Monday, November 27, 2006

BLACK BOX SERBIA

Taman kada pomislimo da nema bekstva iz agonije zvane život u Srbiji, pokažu nam se načini sticanja šengenske vize.
Taman kada vidiš da Javni servis Srbije finansira film i seriju SELO GORI A BABA SE ČEŠLJA, mada bi mnogo avangardniji film bio BABA GORI A SELO SE ČEŠLJA, a da ćemo vreme dok to čekamo prekratiti gledajući STRANKU ZDRAVOG RAZUMA, novu seriju po Siniši Paviću, a prete nam već i remiksom POZORIŠTA U KUĆI, sitkoma iz vremena kada je Radio televizija Beograd bila u povoju, i kada shvatiš da ni poređenja radi ne možeš da kažeš "to što RTS finansira film Radoša Bajića je kao kad bi BBC finansirao ---", jer ne umeš da smisliš ništa englesko a dovoljno pežorativno, pošto engleskog poređenja za to i nema, jer Englezi takvima nikada ne daju priliku da režiraju, pomisliš "a šta bi RTS zapravo trebalo da producira".
Za početak dokumentarne filmove?
Najbolji srpski film u poslednjih nekoliko godina, ne samo među dokumentarcima, već i uopšte, jeste MADE IN SERBIA Mladena Đorđevića, snimljen potpuno nezavisno.
Najzad je ovo naše saznanje priznato i u inostranstvu.
Mladen Đorđević je osvojio Golden Black Box Newcomer nagradu na berlinskom festivalu Balkan Black Box, sa svojim remek-delom MADE IN SERBIA.
Pre nego što pobegne, od Mladena očekujemo da nam pokloni barem još jedan odličan film, to će biti njegov igrani debi ŽIVOT I SMRT PORNO BANDE koji će snimati na proleće 2007. godine.
Od ovog filma očekujemo da otvori novo poglavlje u našem filmu.
Mladene, čestitamo!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home