Friday, August 10, 2007

RAKETIRANJE SLOVENIJE I LJUTOMERA

Imamo veliku čast što možemo da objavimo da je naš drug i jedan od najtalentovanijuih srpskih reditelja Vladimir Mančić osvojio nagradu na Grosmanovom festivalu filma i vina sa svojim kratkometražnim filmom RAKETE.

Evo odličnog povoda da ne propustite ovaj odlični na film na festivalu u Vrnjačkoj Banji.

Što se detaljnijeg izveštaja tiče evo izbora iz vesti koje nam je sa Grossmana poslao naš drug Jovan Ristić.
Festival srpskog filma fantastike (FSFF) predstavio se u nochi izmedju petka i subote na Grosmanovom festivalu filma i vina u slovenacckom gradu Ljutomer, a projekciji su, pored ostalih, prisustvovali srpski rezziser Slobodan SSijan i kralj americckih B filmova Lojd Kaufman (Lloyd).
U okvoru dvoiposatnog predstavljanja FSFF predstavljeni su filmovi Jelene Tvrdissich, Miroslava Lakobrije, Mladena Djordjevicha, Milana Konjevicha, autorske grupe "Mladi Kadrovi", Vladimira Milossevicha, Srdjana Stojanovicha, Relje Trajkovicha i Vanje CCankovicha.
Kratki film "Dunwitch Horror: Bloodline" Marka Milovicha izmamio je aplauz od Kaufmana, vlasnika nezavisnog studija "Troma", koji je jedan od najstarijih te vrste u svetu.
Kaufman, vatreni zagovornik jeftinog i nezavisnog filma, priredio je, u okviru Grosmanovog festivala, svoj putujuchi, osmoccasovni kurs "Napravite sami svoj prokleti film".
FSFF je osnovalo drusstvo ljubitelja fantastike "Lazar Komarccich" iz Beograda, i ova putujucha manifestacija, nastala u okviru konvencije ljubitelja fantastike "Beokon", obissla je desetak srpskih gradova. U Ljutomeru je gostovala i prossle godine.
Grosmanov festival osnovan je 2005. godine i promovisse kultne, zzanrovske i retke filmove.
Ovogodissnji pobednik te manifestacije u dugometrazznoj selekciji je norvesski film "Hladni plen", dok je u kratkometrazznoj konkurenciji nagradu osvojio srpski film "Rakete" koji je rezzirao Vladimir Manccich.
Srpski rezziser Slobodan SSijan primio je vecceras nagradu za zzivotno delo Grosmanovog festivala filma i vina u Ljutomeru, a u kratkometrazznoj selekciji festivala pobedile su "Rakete", film koji je snimio Vladimir Manccich - nekadassnji SSijanov student. "Ovo je prva nagrada za zzivotno delo koje sam dobio. A posebno sam ponosan ssto je nagradjen i moj bivssi student, koji je scenario za 'Rakete' razvijao sa mnom, na trechoj godini studija", rekao je SSijan na ceremoniji u slovenacckom gradu Ljutomer. SSijan je nagradu "Stari opasni maccak" primio od Branka Djuricha - Djure, aktera kultne sarajevske "Top liste nadrealista" koji danas zzivi i radi u Ljubljani."Beskrajno sam veseo ssto svom velikom idolu mogu da dodelim ovu nagradu", rekao je Djurich. "Slobodan (SSijan) je ccovjek koji predstavlja ono ccemu se divim, a ssto je i CCaplinu polazilo za rukom - da stvarajuchi u navodno lakom zzanru, komediji, osvaja srca". "Rakete" Vladimira Manccicha, snimljene 2006. godine u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, osvojile su nagradu "Mladi opasni maccak", koja autoru, pored festivalske statue, donosi i 500 evra. "Rakete" su odnele pobedu medju 12 filmova iz Slovenije, Hrvatske, Kanade i Srbije. Ova nauccnofantasticcna komedija, sa Milossem Vlalukinom u glavnoj ulozi, govori o tajnoj, parapsiholosskoj jedinici Vojske Jugoslavije koja se suprotstavlja avionima i projektilima NATO tokom bombardovanja Srbije 1999. godine.Nagrada "Opasni maccak" u dugometrazznoj selekciji dodeljena je norvesskom horor filmu "Hladni plen", u rezziji Roara Uthauga, dok je specijalno priznanje dodeljeno kralju americckog "B" filma Lojdu Kaufmanu (Lloyd), rezziseru i vlasniku nezavisnog studija "Troma", koji je jedan od nastarijih te vrste u svetu. U vinskom delu festivala, priznanje "Vinski opasni maccak" osvojio je Milan Hlebec, proizvodjacc vina iz mesta Kog kod Ljutomera, za sortu "ssipon", berba 2006. godina.Festival filma i vina, koji promovisse kultne, zzanrovske i retke filmove, osnovan je 2005. godine u Ljutomeru, rodnom mestu Karola Grosmana, oca slovenaccke kinematografije. Ljutomer je smessten u oblasti Prlekija, koja je u nekadassnjoj Jugoslaviji, a sada Evropi poznata po proizvodnji uglavnom belog vina izuzetnog kvaliteta.