Thursday, July 03, 2008

GRADSKI KONKURS

Prekjuče su objavljeni rezultati gradskog konkursa.
Kad je reč o dobitnicima, nismo upoznati sa svim projektima, ali ono što znamo je da mnogo očekujemo od Maje Miloš i njenog filma KLIP koji će sigurno doneti nešto novo i provokativno u našu kinematografiju, zatim od dokumentarnog RUN FOR LIFE Mladena Matičevića u kome se bavi sudbinom etiopskih maratonaca koji su dobili azil u Srbiji i prati uspešnu formulu filma KAKO POSTATI HEROJ i konačno USPAVANKA, povratak jednog od kultnih reditelja jugoslovenskog filma Milana Jelića. Među dobitnicima je i Nikola Ležajić čiji su studentski filmovi pokazali da ima veliki potencijal, kao i Dragan Nikolić, talentovani kolega sa dramaturgije koji se uspešno posvetio dokumentarnom filmu i sarađivao na MADE IN SERBIA Mladena Đorđevića.
U tom smislu, iako je reč o Konkursu čija je Komisija bila po mnogo čemu sporna za nas, možemo reći da je ovom prilikom Novi srpski film prošao podnošljivo. U najmanju ruku, dobro je to što su sva četiri dobitnika glavne premije za dugometražni film zaista debitanti. S druge strane, dva dobitnika sa republičkog konkursa su se ponovila i na gradskom što nije bila praksa u prva dva izdanja ovog konkursa. Da su sva četiri dobitnika projekti koji nisu dobili na republičkom mogli bi računati na dva filma više.
Od svih projekata najbizarniju sudbinu ima ARTILJERO Petra Pašića, po scenariju Srđe Anđelića koji po drugi put za redom dobija utešnu pomoć za razvoj scenarija. Bila bi fora da i iduće godine idu sa ovim projektom na Konkurs :)
Posted by: seecult.org on Wednesday, July 02, 2008 - 03:32 PM CET


BEOGRAD (SEEcult.org) - Grad Beograd izdvojio je ove godine 50 miliona dinara za sufinansiranje produkcije 24 projekta dugometraznih igranih, dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, kao i dva za razvoj scenarija. Prvi put ce biti podrzana i produkcija dugometraznih igranih filmova za decu.
Na osnovu konkursa, podrsku u kategoriji debitantskih dugometraznih igranih filmova, pod uslovom da se bar 60 odsto filma snima u Beogradu, dobili su projekti “April u Beogradu” Bojana Vuletica, “Klip” Maje Milos, “Tilva Ros” Nikole Lezajica i “Fles bek” Duska Premovica, kao i dugometrazni film za decu “Uspavanka” Milana Jelica.
Grad ce u oblasti dokumentarnog filma finansijski podrzati “Romski teski hor” Jovane i Dragana Nikolica, “Run for life” Mladena Maticevica, “Starac i bomba” Mihajla Sekulica, “U.E. (02)S. Serbia” Nebojse Pjevica, “Represent” Ivana Todorovica i “Pedja” Vladimira Perovica. Podrsku su dobili i kratki igrani filmovi “E-pigs” Petra Pasica, “Pogledaj me, Kusturice” Urosa Tomica, “Bubamara” Dusice Aleksic, “Motel Nana” Predraga Velinovica i “Vir” Bojana Vuk Kostica. Grad ce podrzati i animirane filmove “Krug” Vere Vlajic, “Kraljevstvo ogledala” Mirele Srebric, “Pomesana secanja” Marije Milanovic Lazarevski, “Crossing time” Marka Milankovica, “Latica” Ive Ciric i “Kroki” Krunoslava Jovica. Bice podrzani i eksperimentalni filmovi “Koror” Branka Sujica i Mirka Milosevica i “Iberlajf” Lazara Bodraza. Sredstva za razvoj scenarija dobili su projekti “Aljtiljero” Srdjana Andjelica i “Metar asfalta” Milosa Avramovica.
Tacni iznosi sredstava koje ce dobiti svaki pojedinacni projekat bice poznati za desetak dana, nakon sto nezavisni revizor prouci sve predlozene finansijske planove, receno je na konferenciji za novinare u Skupstini grada. Odabrani filmovi bili su medju 170 koji su ukupno pristigli na konkurs, raspisan u martu.Gradski sekretar za kulturu Darjan Mihajlovic izrazio je na konferenciji za novinare zadovoljstvo kvalitetom projekata koji su ponudjeni, kao i realizacijom filmova koji su izabrani prosle godine, jer ce svi biti snimljeni u ugovorenom roku.Petoclanim zirijem za izbor projekata za sufinansiranje predsedavao je Miroslav Momcilovic.Svi predlozi bili su pod sifrom, pa je izbor, kako je receno, bio maksimalno nepristrasan. To je peti put da Grad finansijski pomaze produkciju dugometraznih igranih, dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, kao i razvoj scenarija.
Inače, u tekstu saopštenja je naglašeno da su svi članovi komisije čitali sve scenarije što je napredak u odnosu na prošlu godinu kada nisu.
Kad je reč o pravilima konkursa, ona nam takođe nude niz zanimljivih detalja.
Recimo, u tekstu Konkursa piše: Комисија за избор филмских пројеката шабраће пројекте чију ће реализацију помоћи Секретаријат за културу, о чему ће подносиоци пројеката бити обавештени до 20, јуна 2008. године у писаној форми. - Međutim, rezultati su objavljeni tek 2. jula.
Ili, piše:
Оглас се односи на учешће у финансирању производње (стимулацију):
(1) дугометражног играног филма - дебитантско редитељско остварење (први и други филм) које се претежно снима у Београду,
(2} документарног филма,
(3) кратког играног филма,
(4) анимираног филма,
(5) експерименталног филма,
(6) дугометражног играног и дугометражног анимираног филма за децу.
Секретаријат за културу посебно ће наградити до три сценарија у овим категоријама, у оквиру благовремено достављених пројеката по овом огласу.
Ove godine je nagrađeno više scenarija nego što piše, recimo četiri su dobila za dugomeražni igrani film. Isto tako, striktna pravila konkursa će zanimljivo uticati na filmski izraz. Za potrebe filma TILVA ROŠ koji se dešava u Boru, moraće da bude rekonstruisan ovaj grad.
Konačno, najslađi detalj je da je Komisija bila nepristrasna pošto su projekti bili pod šifrom što je potpuni nonsens na Konkursu za finansiranje filma a ne samog teksta gde je ipak važno da li će nešto režirati Zoran Čalić ili Ridley Scott. Imajući u vidu da je reč o konkursu za debitante koji obuhvata prva dva filma, dakle dolaze i reditelji sa minulim radom, potpuni je nonsens da se raniji rad ne uzme u obzir.
Videćemo da li će iduće godini važiti pravilo da se ne može više od dva puta konkurisati sa istim projektom, jer bi to značilo da je ovaj vid finansiranja u budućnosti zatvoren za SLATKI MIRIS NAFTALINA i ŠIŠANJE koji su odbijeni po dva puta, ali i za ARTILJERA.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Zasto u naslovu pise podrska beograda za 26 filmova, da bi u tekstu reklli da je grad izdvojio 50 miliona dinara za sufinansiranje produkcije 24 projekta, sporna su 2 projekta,

11:28 PM  

Post a Comment

<< Home