent "Emote".Tema filma je autentični dogadjaj iz 1979. godine kada je na beogradskom trgu Slavija noću počeo da se pojavljuje misteriozni vozač belog "poršea 911" koji je vratolomnim vožnjama šokirao građane i postao prava senzacija.Prema sinopsisu, "fantom" brzim ponoćnim vožnjama izludjuje stub komunističke nomenklature - narodnu miliciju koja iz noći u noć pokušava da ga zaustavi službenim "tristaćima" i "fićama". Dok vratolomna jurnjava kolima postaje svojevrsni ponoćni spektakl za mnogobrojnu publiku, bliži se povratak šefa države Josipa Broza, sa samita nesvrstanih na Kubi, pa strukture vrše pritisak na miliciju da se tajanstveni vozač neutrališe i da se narod skloni sa ulica.U planu je da snimanje traje do 15. maja, a da premijera bude u septembru. Koproducenti su "Tivoli film" iz Mađarske i "FX Kamera" iz Bugarske, a finansijski učestvuju Ministarstvo kulture Srbije, Madjarski nacionalni filmski fond, Nacionalni filmski fond Bugarske, Eurimaž, holandski fond Jan Vrijman, Skupština Beograda, Skupština opštine Stari Grad, kao i nacionalna televizija "Duna" iz Madjarske i RTS.Za sada se tumač naslovne uloge krije iza pseudonima Fantom, lik Fanđa igraće mladi Marko Živić , a partnerka će mu biti Nada Macanković . Direktor fotografije je Andraš Nadji , scenograf Kiril Spaseski , kostimograf Olga Marković , montažer Marko Glušac , masker MirjanaZarić , dizajner zvuka Aleksandar Protić , direktor filma Andrija Lučić .Pravi fantom, Vlada Vasiljević je na kraju uhvaćen, nakon nekoliko godina provedenih u zatvoru stradao je u saobraćajnoj nesreći.
Otac ko-scenariste i producenta Bogdana Petkovića je čuveni pozorišni reditelj i automobilstički ekspert Bratislav Braca Petković, osnivač Muzeja automobila u Beogradu. Raduje nas da će se ovaj film raditi sa njegovim blagoslovom.
Jovan Todorović je jedan od najtalentovanijih reditelja sa FDU u poslednjih nekoliko generacija i već je u svom studentskom filmu HU-ČOVEK KAO ARMIJA pokazao kako je raspoložen da ruši naše kinematografske tabue. U tom filmu je snimio odlične scene kung fua koji je do sada smatran za nešto što se ne može realizovati u našem filmu. U FANTOMU će pokušati da snimi automobilske potere koje su još veći tabu u našem filmu, naročito od kad ih je Billy Friedkin učinio zasebnim umetničkim oblikom. Ipak, mađarski direktor fotografije Andras Nagy ima iskustava u radu na američkim B-filmovima te verovatno više od naših DPjeva ima predstavu o tome kako se rade scene potere. Uostalom, u Petkovićevoj briljantnoj drami KASKADER, čitav segment govori o Remy Julienneu, najčuvenijem svetskom stručnjaku za automobilske stuntove. Inače, Julienne je 1985. u Beogradu snimao TWIST AGAIN A MOSCOU i tada je naša kaskadersko-filmadžijska zajednica bila impresionirana njegovim naučnim pristupom kinematografiji. Todorović će u svakom slučaju biti okružen poznavaocima automobilizma i kaskaderstva.
U jednom neformalnom razgovoru smo nedavno saznali da će u FANTOMU učestvovati i naš vozač Formule 2 - Miloš Pavlović. Možda će baš on biti misteriozni glumac koji će igrati Fantoma?
Ko zna?
U svakom slučaju, FANTOM je projekat koji istinski uzbuđuje, i sa tako nečim se u našem kinematografskom brlogu odavno nismo sreli!
NEW ENTRY! UNTITLED CIGANSKI HAMLET, Aleksandar Rajković
DANAS piše:
Na deponiji na Smederevskom putu juče je završena prva faza snimanja filma "Hamlet", nove ekranizacije čuvenog Šekspirovog dela o osveti, koju režira Aleksandar Rajković sa Igorom Đorđevićem u naslovnoj ulozi. Snimanje će biti nastavljeno i okončano u januaru, a premijera bi trebalo da bude održana na proleće 2006. godine, nakon čega bi film trebalo da ostvari bogat festivalski život. Sem toga, u planu je i prikazivanje filma u više od 250 zemalja širom sveta u organizaciji tamošnjih romskih organizacija. Film se i snima na romskom jeziku sa Romima naturščicima. Jedini profesionalni glumci koji su, sem Đorđevića, uzeli učešće u filmu su Petar Božović i Miodrag Fišeković, koji zapravo igra jedinog belca u filmu, koji sticajem okolnosti živi na deponiji. Na adaptaciji dela, sem Rajkovića i glumice Dušice Žegarac, učestvovala je i scenaristkinja iz Argentine Ana Marija Jarmoljuk. Prema njenim rečima deponija na kojoj se radnja poznate drame odigrava simboliše sve ono ružno u svetu u kome živimo. Rajković, koji je magistrirao filmsku režiju u Rusiji, doveo je svog saradnika Milada Tauka, filmskog snimatelja iz Libana, koji je u "Hamletu" direktor fotografije. On je poziv za posao prihvatio jer je u scenariju prepoznao i human i dobar politički materijal, kojeg se dosad niko nije doticao na taj način. Film se snima po najvišim standardima kamerom "Arifleks" 535, sa zvukom u digital uz dolbi licencu. I pored svih uslova koje je ispunio, "Hamlet" nije dobio očekivanu podršku Ministarstva kulture, zbog čega režiser filma Aleksandar Rajković nije želeo da se u znak protesta juče obrati novinarima na konferenciji za štampu. Producentska kuća BF film i video prodakšn iz Beograda obezbedila je dve trećine ukupnog budžeta od 650 hiljada evra i nada se da će Ministarstvo ipak podržati projekat, koji je od Filmskog centra Srbije dobio visoke ocene. D. Jovićević
NEW ENTRY! ŽIGOSANA, Saša Radojević
Naš omiljeni srpski art-house reditelj počeo je u svom indie maniru snimanje još jednog istinski nezavisnog srpskog filma, pravog produžetka indie poetike započete POLJUPCIMA.
Slavica se kreće drušrtvenom marginom, uvek na ivici legalnog. Na kraju se opdeljuje da se dokopa nekog novca i odmah biva kažnjena. Pokušava da zavara trag i preuzima identitet Marije, uspešne naučnice koja priprema doktorat iz psihoanalize. Prava Marija saznaje za ovu zamenu i počinje da se interesuje za Slavicin način života. Njih dve zamenjuju identitet i otkrivaju svetove koje nikada nisu ni mogle da zamisle.
NEW ENTRY!ANA SE UDAJE, Milorad Milinković Debeli
ANA SE UDAJE je mešavina slepstik i skrubol komedije o venčanju dvoje mladih Beograđana i svima koji u tome pokušavaju da im pomognu i odmognu, sukobu ruralnog i urbanog, prijatelja i bivših ljubavnika. Dimitrije je čitao scenario i kaže da je duhovit i dinamičan. Nadamo se da će se Debeli sa ovim filmom oporaviti od SREĆKA.
I NARAVNO...
DOBA NEVINOSTI, Danilo Bećković
Nadamo se da ćemo i mi snimiti film iduće godine...
(* SIGURNI PIKOVI su filmovi čije je snimanje već počelo i koji sigurno izlaze 2006. godine dok su VEROVATNI PIKOVI oni koji su u poodmakloj fazi priprema ali još uvek mogu da odustanu od snimanja)

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

da i za sve to samo jedan cestit kasting i to vas

7:02 AM  
Anonymous Anonymous said...

gledala sam neke snimke sa snimanja filma Sejtanov ratnik, i interesuje me ko je zasluzana za izradu fenomenalne knjige, to niko ne pominje, tako da je to malo i bezobrazno po mom misljenju

3:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

ajde nas vise zovite za uzi krug...stvarno cu poludeti od cekanja,ili nas obavestavajte malo vise ako nista drugo,moze?!

8:52 AM  
Anonymous Anonymous said...

Od skora pratim ovaj sajt, cini mi se da nema boljeg preseka i dinamicnijih vesti i kritika domace produkcije. Samo napred. Nisam bio na premijeri Sejtanovog Ratnika i evo ovde su prvi komentari. Jako se radujem. Ukucao sam "Fantom" i vidim da se spominje sa puno nade u uzbudljiv film. Moja nada i iskrena zelja je da odgovorimo na to i zadovoljimo znatizelju publike oko poznatog tajanstvenog Beogradskoj junaka.

6:15 AM  
Anonymous Anonymous said...

zasto se vise ne prica o A3?!da li su BORIS I CRNI prosli?MOMCI SVE NAJBOLJE!!!!!NAJVECI POLJUBAC ZA VAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ZTS GIRLS

9:48 AM  
Anonymous Anonymous said...

Poruka za J. Todorovica...zaista se radujem da neko kao Vi se ukljucuje u aktivni zivot ovoga bloga, posto odavno ne zivim u zemlji, a interesuje me sve sto je vezano za srpski film. Najzad jedan portal koji iskljucivo govori o tome sta se dogadja ispred i iza kulisa, o tome kako se kod nas prave filmovi i slicno...Iako se ni malo ne slazem sa autorima koji tu postavljaju vrednosne kriterijume (slazem se sa njima sta je lose, ali se ne slazem u onome sto oni guraju i zovu "autorski," film, sto je jedna prazna krilatica), svih srcem podrzavam ovaj projekat razmene misljenja, i "insajderskih" informacija, o tome sta se snima, gde, kada, kako, pa cak i postavljanje recenzija i slicno...A ono sto sam saznao iz novina o Vasem filmu Fantom zvuci jako interesantno, ako se zaista mesa dokumentaristicki pristup sa fikcijom (recimo, kao sto je nekada radio Srdjan Karanovic...npr. "Pogledaj me, nevernice," "Za sada bez dobrog naslova," pa cak i u "Grlom u jagode."...)...Isto tako, strasno sam pogodjen natpisom da je mlada direktorka fotografije filma "Sejtanov ratnik," tragicno preminula...prosto mi ni nikada nije jasno kako i zasto neko tako mlad umre (osim ako nije neki tragicni slucaj)...

10:35 AM  
Anonymous Anonymous said...

She Loves God I am a 55 year old, average looking white man.
Talking forever will only lead to false hopes.
If you lie, she will inhale the scent - and you want very much for
being willing to take the lead personality will win her over.
These types of of women simply enjoy to run from guy to
guy.

My webpage: howtogetagirlefriend.com

3:51 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sometimes, Auto Insurance Henderson Nv companies have gone to
great lengths to make comparison shopping easy for the average consumer understand the various types of
vehicle insurance websites offering free
quotes and can make your life better. In this day of
higher taxes, rising food prices and soaring
housing costs, it is unlikely that you would need gap insurance is if you lease a
new or used car.

Check out my web page :: car insurance

12:06 AM  

Post a Comment

<< Home