Wednesday, April 19, 2006

...A OD KUMA - 5 000 EVRA ZA SCENARIO...

Ukoliko ste se upitali šta li su nam za danas smislili ljudi koji se bave borbom protiv srpskog filma, evo vesti.
Filmski centar Srbije je juče bez imalo stida objavio nalaze svoje Komisije za razvoj scenarija koja je odlučila da novac za razvoj teksta da kumu, bivšoj devojci, najboljem drugu, najboljoj drugarici članova Komisije i neizbežnom Srđanu Koljeviću, velikom stručnjaku za uništavanje srpskog filma.

Ova odluka samo znači da se Konkursima Filmskog centra Srbije ne može verovati i da je potpuno apsurdno na bilo koji način dalje učestvovati u LEGALNIM tokovima koje administrira ova nepovratno kompromitovana organizacija.
Filmski centar Srbije je uspeo da stvori mržnju kod dolazećih generacija mladih filmskih radnika.
Objavljen: 19.04.2006.
Rok: 03.05.2006.
Filmski centar Srbije
raspisuje
ODLUKU O IZBORU DOBITNIKA SREDSTAVA PO KONKURSU ZA RAZVOJ FILMSKOG SCENARIJA
Na osnovu konkursa za razvoj filmskog scenarija, koji je, uz saglasnost Ministarstva kulture Republike Srbije, raspisan odlukom direktora Filmskog centra Srbije br. 03-011/2 od 26.01.2006. godine, Komisija u sastavu: Ranko Božić, Aleksandar Kostić, Ivana Mihić, Goran Marković i Goran Terzić donela je odluku o izboru 10 prijavljenih projekata – dobitnika sredstava po Konkursu za razvoj scenarija i to:
Andrijana Stojković Kutija
Miroslav Petković Magelanovi oblaci
Milena Depolo 24/7
Tanja Ilić Beogradska trilogija
Srđan Koljević Žena sa slomljenim nosem
Vladimir Vesović Vilajet (Kinesko ogledalo)
Vladislava Vojnović Princ od papira
Mladen Matičević Zajedno
Dušan Ristić Dodir
Srđan Dragojević Nova kurva u gradu
Svakom od učesnika konkursa čiji je projekat izabran odlukom Komisije, biće dodeljena novčana sredstva u iznosu od po 5.000 evra.
Učesnik konkursa koji smatra da je njegovo pravo povređeno ovom odlukom Komisije, ima pravo žalbe na odluku Komisije u roku od 8 dana od dana prijema pisanog obaveštenja, a najdalje u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata konkursa na sajtu Filmskog centra Srbije.
Po konačnosti odluke Komisije o izboru dobitnika sredstava po konkursu, Filmski centar Srbije i dobitnik sredstava po konkursu zaključiće ugovor kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze u vezi sa korišćenjem sredstava i daljim razvojem scenarističke građe.
Sa njima NEMA DOGOVORA i NEMA KOMPROMISA.
To je očigledno.
Svi koji misle da sa njima nešto može, opasno greše.
Prevedeno na jezik akcije, pošto je sada ocigledno došlo do tačke MI ILI ONI, predlažemo sledeci tok:
1. Svi na ŠEJTANA!
Ko ima uslove i dva puta. Odlazak dva puta na ŠEJTANA je u vrh glave 500 dinara, to nije mali novac, slažemo se, i potpuno saosećamo jer svaki dinar krvavo zarađujemo, ali ko ima prihode koji to dozvoljavaju, neka ne štedi.
2. Svima & svuda reklamirati ŠEJTANA kao film koji se obavezno mora videti!
3. Ovo pod 2. činiti čak i pod uslovom da Vam se film ne dopadne.
4. Naročito ga reklamirati onima nad kojima imate uticaj, dakle među mlađom braćom i rođacima.
Jesu dosadni i naporni, ali potrudite se i istrpite ih i naterajte ih u bioskop. Isto važi i za prosvetne radnike, kojih ima dosta među nama. Iskoristite svoju moć nad decom.
5. Maksimalno ga reklamirati na Internetu, na svim Forumima gde imate pristup.
Ko gubi ima pravo da se ljuti, ko napiše NORMALNE LJUDE i NEBESKU UDICU ima pravo da radi dalje, ali svi mi imamo obavezu da im pokažemo kako imamo neki stav, kako nismo baš totalne budale i kako i mi imamo neku moć. To pokazuje pedesetak hiljada klikova na sajt DOBA NEVINOSTI, to pokazuju hiljade downloada trejlera za film i to treba da pokažu svi oni koji će doći na ŠEJTANA.
Neka odlazak na ŠEJTANA bude Veliki Marš kojim ćemo pokazati da možda nemamo šanse da budemo njihovi kumovi, bivše ljubavnice i Srđan Koljević, ali da nas ima, i da ako neće da nam pomognu možemo i sami da napravimo svoju kinematografiju. To se čini kao jedino preostalo rešenje.
Prvi korak ka pravljenju NAŠE KINEMATOGRAFIJE jeste da podržimo njen inicijalni projekat - što je u neku ruku ŠEJTAN. Odlaskom na ovaj film, konačno pokazujemo da imamo želju da se u ovoj zemlji desi nešto novo.
ŠEJTAN JESTE NEŠTO NOVO, i sa svim svojim eventualnim nedostacima, reč je o filmu koji bi mogao zaista biti prekretnica za naš film. U to uopšte nemojte sumnjati! Ovo je ZDRAV film, sa srcem na pravom mestu. Ono što je činjenica, to je da je vreme na našoj strani. Biologija nas uči da će oni morati da izumru pre nas.
Ako išta preostane posle njih, to će pre ili kasnije biti naše.
Dođite na ŠEJTANA i tako ćemo se pre izboriti za svoja prava.

17 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Vlada je bila shtedljiva, stvorene su rezerve eura, pa se krece u razbacivanje - ima chak neshto i za kulturu. Bojim se da ce umesto da ispandu lafchine - ispasti idioti (kao i oni pre njih). I ne bi im bilo prvi put.

Gde se mozhe prochitati neshto vishe o nagradjenim scenarijima?
Chini mi se da sam "Princa od papira" gledao na festivalu kratkog metra (Onaj provalnik i ona klinka?!). Da li je autorka scenarija za taj film u srodstvu sa koautorom scenarija za film "Doba nevinosti"?

A to, "blanko" podrzhavanje Shejtana, nekako nije moj stil.
Ipak, zhelim vam/nam sve najbolje u borbi za bolji FILM.
Pozdrav. :)

4:47 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tek sada videh da je prezime Vojnovic, a ne Vojnov. MOJE IZVINJENJE scenaristima oba filma.
Ipak, ako je to onaj film, sa Festivala, mogu reci da mi je ostao u lepom secanju.
Poz.

5:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

Alo "nevini", nemo` ste pičke, recite poimence ko je tu kome šta a ne ko pičkice da prozivate u trećem licu...

6:31 AM  
Anonymous Anonymous said...

da li ce se ekipa "doba nevinosti" posle ovoga prijaviti na konkurs za sufinansiranje filmova?

6:35 AM  
Blogger doba_nevinosti said...

Odgovor na ovo pitanje nemamo. Mozda cemo ucestvovati iz inata, a mozda i ne. Bar da neko iz te ekipe mora da tegli pet primeraka naseg projekta. Ali, sada nam je jasno kako se traze pare. Tako da cemo ih traziti kako znamo i umemo.

1:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

Posto su "Nevini" picke, evo poimence:

1.Maticevic, Mladen = kum clana komisije Gorana Terzica


2.Ilic, Tatjana = devojka/ljubavnica clana komisije Gorana Markovica

3. DePolo, mIlena = supruga gradskog sekretara za kulturu Darijana Mihajlovica

4.Dragojevic, Srdjan = arhineprijatelj Gorana Terzica i AD KOstica ( Oni su retki kriticari koji su mu pljuvali filmove po novinama ). Dobio pare da bi oni kasnije mogli da opravdaju da NISU DALI LOVU SAMO SVOJIMA. Ipak, nedovoljno lukavo.

5. Koljevic, Srdjan - pogledati na imdb.com sta je do sada napisao. Sasvim dovoljan argument za one koji nisu dobili novac da se bune.

Ostale rodbinke veze upravo proveravamo sa nasim saradnicima, i cim budu potvrdjene objavljujemo ih javno.

Srdacno vasa,

Drzavna Bezbednost

4:33 AM  
Blogger doba_nevinosti said...

pre svega, ako smo nevini, ne znaci da smo `picke`, samo nam je neukusno da objavljujemo bas u sitne detalje ko je kome tu sta, nekako je jadno, narocito jer su i Mladen i Tanja i Milena i Srdjan nasi prijatelji, za koje, u krajnjoj liniji mislimo da nista nisu krivi. kriva je komisija sto se nije zastitila od konflikta interesa. to je sve.

6:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

hvala db-u na neukusno preciznoj informaciji.
neki su nekada pricali da omladina treba da potpise manifest ko sto su nekoc uradili nemci pa da nastupi Novi Srpski Film, ali bilo je omladinaca koji su samo klimali glavom a potajno se nadali da ce se usemiti.
sada, sto nam je to nam je

3:48 PM  
Blogger doba_nevinosti said...

svi ovi koji su unistili srpski film su nekada takodje bili mladi. dakle, mladost nije sama po sebi dovoljan kvalitet.

a sto se ujedinjenja tice, naravno. slazemo se.

kad je rec o DB informaciji, bili smo u dilemi da li da je obrisemo i sklonimo sa sajta jer ima neukusa u njoj, a opet ne zelimo da mi budemo cenzori. ovo je slobodan sajt, nema brisanja poruka.

4:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

sta god mislili o njima, kakav je to nacin da Dragojevic i Koljevic dobiju pare za razvoj scenarija!
Sta ce to njima??? Kao slabo stoje sa pisanjem pa im treba podsticaj?
E zato je konkurs sranje!!! Umesto da su dobili mladi kojima je to prvi, drugi filmski pokusaj, dobili su veterani!
I sta ce njima da znaci 5000 evra i mentor za pisanje scenarija?
Obojica ce da pare potrose na zajebavanje, dok bi nekom to zaista znacilo...
Da su smekeri, ne bi se ni prijavili...
ovako su ispali pravi papani, a o komisiji necu ni da komentarisem!

5:38 PM  
Blogger doba_nevinosti said...

evo, da ne bude da smo hejteri, zanimljivo je sto je pare za development dobio Vladimir Vesovic, veliki zanrovski i strip guru i njegov projekat mora da je zanimljiv... to je super, to podrzavamo...

4:22 AM  
Anonymous Anonymous said...

Što se mi uopšte bavimo tim Filmskim centrom Srbije? Oni će raditi kako su navikli da rade, i nema im pomoći. Sa druge strane, ekipi Šejtanovog ratnika pomoć je svakako potrebna. Oni iza sebe nemaju velikog distributera, a nemaju ni Eurimaž. Ako ne bude bilo buke - u čemu Šejtanovci nisu baš asovi - film će po bioskopima živeti u stilu "svako čudo za tri dana", bez obzira na svoje vrednosti, bez obzira na posećenost, koja je za sada solidna. Zato apsolutno podržavam akciju Doba nevinosti. Da bi neki drugi filmovi nastali, o Šejtanu mora stalno da se čuje. "Umetnosti" iz kuhinje FCS-a neće biti iskorenjena, ali će na ovaj način dobiti konkurenciju.

12:40 PM  
Anonymous Anonymous said...

Potpuno se slazem, treba se preorijentisati na pozitivne stvari, bas kao sto je SEJTAN. Epizoda sa FCS je samo nasa poruka njima DA NAM JE SVE JASNO i da su sa nasim poverenjem zavrsili. Do pre neki dan smo verovali u sistem. Sada vise ne verujemo i to je to. Kraj price. Sto se naseg sajta i naseg eventualnog uticaja na medije i nekog opinion-makinga tice, mi smo svom snagom stali iza SEJTANA jer smo ubedjeni da je film super i da vredi uloziti SVU ENERGIJU u njega!

Molimo i vas, da ukoliko zelite dobro srpskom filmu, ukoliko zelite da neko zaista snima film sa vama na umu, stanete uz nas i kako vec rekosmo u onom programskom tekstu u svakoj prilici promovisete film.

Imate barem Internet, imate svoje prijatelje, imate svoju okolinu. Sirite pricu o SEJTANU. Taj film to zaista zasluzuje!

2:17 PM  
Anonymous Anonymous said...

da li bi besni Dimitrije bio manje besan da je dobio pare na konkursu?

1:25 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ne bi. "Besni Dimitrije" je u svakom slučaju dobitnik u ovoj kinematografiji pošto ima priliku da piše za vrhunske reditelje i producente koji u njoj postoje.

Nažalost, pravi "gubitnici" ovog Konkursa su već kondicionirani da ćute. Oni, mučenici ionako misle da je rad u srpskom filmu neko čudo koje se dešava samo Izabranima iako je to zapravo nešto na šta svaki čovek koji se za to školovao ima pravo. neshvatljivo je koliko talenata prosto biva gurnuto od našeg filma, a da ne kažem da mnogi završe jako nesrećno, pa čak i tragično.

Dakle, NE. Bio bih podjednako besan, kao što sam sada, pošto je reč o jednom kontinuiranom procesu uništavanja reda i morala u našem filmu, praktičnog gajenja sledeće generacije lopova, pošto mi zaista nije jasno kakvu principijelnost oni očekuju od naše generacije.

Naravno, većini ljudi koji me okružuju uopšte nije jasno zašto se u svojoj sadašnjoj poziciji borim za bilo šta, kada sam, biva, prešao Rubikon i ušao u profesionalnu kinematografiju. Pametnije bi bilo da ćutim i budem deo tog njihovog Vavilona. Međutim, ako sam počeo da radim srpske filmove, ne znači da sam izgubio razum i osećaj za ukus i moral.

1:43 PM  
Anonymous Anonymous said...

E izvinite, jel znate možda gde je WC ovde?

6:40 AM  
Anonymous Anonymous said...

nije mi uopste jasno da li sajt sluzi kao reklama za film Sejtan ili da se napise, obrazlozi i sl. razmisljanje / pljuvanje o/po srpskom filmu

11:49 AM  

Post a Comment

<< Home