Wednesday, January 18, 2006

PROGRAM BEOKONA ! ! !

Momci iz Društva ljubitelja fantastike Lazar Komarčić, ove godine po prvi put organizuju beogradsku konvenciju ljubitelja fantastike. Pripremili su izvanredan, sveobuhvatan program koji uključuje predavanja, izložbe, filmske projekcije i sajam knjiga. Ovo je događaj koji ne bi smeli da propustite. Evo programa!

PROGRAM BEOKONA

Petak, 20. januar 2005.
Velika sala: 18:00 – 20:00 Otvaranje manifestacije. Najava dešavanja. Otvaranje izložbe radova Dobrosava Boba Živkovića.
Pogon: 22:00 – Šetajuća izložba majstora specijalnih efekata i maski Miroslava Lakobrije

Subota, 21. januar 2005.
11:00 – Mini sajam knjiga sa štandovima izdavača. Izložba.
11:00 – Prezentacija igre „Confrontation”
11:00 – 15:00 Strip radionica Vlade Vesovića.
Velika sala:
17:00 – Festival srpskog filma fantastike. Predstavljanje autora, projekcija filmova, razgovor o prikazanim delima. Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac sa gostima.
Pogon Doma Omladine: 12:00 – 13:30 Predavanje. dr A. B. Nedeljković: Program naučne fantastike u Kragujevcu – iskustva prvog semestra.
15:00 – 18:00 Okrugli sto. Tema diskusije je status fantastike na ovim prostorima, pre svega u književnosti i izdavaštvu, a zatim i u ostalim oblastima, sa posebnim osvrtom na elektronske medije i Internet.
19:00 – 20:30 Razgovor. Gost: dr Zoran Živković.

Nedelja, 22. januar 2005.
11:00 – Štandovi izdavača. Izložba.
11:00 – FRP turnir u igri MERP.
17:00 – Festival srpskog filma fantastike. Predstavljanje autora, projekcija filmova, razgovor o prikazanim delima. Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac sa gostima.
Sala za konferencije:
12:00 – 13:00 Mihailo Smiljanić: Pravoslavno bogoslovlje i SF
13:00 – 14:00 Mr Zorica Đergović-Joksimović: Utopijska književnost
14:00 – 15:00 Mr Goran Bojić: Razlozi posustajanja SF-a
16:00 – 17:00 Dušan Žica: Demonski stihovi - horor u poeziji, ili poezija u hororu?
Pogon Doma Omladine:
12:00 – 13:30 Predstavljanje kluba Lazar Komarčić. Predstavljanje Emitora, glasila kluba. Prikazivanje filma iz Plovdiva sa Eurocona.
14:00 – 17:00 Predstavljanje gostujućih društava.
18:00 – 19:30 Dejan Ognjanović: Putopis iz Providensa. Predstavljanje zbirke HP Lavkrafta, kao njegovog lika i dela. Multimedijalno predavanje.
20:00 – 23:00 Veliki nagradni kviz. Voditelj: Pavle Knežević. Nakon kviza dodela nagrade Ljubomir Damjanović i ostalih nagrada.
23:00 Zatvaranje.

FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE u okviru BEOCON-a (Velika sala Doma omladine) Oružje kaljeno u podzemlju, oštreno zubima entuzijazma, kovano uprkos nerazumevanju i besparici. S ponosom vam predstavljamo budućnost srpskog filma fantastike, a i srpskog filma uopšte. Lica te napete, opasne budućnosti su Miroslav Lakobrija, Milan Konjević, Mladen Đorđević, Srđan Stojanović, Siniša Dugonjić, Marko Milović, Vladimir Milošević, Mina Đukić, Milica Mitrović, Stevan Filipović i Vanja Čanković. Kroz njihova dela provešće vas Aleksandar Radivojević i Nenad Bekvalac, autori kultne TV emisije „Šok koridor”.
SUBOTA, 21. januar,
od 17h Miroslav Lakobrija: autorska dela i kolaboracije.
RIBLOCK (trejler za film) Miroslav Lakobrija (3 minuta) Iz rečne prljavštine, na ušću Save u Dunav, izašao je kiklop. Krenuo je na Beograd.
ŽUR ŽIVIH MRTVACA Siniša Dugonjić (15 minuta) Prašnjavi, nezvani gost na žurci punoj snobova. Tu je i „nevidljiva”, stidljiva devojka. Velika je ljubav na pomolu, a i neke druge stvari…
ÜBER SOLDAT Vladimir Milošević (10 minuta) Nacisti su napravili savršenog vojnika. Evo ga u sadašnjosti, na meti su mu dvojica mladića.
ONI SU Autorska grupa „Mladi kadrovi” (6 minuta) Parodija na TV seriju The X Files i pomamu za vanzemaljcima koju je ona izazvala. Glavni junak pokušava da uspostavi kontakt sa tuđinskom rasom, što će dovesti do neočekivanih posledica…
PACIJENT (trilogija) Autorska grupa „Mladi kadrovi” (oko 17 minuta sve zajedno) Šta je to ružno i zubato, i juri devojke po parkovima?
TUNEL SMRTI Miroslav Lakobrija (7 minuta) Šta je to nevidljivo i besno, i juri ljude po podrumima?
Vanja Čanković GEJ KILER (7 minuta) Fašista se krije u liku običnog čoveka. Nemoj biti drugačiji u njegovim očima.
Mladen Đorđević GLAD (55 minuta) Jedan restoran, i u njemu gladni ljudi. Uloge tumače: Predrag Ejdus, Petar Kralj, Paolina Manov, Danijel Sič.
NEDELJA, 22. januar,
od 17h Mladen Đorđević (nastavak) ŽIVI MRTVACI (20 minuta) FDU NATO agresija. Srpsko selo. Projektili sa osiromašenim uranijumom. Radijacija. Mrtvi ustaju iz grobova.
Stevan Filipović DUEL (4 minuta) Izvadite vašu svetlosnu sablju. Vreme je za dvoboj.
Srđan Stojanović i Vladimir Milošević GALAXY HYPE MONITOR (kompj. animacija-igrani 5 minuta) Medijska anketa na pustinjskoj planeti: Pobunjenici ili Imperija?
Srđan Stojanović OH, NE! (15 minuta) Vanzemaljac juri tinejdžere po jednom beogradskom stanu.
LIFT (oko 10 minuta) Čovek je ušao u lift. Vrata su se zatvorila. Nema više izlaza. Marko Milović
DANVIČKI UŽAS (trilogija)
1. Dunwitch Horror (10 minuta)
2. Dunwitch Horror – Endgame (4 minuta)
3. Dunwitch Horror – The Bloodline (14 minuta)
Pitomi seoski predeli. Tri staramajke bajaju uz pomoć drevne, okultne knjige. I svašta prizovu.
Milica Mitrović: ENGRAM (11 minuta) FDU Momak radi na benzinskoj pumpi. Za pomoć mu se obraća devojka kojoj se u blizini pokvario automobil…
Mina Đukić: DOSIJE: PACOV (15 minuta) FDU Stara beogradska kuća. Postoji li natprirodno? U filmu glumi Eva Ras.
Siniša Dugonjić: SLATKIŠ (animacija – 1 minut) Slatkiš je toliko sladak da ga treba pojesti.
Milan Konjević: PACOVI U ZIDOVIMA (20 minuta) FDU Četiri ranjena vojnika leže u bolničkoj sobi. Izmučeni umovi čuju čudne zvuke… ili je to nešto u zidovima? U filmu igra Rastko Lupulović, nekada velika glumačka nada i bivši član benda „Kanda, Kodža i Nebojša”.
ČEKANJE Milan Konjević (30 minuta) FDU Zbog kvara na trafo stanici vozovi su stali. Opasni ludak je na slobodi. Mladog putnika na železničkoj stanici čeka duga noć.
Podaci o autorima:
MILAN KONJEVIĆ
Filmski i TV reditelj, jedan od retkih koji se tokom studija isključivo bavio horor filmovima. Zaljubljenik je u strip, i za njih je pisao dijaloge. Predstavlja se filmovima „Čekanje” (1996) i „Pacovi u zidovima” (1994). U potonjem, koji je rađen prema motivima priče Hauarda Filipsa Lavkrafta, igra Rastko Lupulović, nekada velika glumačka nada i bivši član benda „Kanda, Kodža i Nebojša”.
SINIŠA DUGONJIĆ (Beograd, 1975)
Režiser-amater. Osvojio više nagrada na Festivalu jeftinog filma u Subotici. Sa kratkim igranim filmom „Žur živih mrtvaca” (2005) učestvovao na međunarodnom festivalu fantastike „Grossmann” u Ljutomeru (Slovenija). Autor je animirane minijature „Slatkiš”.
MIROSLAV LAKOBRIJA (Beograd, 1976)
Akademski vajar, profesionalno radi specijalne efekte na filmovima. Radio na „TT Sindromu” Dejana Zečevića; bio glavni majstor za maske i specijalne efekte u „Krojačevoj tajni” Miloša Avramovića. Pravio lutke srpskih političara za TV emisiju „Nikad izvini”. Osvojio više nagrada na Festivalu jeftinog filma u Subotici, kao i dve glavne nagrade u emisiji „Videomanija” na Trećem kanalu. Član je neformalne grupe filmskih autora „Mladi kadrovi”, sa kojom je snimio kratki SF film „Oni su”, kao i kultnu horor trilogiju „Pacijent”. Snimio „Tunel smrti”, završava film „Riblock” o napadu kiklopa na Beograd.
MARKO MILOVIĆ (Beograd, 1983)
Student animacije u „Dunav filmu”. Ljubitelj je horor žanra, naročito književnih dela Hauarda Filipsa Lavkrafta. Inspirisan njegovom pripovetkom „Danvički užas”, snimio je trilogiju kratkih filmova „Dunwitch Horror”.
SRĐAN STOJANOVIĆ
Režiser-amater. U 15 godini „naoružao” se 16-milimetarskom kamerom i snimio kratki igrani film „Oh, ne!” (1987), inspirisan „Osmim putnikom 2” (Aliens) Džejmsa Kamerona. Sa tim ostvarenjem je učestvovao na Festivalu jeftinog filma u Subotici. Na hercegnovskom Filmskom festivalu 2004. godine nagrađen za specijalne efekte u „Malom svetu” Miloša Radovića. Snimio je više od 20 kratkometražnih filmova, među kojima i omaž „Ratovima zvezda” – „Galaxy Hype Monitor”, u saradnji sa Vladmirom Miloševićem. Autor je i dva dugometražna igrana filma: „Progresivna paranoja” (1999) i „Triling” (2005).
STEVAN FILIPOVIĆ (Beograd, 1981)
Apsolvent filmske montaže na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ljubitelj serijala „Ratovi zvezda”; snimio kratkometražni film „Duel” u kojem se vode borbe svetlosnim sabljama. Njegov dugometražni prvenac „Šejtanov ratnik” rađen je u žanru fantastike i baziran je na slovenskoj mitologiji. Premijerno će biti prikazan tokom sledećih meseci.
MINA ĐUKIĆ (Sombor, 1982)
Apsolvent filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studija pokazala je interesovanje za neobične sadržaje i vizuelni pristup. Sa kratkim igranim filmom „Dosije pacov” (2005), u kojem glumi Eva Ras, učestvovala na Sarajevo film festivalu. Sa projektom koji trenutno završava, a čiji je radni naslov „Strah od letenja”, pobedila je na konkursu gradskog sekretarijata za kulturu.
MLADEN ĐORĐEVIĆ (Beograd, 1978)
Apsolvent filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studija snimao kratke horor filmove, među kojima posebno mesto zauzimaju „Živi mrtvaci”, kao i „Glad” (55 minuta) sa Danijelom Šicem, Paolinom Manov, Predragom Ejdusom i Petrom Kraljem u glavnim ulogama. Veću pažnju privukao dokumentarcem „Made In Serbia” (2005) o srpskoj porno industriji. To ostvarenje je prikazano na FESTU, a potom je ušlo u redovnu bioskopsku produkciju (Dom omladine Beograda) – što se dokumentarcima u Srbiji veoma retko događa.
MILICA MITROVIĆ (Beograd, 1982)
Student filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Sa kratkim igranim filmom „Engram” (2005), učestvovala na Roterdamskom filmskom festivalu.
VLADIMIR MILOŠEVIĆ (Beograd, 1980)
Završio filmsku radionicu „Kvadrat” u Beogradu. Radi kompjutersku animaciju za TV reklame. Pošto je obožavatelj „Ratova zvezda” (Star Wars), dobio je nadimak „Džedaj”. U saradnji sa Srđanom Stojanovićem snimio je „Galaxy Hype Monitor” (2002), kratkometražni omaž tom Lukasovom serijalu. Prošle godine je napravio kratkometražni SF-horor film „Uber soldat”, koji na festivalu „Beokon – Oko zvezde” ima premijeru.
VANJA ČANKOVIĆ (Beograd, 1985)
Režiser-amater, veliki ljubitelj horor filmova, naročito režisera kao što su Toub Huper i Džon Karpenter. Njegov „Gej kiler” (2005) prikazan je u emisiji „Šok koridor”.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

došlo je do rokade:

LAVKRAFT JE U SUBOTU, A DR ZOKI U NEDELJU!

SUBOTA, 20.00 H
Dejan Ognjanoviæ: Putopis iz Providensa. Predstavljanje zbirke HP Lavkrafta, kao njegovog lika i dela. Multimedijalno predavanje.

NEDELJA
Razgovor. Gost: dr Zoran Živkoviæ

7:14 AM  

Post a Comment

<< Home