Friday, May 04, 2007

SLOBODAN NOVAKOVIĆ R.I.P.


Otišao je čika Sloba Novaković, veliki televizijski guru i najveći Partizanovac koji je ipak uvek umeo pošteno da prizna kada je Zvezda bolja


U Beogradu je 3. maja 2007. preminuo dugogodišnji urednik TV Beograd, Slobodan Novaković.

Slobodan Novaković diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u 1. klasi Josipa Kulundžića. Veći deo radnog veka , od 1967, proveo je u Televiziji Beograd kao svestrani televizijski autor koji se ogledao na mnogim poslovima.

Bio je dramaturg popularnih, humorističkih serija: «Muzikanti», «Građani sela luga», «Kamiondžije», «Diplomci», «Ljubav na seoski način», «Mladići i devojke» - a kasnije i serije «Sivi dom».

Počeo je, potom, i da režira, uglavnom po sopstvenim scenarijima [ debitovao je 1971. godine, režijom dokumentarnog TV filma «Derbi u Velikom selu», a godinu dana kasnije režirao je i svoj prvi igrani TV film «Vreme konja» [1972] – oba filma su osvojila nagrade na međunarodnim festivalima.

Bio je urednik Filmske redakcije, urednik i voditelj hronika Festa i Beogradske hronike, glavni i odgovorni urednik Umetničkog programa i glavni urednik Televizije Beograd.

Autor je dokumentarnih filmova, knjiga eseja i satira, dugogodišnji saradnik «Ježa».

Komemoracija će biti održana 5. maja u 13.30 u Muzeju jugoslovenske kinoteke, a sahrana je istog dana u 15.30 na Novom groblju u Beogradu.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Eh, takvih ucenih ljudi je sve manje i manje u ovome rdjavom svetu. Neka mu je vecna slava!

4:34 AM  

Post a Comment

<< Home