Monday, October 31, 2005

PETA NOĆ CINEMANIE

Peta serija Dimitrijevih komentara je pred vama

TRANSPORTER 2

Sequel iznenadnog hita prevazilazi original. Louis Lettterier ga je režirao neposredno posle trijumfalnog povratka Jet Lija u njegovom filmu UNLEASHED. Ako je u tom filmu pokazao da ume da uzdigne martial arts na nivo hiperstiolizovane art house drame, u TRANSPORTERU 2 je isporučio maestralan primer konfekcije. Da nema dva sramotno loša specijalna efekta i ne naročito smešnih komičnih odmorišta, TRANSPORTER 2 bi bio sedamdesetominutna akciona bomba (bombona?), sa hiperkinetičkim akcionim momentima, borilačkim scenama odlično integrisanim u urbane ambijente i maksimalnom eksploatacijom ljudskog faktora, oličenog u oliverreedovnskom imidžu Jasona Stathama (zapravo lewiscollinsovskom ali ko se danas još seća Lewis Collinsa, čovenog Bodiea iz serije CI:5 i Kellera iz WHO DARES WINS) i vrlo smelom dizajnu izazovnih dama koje ga okružuju. Postavljanje priče u Majami evocira uspomnu na još jedan superioran sequel BAD BOYS 2 koji je uradio nešto slično samo sa ogromnim budžetom. Podela sa Jasonom Stathamom evocira uspomenu na film CELLULAR koji je trebalo da bude ovakav. Apsolutna preporuka za ljubitelje akcije!
IN HER SHOES

Iako imam ogromne simpatije za Curtisa Hansona, i njegov LA CONFIDENTIAL smatram jednim od većih remek-dela koja sam u životu gledao, a angažman sve do WONDER BOYS proglašavam jako pozitivnim, nimalo nemam milosti prema njegovom posrnuću. WONDER BOYS smatram nedopustivo mlakom eskapadaom u svet evropskog filma o intelektualcima, u kome je Hanson istovremeno pokazao malograđanski respekt prema francuskom filmu i pogrešno razumevanje pojavnosti te vrste filma. 8 MILE je bio nešto efektniji, ali nažalost nije uspeo da dovoljno, barem ne hansonovski dovoljno, produbi Eminemovu rags to riches storiju.
IN HER SHOES je takođe devijacija u hansonovom rediteljskom opusu. Reč je o romantičnoj dramediji. Hanson se upušta na jameslbrooksovsku teritoriju i uspeva da vrlo dobro falsifikuje njegov senzibilitet. Iako se IN HER SHOES ne može smatrati Hansovovim kanonskim filmom, u njemu je pokazao kako ume da dosegne neke od tuđih vrhunaca.
Pitanje je kada će se konačno vratiti sebi.
Dimitrije

0 Comments:

Post a Comment

<< Home