Tuesday, December 25, 2007

2007 GODINA NEVINOSTI


Na kraju 2007. godine, možemo da rekapituliramo šta se sve desilo u univerzumu DOBA NEVINOSTI.
Sam film DOBA NEVINOSTI doživeo je potpuni slom u trećem krugu pokušaja da bude snimljen i ostavljen je u folder da čeka neke bolje okolnosti. Sama priča o snimanju DOBA prerasla je sam film i ono što je taj film trebalo da predstavlja i to je jedan od aspekata naše moralne pobede. Činjenica da je jedna obična tinejdžerska komedija, postala nešto neobično samo je rasvetlila koliko su okolnosti u srpskoj kinematografiji izopačene i u krajnjoj liniji sam film ne bi nikada mogao da bude toliko znakovit koliko je bila vanfilmska sudbina ovog projekta. Isto tako, veliko je pitanje koliko bi ovaj film da je sada snimljen mogao da se nosi sa bremenom svog vanfilmskog uticaja i značenja. Naravno, istog časa bi zamenili politički uticaj DOBA NEVINOSTI sa šansom da taj film zaista bude realizovan, ali nažalost tu mogućnost nam niko do sada nije ponudio.
Ipak, i taj izgubljeni rat doneo je jednu dobijenu bitku, to je kratki film DEČAK KOJI JE BIO SUVIŠE NEVIN sa kojim smo uspeli da učestvujemo u Motovunu, i zabavimo ljude na Internetu i televiziji. Kao i MOJA DOMOVINA Miloša Radovića i DEĆAK KOJI JE BIO SUVIŠE NEVIN sada ima svoj samostalni život i pojavljuje se na festivalima kao samostalni kratkometražni film.
Pojavljivanje filma SUPERBAD i njegov nezapamćen uspeh takođe su deo naše moralne pobede pošto je film Grega Mottole jako sličan našoj viziji DOBA NEVINOSTI.
Na drugim frontovima smo takođe bili aktivni. Danilo je snimio dokumentarni film o Tomi Zdravkoviću koji će iduće godine ući u eksploataciju, i pilot za TV seriju ŽELIM(M)IR koji je emitovan letos na televiziji Fox. Istovremeno, ekipa DOBA NEVINOSTI polako radi na pripremanju jednog drugog projekta i 2008. ćemo sigurno ponovo pokušati da se vratimo u srpsko kinematografsko grotlo i da snimimo svoj igrani film.
Dimitrije je napisao dramu 72 DEVICE koja je u 2007. imala vrlo uspešna izvođenja u pozorištu Dadov i još snažnije će se zahuktati tokom 2008. godine. Istovremeno, Dimitrije je radio na još nekoliko projekata za koje se nadamo da će početi sa realizacijom u 2008. godini.
Na Dobu smo započeli sabiranje snaga Novog srpskog filma, i on je najzad ozbiljno zaživeo u 2007. godini i u 2008. će dati svoje prve celovečernje rezultate. Tokom 2007. godine je postalo jasno da se sistem funkcionisanja srpske kinematografije nalazi u fazi totalitarnog ekscesa, koji je uzeo oblik apsolutne diktature srpskih filmskih oligarha i njihovog neznanja i nepoštenja i jedini put koji se otvorio pred nama bio je totalna radikalizacija i ulazak u direktnu borbu za naše pozicije. Otud ne čudi da smo 2007. godine imali barem par prilika da dobijamo neprijatne pozive od pripadnika oligarhije, od kojih su se neki ponašali očekivano, a neki pokazali svoje pravo lice do sada sakriveno pod krinkom skrušenih umetnika. Na ekranu ih je do sada jedino okupio film BALKANSKA PRAVILA i bilo je lepo da Doba bude njihovo drugo okupljanje.
Nadamo se da je 2007. godina poslednja godina kada ćemo morati da trpimo njihove pretnje, psovke i uznemirujuće telefonske pozive, njihove bedne spletke i zakulisne dogovore, i da će od iduće godine isti oni morati da gledaju naše filmove i da se polako opismene kako bi mogli da ih komentarišu na svojim blogovima.
Iduće godine će srpski film biti osvežen ČARLSTONOM ZA OGNJENKU Uroša Stojanovića koji će vratiti sjaj konceptu srpskog imperijalnog filma koji je nekada vladao regionom, ŽIVOTOM I SMRĆU PORNO BANDE Mladena Đorđevića koji će nastaviti uspešnu tradiciju radikalnog političkog filma po kome smo nekada bili važni, BEOGRADSKIM FANTOMOM Jovana Todorovića koji će produžiti slavnu tradiciju nađeg urbanog i igrano-dokumentanog filma, FILMOM O MILOŠU BRANKOVIĆU Nebojše Radosavljevića Čupka koji će na provokativan način prikazivati neke od najkorozivnijih segmenata našeg društva, a u realizaciji će biti ŠIŠANJE Steve Filipovića, u koje je uključeno nekoliko saradnika iz autorskog jezgra DOBA NEVINOSTI. Novi srpski film će pokušati da vrati našu kinematografiju na mesto koje zaslužuje. Zemlja koja je imala snage i talenta da iznedri ČUDOTVORNI MAČ, MARŠ NA DRINU, ČUDNU DEVOJKU, RANE RADOVE, DEČKA KOJI OBEĆAVA, VARIOLU VERU ne zaslužuje da 2007. godine gleda PROMENI ME i HADERSFILD i mi ćemo dati sve od sebe da vratimo srpskom filmu staru slavu i da pokažemo kako nisu novije generacije sve gluplje od prethodnih, i nećemo dozvoliti da se ispostavi kako je u naše vreme prokockano sve ono što je ranije stvarano. 2008. godina je početak tog mukotrpnog puta.
2008. godina će biti godina Novog srpskog filma i nadamo se da ćemo je iskoristiti u punoj meri i da ćemo na pravi način afirmisati svoje ideje.
Ispucali smo sve metke predviđene za 2007. godinu i naoružani ulazimo u 2008.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ugovor o američkom rimejku Klopke
RTV Pink 26.12.2007 09:07
http://www.rtvpink.com/vesti/vest.php?oblast=11





Posle Nove godine ugovor o snimanju američkog rimejka filma Klopka Ugovor o snimanju američkog rimejka filma Klopka biće potpisan odmah posle Nove godine, rekao je Srdan Golubović, autor tog ostvarenja. Golubović je izjavio da je potpisivanje sasvim izvesno, ali nije želeo da kaže ime kompanije koja će dobiti pravo na snimanje rimejka. Klopka je ove godine dobila brojne nagrade na međunarodnim festivalima, a premijeru je imala na FEST-u 2007. Klopka je istovremeno srpski kandidat za nagradu Oskar američke filmske akademije.

2:52 PM  
Anonymous Anonymous said...

'Zemlja koja je imala snage i talenta da iznedri ČUDOTVORNI MAČ, MARŠ NA DRINU, ČUDNU DEVOJKU, RANE RADOVE, DEČKA KOJI OBEĆAVA, VARIOLU VERU ne zaslužuje da 2007. godine gleda PROMENI ME i HADERSFILD i mi ćemo dati sve od sebe da vratimo srpskom filmu staru slavu i da pokažemo kako nisu novije generacije sve gluplje od prethodnih, i nećemo dozvoliti da se ispostavi kako je u naše vreme prokockano sve ono što je ranije stvarano. 2008. godina je početak tog mukotrpnog puta.'
__________________________________

Амин!

12:41 PM  
Anonymous Anonymous said...

It's an remarkable post in support of all the web viewers; they will obtain benefit from it I am sure.

My weblog: only the best review

4:37 PM  

Post a Comment

<< Home