Saturday, December 24, 2011

FAMILIA ES TODO

Mladen Đorđević, jedan od predvodnika Novog srpskog filma, posle dve godine pauze snima svoj sledeći projekat. Reč je o filmu PORODICA koji ko-režira Saša Radojević, vrsni poznavalac filma i teoretičar. Blic je doneo dosta detaljnu vest o čemu je reč:

U Beogradu je nedavno počelo snimanje filma Porodica. Režiju potpisuju Saša Radojević (koji je i autor scenarija) i Mladen Đorđević. Film je po žanrovskom opredeljenju triler, a njegova struktura pored osnovne priče obuhvata i više izvora - autentične kućne filmove, film o filmu (“Država”) i video-radove umetnice Marine Marković.



Glavne uloge tumače Milutin Milošević, Vanja Ejdus, Ana Stefanović i Miodrag Miki Krstović. Snimanje će trajati do proleća.
Radnja prati glumicu Anu, koja živi i radi u Berlinu, a u Beograd dolazi kako bi igrala u filmu “Država”. Posle susreta s prijateljicom Marinom, koja za svoj umetnički rad koristi kućne filmove jedne porodice, Ana počinje da istražuje vlastitu porodičnu istoriju. Saznaje da je njen pokojni otac pre više decenija sa prijateljem Jovanom bio prisutan kada je devojka Ružica izvršila samoubistvo pod sumnjivim okolnostima. Pokušava da sazna nešto više o smrti nesrećne devojke, ali joj od policije stiže upozorenje da ne uznemirava Jovana, sada uglednu javnu ličnost. Ona ne odustaje, a njenoj privatnoj istrazi pridruži se i policajac Bojan.


- Igram Bojana, čestitog i časnog čoveka, člana parapolicijske jedinice, koji oseća moralni imperativ prema glavnoj junakinji. Film se može okarakterisati kao neka vrsta retro SF-a i predstavlja kombinaciju arhivskih materijala, kućnih video-snimaka koji se inkorporiraju u fikciju pod tom nekom triler senkom - kaže Milutin Milošević, koga je domaća publika upoznala u filmovima “Sveti Georgije ubiva aždahu” i “Fantom”, a trenutno ga gleda u seriji “Žene sa Dedinja”.


Iako se nekima činilo da je mladi glumac nestao sa javne scene nakon uspeha ova dva filma, Milošević ističe da je to samo prividno, kao i da je nemoguće u Srbiji očekivati da glumci svake godine izbace po jedan film.


- Glumci ovde imaju dosta posla, pa onda neko vreme ne rade i sve tako. Ja sam napravio dužu pauzu u pozorištu, ali sada igram u tri predstave od kojih je “Zli dusi” nedavno i premijerno prikazana u Narodnom pozorištu. Snimio sam i interaktivni film “Uber life”, kao i film “Četiri ruže” koji se još uvek nije pojavio. Mi smo inače mala zemlja, siromašna i ne snima se toliko filmova, tako da u svemu vlada neki stihijski princip - objašnjava Milošević, čiji će se lik u “Porodici” naći između dve žene, Ane koju želi da zaštiti i svoje partnerke koja ga podseća na profesionalnu obavezu, ali I ima i sopstvene emotivne razloge zbog kojih pokušava da ga otrgne od mlade glumice.

Snimanje će trajati do proleća, a za režiju su zaduženi Saša Radojević (autor scenarija) i Mladen Đorđević.

Kućni filmovi

Film “Porodica” je po žanrovskom opredeljenju triler, a njegova struktura pored osnovne priče obuhvata i više izvora - autentične kućne filmove, film o filmu (“Država”) i video-radove umetnice Marine Marković. U ovom filmu briše se razlika između realnosti i fikcije, likovi iz realnosti postaju akteri filmskog zapleta, a likovima iz filmske fikcije daju se njihova obeležja iz realnog života.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home