Thursday, July 12, 2007

KRAJ SRPSKE BAJKE


Očigledno se bliži neki važan čvor u zapletu srpskog kinematografskog košmara. Đorđe Milićević, pompezno najavljivani, jedva izboreni direktor Filmskog centra Srbije, koji je ubrzo svojim radom uspeo da ispoštuje i umiri sve mafije srpskog filma, podneo je ostavku.
O toj ostavci se govorilo još nedelju dana pre početka tzv. Nacionalnog festivala, da bi konačno bila objavljena tokom same manifestacije a danas u štampi stižu i prve naznake koji je povod ovog razlaza, mada naravno, uvek postoji mogućnost da postoje još neki razlozi.
Ovde vam donosimo Betinu vest iz Blica. Koliko mi znamo kandidat za mesto u Upravnom odboru nije bio naš stari glumac Dušan Janićijević već Srđan Janićijević, direktor Politike. Takođe, mi smo načuli da je u toj kombinaciji bio i Srđan Šaper, što u vesti ne piše.
Po kuloarima se pominje da je i Emir Kusturica u jednom trenutku razmatran kao kandidat za direktora Filmskog centra Srbije, međutim, ono što se poudano zna to je da još uvek nema jasne ideje ko će naslediti Đorđa Milićevića.
No, za sad evo vam Betine vesti iz Blica.
Kako agencija „Beta“ javlja, direktor Filmskog centra Srbije (FCS) Đorđe Milićević podneo je ostavku zato što se, kako je naveo u pismu ministru kulture Vojislavu Brajoviću, ne slaže s njim u načinu rešavanja problema u domaćoj kinematografiji. „Naše fundamentalne razlike u pristupu i metodu rešavanja zabrinjavajućeg stanja u kinematografiji Srbije su nepremostive i ne ostavljaju mi drugo rešenje nego da podnesem neopozivu ostavku na mesto direktora FCS-a“, napisao je Milićević Brajoviću. Đorđe Milićević je u pismu ministru kulture ocenio i da „odbacivanje i omalovažavanje“ ljudi koji su bili predloženi za Upravni odbor FCS-a (Dušan Ercegovac, Dušan Janićijević, Zoran Nikolić, Vojin Dimitrijević) pokazuju ministrovo „nerazumevanje potrebe formiranja visokostručnog tela sastavljenog od dokazanih profesionalaca“. Ministarstvo kulture Republike Srbije odgovorilo je gospodinu Milićeviću. „Obaveštavamo vas da je vaša neopoziva ostavka, odnosno zahtev za razrešenje dužnosti direktora Filmskog centra Srbije je prihvaćen, i upućen Kadrovskoj komisiji Vlade. Ujedno vas obaveštavamo da će predlog rešenja o vašem razrešenju biti upućen Vladi na razmatranje u najkraćem roku.“ U kratkoj izjavi za „Blic“ Milićević je, uz potvrđeno obećanje da će „Blicu“ dati intervju „krajem nedelje“, kada se vrati u Beograd, rekao: „Ne znam kako je moje pismo dospelo u javnost. Uostalom neka imena koja su objavljena u jednom dnevnom listu, a koja navodno pominjem u pismu, nisu tačna“. Shodno zakonskim normativima direktor Milićević obavlja dužnost direktora FSC dok se ne imenuje novi čelnik ove značajne filmske institucije čije se postojanje i delatnost, saznajemo nezvanično, ne dovode u pitanje.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Zna se, zna se...Novi stari direktor ove institucije je covek koji je smenjen pre 3 i kusur godine zbog nekompetencije, nesvrseni student tehnologije, veciti saradnik svakog rezima, selektor FEST-a i posle smrti, fenomenalni poznavalac iranskog filam, kralj dnevnica, izdabac knjiga Dude Lakic i ein Volka...(Kermit the Frog voice) Predstavljam Vam Micu Vuckovica! JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

1:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

Zvuci kao idealan covek za mesto direktora "Agencije za fcs"

6:06 AM  

Post a Comment

<< Home