Sunday, November 19, 2006

THE CON IS ON!


Sutra počinje drugi BEOKON. Tamo će biti svi koji drže do sebe!

Uskoro filmski festival i konvencija fantastike u Beogradu
Drugi festival srpskog filma fantastike biće održan u okviru Konvencije ljubitelja fantastike Beokon u Domu omladine Beograda od 20. do 24. novembra.
Upravnik festivala Jovan Ristić je na konferenciji za novinare najavio premijerno prikazivanje sedam kratkometražnih filmova fantastike iz 2006. godine, i dugometražnog filma Mladena Kovačevića Pokrov (2003) o vampirizmu među Srbima.
Pozvavši domaće producente i distributere da pogledaju filmove, Ristić je, prenosi Beta, rekao da u njima i njihovim autorima ima umetničkog i komercijalnog potencijala kakav je viđen u domaćem bioskopskom hitu Šejtanov ratnik koji je takođe na programu, a uz Pokrov će biti prikazan u sredu.
"Srpski filmovi fantastike postoje, ali Srbija za njih ne mari, dok u svetu taj žanr donosi velike prihode na bioskopskim blagajnama. Kod nas ih uglavnom rade entuzijasti, i želimo da ih promovišemo i pokažemo da imaju šta da kažu", istakao je Ristić.
Kratki filmovi Miroslava Lakobrije, Mladena Đorđevića, Stevana Rogulje, Siniše Dugonjića, Vladmimira Mančića, Marka Milovića, Zlatka Stojilovića, Srđana Radojkovića, Vladimira Petrovića, Marka Sopića, Ane Stojanović, Vanje Čankovića i autorske grupe 7 samuraja SKOJ-a na programu su u ponedeljak i utorak.
Festival ima i međunarodni program. Na njemu će biti predstavljeni filmovi autorskog dueta Žuti titl iz Hrvatske, i selekcija kratkometražnih ostvarenja sa Grosmanovog festivala filma i vina u Ljutomeru, u Sloveniji.
Najavljeno je i premijerno prikazivanje dugometražne horor komedije Strah od gušenja Mareka Dobesa iz Češke, kao i Bunker Palas hotela Enkija Bilala - uz muzičku pratnju DJ-eva iz Marseja.
Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac, voditelji Šok koridora na Art Kanalu, u četvrtak će u Pogonu Doma omladine imati "živu" verziju svoje kultne TV emisije, i ona će biti posvećena filmovima sa Festivala.
Prvo izdanje Festivala održano je u januaru ove godine, takođe u Domu omladine, i od tada je obišlo nekoliko srpskih gradova i gostovalo na Grosmanovom festivalu filma i vina u Sloveniji.
Društvo ljubitelja fantastike Lazar Komarčić iz Beograda, organizator Beokona i Festivala srpskog filma fantastike, tim manifestacijama obelažava 25 godina svog postojanja.
Na konvenciji će biti promovisano reizdanje prvog srpskog naučno-fantastičnog romana iz 1902. godine Jedna ugašena zvezda, pisca i novinara Lazara Komarčića, po kome je društvo dobilo ime.
"Komarčić je bio rodonačelnik naučcne fantastike i kriminalistickcog romana u Srbiji. Nažalost, u doba realizma u srpskoj književnosti, došao je u sukobu sa Jovanom Skerlićem i u njemu izvukao deblji kraj. Njegovo delo je bilo gotovo zaboravljeno skoro 80 godina, a šteta da se ne vrati na svoje zasluženo mesto u istoriji srpske književnosti", ocenio je Ristić.
Na tribinama Beokona biće reči o đavolu na filmskom platnu, akutnim problemima domaćeg prevodilaštva, uticaju Nikole Tesle na fantastičko stvaralaštvo, te naučnofantastičnim TV serijama, fantastici u popularnoj muzici i ostalom.
Evo i detaljnog filmskog programa!

BEOKON: konvencija ljubitelja fantastike
Dom Omladine Beograda Makedonska 22
Ponedeljak, 20. novembar
Velika sala
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE
PRVI DAN KRATKOMETRAŽNOG PROGRAMA - Početak u 19 sati.
Pod kontrolom
1. DODATNO UBRZANJE (22 minuta)
Stevan Rogulja (FDU, 2006)
Probudio se zatvoren i vezan u ludačku košulju. Ne zna kako je tu dospeo, niti zna šta je radio prethodnog dana. Iako je sam, njegova pitanja ima ko da sasluša. A i da mu pruži odgovore koji mu se ne dopadaju.
2. AKROBACIJE U UPRAVI (6 minuta)
Zlatko Stojilović (FDU, 2002)
Neko je oklevetao rednog broja, i Sud mu je naložio da se hitno javi Upravi. Redni broj se oseća nelagodno, jer nikada nije bio u zgradi Uprave...
Ukleta privlačnost

3. PACIJENT 0 (14 minuta)
Miroslav Lakobrija (nezavisna produkcija, 2006)
Nemačka okupacija Beograda. Ona je mlada devojka. On je nacistički naučnik. Ona u njemu vidi ljubav svog života. On u njoj vidi projekat svog života… A iz njihovog spoja može se roditi šta drugo do… Premijerno predstavljamo prikvel epizodu najčuvenijeg treš-horor serijala iz Srbije.
4. LJUBAV KOJA PRKOSI GRAVITACIJI (5 minuta)
Siniša Dugonjić (nezavisna produkcija, 2004)
Čim je ušao u njenu antikvarnicu, zaljubila se u njega. Ali, on nije došao da se zaljubi u nju.
5. CITRAVITA (18 minuta)
Zlatko Stojilović (FDU, 2003)
2066. godina. Svet je podeljen između Sjedinjenih Svetskih Država, Narodne i nadasve Republike Kine, i Islamske Džamahirije. Beograd je radioaktivna zona, u kojoj srpski jezik govori sve manji broj ljudi. Jedan novinar biva unajmljen da pronađe nestalu umetnicu...
6. SREBRNI METAK (32 minuta)
Srđan Radojković (FDU, 1999)
Ostareli pisac nastanjen u tuđini vraća se u Beograd da poseti prijatelja iz mladosti, koji mu šalje uznemirujuća pisma. Čini se da je stigao prekasno, ali misterija sa ukusom natprirodnog traži odgovore… koji se kriju u zajedničkim gorkim uspomenama. Prema motivima fantastične proze Borislava Pekića. U glavnim ulogama: Predrag Ejdus, Danilo Bata Stojković i Ružica Sokić.
7. RAVEN’S SKY (8 minuta)
Ana Stojanović (nezavisna produkcija, 2006)
Devojka koja voli gavranove. Snovi koji je pohode. U snovima Gavran koji je voli, ali i lica koja ranije nije viđala u njima.
„ŽUTI TITL” PREDSTAVLJA:
8. DEATH COMES FROM THE CHEKA (3 minuta)
Velimir Grgić i Marko Mihalinec („Žuti titl”, 2006)
Petar-Krešimir je samozatajni pisac koji nedostatak inspiracije odluči iskoristiti za ugodnu šetnju šumom. Idilu mu kvari napad pobješnjelog vepra pa izranjavani pisac spas odluči potržaiti u obližnjoj čeki. Ovdje film zapravo tek počinje…
9. CONDOR PEASANT VS VENOM TRIAD (3 minuta)
Velimir Grgić i Marko Mihalinec („Žuti titl”, 2006)
Hong-Chun je siromašni seljak koji kreće na gradski sajam prodati svoj štap. U mračnim hodnicima pekinškog podzemlja susreće Krim Nal Tzea, lihvara i kamatara. Sukobljavaju se oko naizgled zaboravljene Knjige velike moći napisane od strane dva mudraca u doba Treće dinastije. Tradicionalizam se sukobljava sa suvremenim u borbi iz koje su pobjeda ili smrt jedini izlaz!
Amaterski aktovi & rezovi
10. POZOVI SANJU (18 minuta)
Ivan Despotović i Radmilo Stanić (2006)
11. MONDAY (6 minuta)
Spaić Family i Zoran Đurković (2006)
12. FRIDAY (8 minuta)
Zoran Đurković i Spaić Family (2006)
Utorak, 21. novembar
Velika sala
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE
DRUGI DAN KRATKOMETRAŽNOG PROGRAMA - Početak u 19 sati.
N.A.T.O. u blato
1. RAKETE (23 minuta)
Vladimir Mančić (FDU, 2006)
Malo je poznato da su 1999. godine na braniku naše otadžbine bili i ljudi sa ekstrasenzornim sposobnostima. Pod komandom Vojske Jugoslavije, ti rodoljubi i ESP patrioti branili su goloruki srpski narod od NATO agresora! Ovo je krajnje istinita priča o njima, njihovom komandiru Guzini… u formi mjuzikla!
2. NE TO, N.A.T.O! (7 minuta)
Mladi kadrovi (nezavisna produkcija, 1999)
NATO avioni prekidaju nevinu igru mladoga grbavca, i on je prinuđen da se skloni u podrum. Počinje surova zbilja sa produktima radijacije...
Žene kolo vode
3. PENA ZA BRIJANJE (25 minuta)
Mladen Đorđević (CKV „Kvadrat”, 2000)
Pripadnice vladajućeg plemena Žena sa planete Erotikon 6 došle su na Zemlju, da preurede tamošnje stanje koje remeti red u kosmosu. Jedna od oblasti njihovog delovanja je i Srbija, na koju samo što se nisu sručile bombe NATO pakta
4. PETLJA (7 minuta)
7 samuraja Skoj-a (Ćuprija, nezavisna produkcija, 2005)
Tri muškarca, svaki za sebe i bez svoje volje, padaju pod vlast jedne žene. Ono što ih vezuje je petlja – njihova sudbina.
Iza kožne maske
5. ONE OF THESE DAYS (6 minuta)
Marko Milović (nezavisna produkcija, 2005)
Nešto zbilja strašno vreba u zgradi „Dunav filma”
6. PACIJENT PROTIV REKETAŠA (5 minuta)
„Žuti titl” i Miroslav Lakobrija (nezavisna koprodukcija HRVATSKA/SRBIJA/SLOVENIJA, 2006)
Zli reketaši napastvuju sirotog, pitomog čistača. Ali, on uopšte nije sirot, još manje je pitom, a i ne da se terorizirati! Titanski sudar najvećih treš majstora iz Hrvatske sa ikonom treša iz Srbije - na treš-terenu neutralne Slovenije. Balkanska premijera! Ne propustiti!!!
7. I BI LICE KOŽNO (14 minuta)
Vladimir Petrović (BK, 2005)
Momak i devojka odlaze kolima na izlet u šumu. Upadnu u nevolje, a pomoć se možda krije u obližnjoj kući. Avaj, sigurno se krije nešto drugo
Izvan kontrole

8. MIKI EX MASHINA (3 minuta)
„Mladi kadrovi” (nezavisna produkcija, 2003)
Majstor Miki se nameračio da popravi veš mašinu. A veš mašini se baš dopada da bude pokvarena, i ne bi da majstori prčkaju po njoj.
9. VIRUS (26 minuta)
Marko Sopić (FDU, 2001)
Budućnost u kojoj ratuju dve supersile. Između njih su mirovne snage. Jedan važan čovek nestao je u zoni koja je kontaminirana opakim virusem. U glavnoj ulozi: Slobodan Ćustić.
10. INCIDENT KOD PISOARA (5 minuta)
Vanja Čanković (nezavisna produkcija, 2006)
Baba-sera u WC-u Doma omladine umalo je bila svedok gnusnog incidenta na njenom radnom mestu! Ovaj film je kratak i jezgrovit dokument onog što se desilo.
Izbor filmova sa Grossmanovog festivalau Ljutomeru (Slovenija)
11. PAGIT (19 minuta)
Maja Šest (Slovenija, 2006)
Pagit je priča o dečaku koji ne ume sa ljudima, pa se sam zabavlja u intimnosti stana svojega.
12. SENDVIČ (12 minuta)
Tomaž Gorkić (Slovenija, 2006)
U lokalnom baru našla se tri poznanika i bacila oko na novu konobaricu, Leu. Najglasniji među njima, Đero, odluči da joj priđe i zavede je, te njih dvoje ostanu sami u baru. Ali, Lea ima planove s njim koji se razlikuju od onih koje Đero ima s njom.
Dobitnik nagrade „MLADI HUDI MAČEK” Grossmanovog festivala 2006!
13. ZADOVOLJSTVO (6 minuta)
Tomaž Gorkić (Slovenija, 2005)
Jednog sparnog dana, u baru se našla dva poznanika. Jedan loše podnosi vrućinu, drugi u njoj uživa. Napetost raste
14. BIO SAM TINEJDŽERSKI INTELEKTUALAC (17 minuta)
Marek Dobes (Češka, 1999)
Pavel i Eva su dvoje tinejdžera koji žive srećan život, pun MekDonaldsove hrane, akcionih filmova i pop muzike. Jedne večeri, međutim, Pavel naleti na tajni skup intelektualaca dok je išao kroz šumu ka video klubu. Ne želeći da budu otkriveni, intelektualci ga na napadnu i njihov šef ga ugrize za nogu. Neko vreme kasnije počinju promene. Hoće li moć televizije, Evina ljubav i muzika pop zvezde Mikal Davida spastiti Pavela od intelektualaca i njihovih zlih kandži.
15. SPAJDER-VERT (1 minut)
Marek Dobes (Češka, 1999)
Kompromitujuće urnebesna istina o Spajdermenu, koja je stala u jedan minut…
Sreda 22. novembar
Velika sala
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE

DUGOMETRAŽNA SELEKCIJA SRPSKOG FILMA
Noć dugog metra
19.00 - ŠEJTANOV RATNIK (110 minuta)
Stevan Filipović (Hypnopolis/MTS, 2006)
Jedna knjiga daje moć nad iskonskim zlom – turskim demonom, kojeg su savladali Miloš i Karađorđe. I ta knjiga je dospela u pogrešne ruke, u Beogradu današnjice… „Šejtanov ratnik”, čiji je trejler premijerno prikazan na prethodnom Festivalu, uneo je novu poetiku u srpsku kinematografiju i otvorio vrata za proboj domaće fantastike.
21.30 - POKROV (85 minuta)
Mladen Kovačević (Third Year Film, 2003)
Ne naročito srećan čovek po imenu Vuk odlazi iz Beograda u zapadnu Srbiju - zavičaj kojeg se maglovito seća. Prateći trag folklorne priče o vampirima, otkriva istinu o sebi ali i ljudima koji ga okružuju. Tri godine od nastanka – bioskopska premijera najoriginalnijeg i umetnički najuspelijeg srpskog filma o vampirima. “Leptirica” Đorđa Kadijevića konačno je dobila naslednika.
Četvrtak 23. novembar
Pogon
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE
TRIBINSKI PROGRAM FESTIVALA – Početak u 19 sati.
ŠOK KORIDOR UŽIVO!
Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac sa gostima
Petak 24. novembar
Velika sala
Drugi FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE

EVROPSKI FILMOVI, PREMIJERNO U SRBIJI - Početak u 19 sati.
19h - FILM IZNENAĐENJA
21h - Ciné-Concert "BUNKER PALACE HOTEL"
film Enkija Bilala, muzika Alif Tree
[u organizaciji Skupštine grada]
23h - OPASNOST OD GUŠENJA (90 minuta)
Marek Dobes (Češka, 2004)

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Obavezno pogledati RAKETE Vlade Mancica, INCIDENT KOD PISOARA Vanje Cankovica, AKROBACIJE U U UPRAVI Zlatka Stojilovica...

Ma, u stvari, sve obavezno pogledati!

4:19 AM  
Blogger doba_nevinosti said...

Ovaj BeoKon je odlicna prilika da se pogleda ШЕЈТАНОВ РАТНИК, ko ga još nije pogledao.

4:20 AM  
Anonymous Anonymous said...

Jeste li spomenuli da ce biti prikazan ШЕЈТАНОВ РАТНИК, najbolji film EVER?

8:11 AM  

Post a Comment

<< Home