Sunday, July 08, 2007

REVOLUTION WAS TELEVISED
Sinoćnji katastrofalan prenos ceremonije dodele nagrada Nacionalnog festivala na RTS, zaokružio je i zapečatio sudbinu ovog skupog eksperimenta.
Pre svega u atmosferi gde ogroman procenat dobitnika nije prisutan, sve je podsetilo, kako jedan naš prijatelj kaže, na suđenja Clintonu i Solani koja je organizovao Miloševićev režim. O raznim problemima u konferansi da ne i ne govorimo.
Konačno, činjenica da je televizijski prenos zbog lošeg tona uskratio gledaoce da saznaju ko su dobitnici glavnih nagrada pošto ih niko nije čuo, ostavio je mnogo ljudi, čak i profesionalce u neverici. Ipak, iskusni ljudi su prepoznali Kenedija Hasanija i Sabolča Tolnaija.
Glavne nagrade su, kao što smo videli, otišle filmu BELLE EPOQUE, snimljenom pre 17 godina, što je odlična simbolika pošto pokazuje koliko se naša kinematografija srozala u međuvremenu.
Krajnje nekonvencionalne nagrade koje su izuzev u slučaju HADERSFILDA za scenario, zaobišle očigledne favorite i miljenike establišmenta, pokazuju da se strani žiri očigledno nije dao izmanipulisati i da je odluke doneo u skladu sa nekim svojim kriterijumom, koji ne mora biti pravedan ali u svakom slučaju osvežava našu učmalu festivalsku scenu.
Konačno, vrhunac nekompetentnosti ovogodišnjh organizatora je činjenica da je Dušica Žegarac, član žirija, ko-scenarista filma HAMLET Aleksandra Rajkovića koji je sinoć dobio nekoliko važnih nagrada, što nije prvi put na našim festivalima, ali nije baš uobičajeno za državne manifestacije koje koštaju preko milion eura. Očigledno su Konkursi malo razmazili našu filmsku elitu, pa su se navikli da svoje lakeje stavljaju u komisije. Međutim, ovo je bilo prilično neoprezno.
Nadamo se da će nam organizatori objasniti kako to može da član žirija bude ko-autor filma?

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kako se to bese zove... sukob interesa?

1:20 AM  
Anonymous Anonymous said...

Volim domaci film, zivim od njega i mislim da kinematografija sa 19 filmova godisnje i mnogobrojnim nastupima i nagradama na svetskim festivalima svakako budi respekt. U tom smislu ovaj festival je apsolutno potreban.
Ipak, ono sto smo videli juce na tv prenosu, bilo je skandalozno!

Za pocetak – Dusica Zegarac je, kao clan zirija, dodelila 4 ili 5 nagrada filmu «Hamlet» u kome je i ista autor scenarija. Dakle, sopstvenom filmu.
Ove nagrade treba anulirati jer je u pitanju apsolutni sukob interesa, a Dusica Zegarac i organizatori duguju izvinjenje, kako publici, tako i nepravedno nagradjenim autorima.

Drugo, TV prenos je bio katastrofalan – ton se uglavnom nije cuo ili je bio totalno neizbalansiran i lose miksovan. Imena vecine dobitnika nismo mogli da cujemo, a samo na osnovu lica, mogli smo da naslucujemo ko su dobitnici. Kamere su lutale, kasnile, nigde nije bilo krupnog plana voditelja koji bi se obratio direktno publici u sali i TV gledalistu.
Dakle, tvrdim da su urednica Sandra Susa, kao i reditelj Predrag Markovic odgovorni za katastrofalan nastup RTS-a pred auditorijumom koji placa pretplatu. Voleo bih da znam da li obe pomenute persone imaju obrazovanje za ono cime se bave?
Ove stvari treba sto pre resiti otvorenim i transparetnim konkursima da se RTS i cela Srbija ne bi brukali pred milijardu gledalaca na «Evroviziji 2008».

Scensku postavku je radio Djordje Marjanovic, pozorisni reditelj, ali je ta postavka bila apsolutno neprilagodjena TV prenosu. Pola scene je bilo u mraku (tj. nevidljivo za TV gledaliste), a voditelji su bauljali ne znajuci gde i kome treba da se obrate...

Treba reci i par reci i o samim filmadzijama, koji su izasli (ili nisu) na scenu SNP kao voditelji ili nagradjeni. Zasto vecine dobitnika nije bilo da primi nagrade? Zasto su svi koji su izasli (cast izuzecima), zamukli (npr. Goran Markovic, Mirjana Karanovic, Dusica Zegarac) ?

Pa zar to nije prvestveno vas festival i u slavu svih vas?

Pa gde je taj srpski duh, na kome pociva domaci film? Gde su ti glumci kojima se ponosimo?

Glavni voditelj Nikola Djuricko je cackao nos, tresao perut, niti jednom nije pogledao u kameru, niti je znao koja ga kamera snima. I najprostije najave, one od 2 recenice, prvo je ucio sa papira. Sergej Trifunovic je ponovo bio u svom poslovicnom «zabole me...» raspolozenju.

Da ne bese Dade Topica u koznom trkackom odelu, koji je na kraju dovezao na scenu trkackog «Ficu» i zapevao «Flojda», ne bi bilo nicega vrednog pamcenja na ovom zatvaranju.


P.S. Inace nagrade FIPRESCI dobila su dva filma koja nisu dobila niti jednu jedinu nagradu od zvanicnog zirija. Kome verovati?

5:37 AM  

Post a Comment

<< Home