Thursday, July 12, 2007

NADA JE UMRLA POSLEDNJA


Gradski konkurs je do sada ipak bio neinfiltrirana oaza srpskog filma. To je Konkurs koji je ipak omogućio da vidimo ŠEJTANOVOG RATNIKA Steve Filipovića, ŽIVOT I SMRT PORNO BANDE Mlade Đorđevića a, po svemu sudeći, i ZAJEDNO Mladena Matičevića.


Međutim, ove godine je dobio košmaran zaokret. Ispostavilo se da prvo svi članovi komisije nisu čitali sve scenarije, već da su sve prikupljene podelili među sobom a potom čitali one iz užeg kruga lčime je obesmišljena funkcija Komisije.


A posle toga se ispostavilo da su dali novac projektima za koje verovatno i nije bilo potrebno da išta čitaju.


Konačno, Konkurs koji je pomogao Novom srpskom filmu da zaživi mu je ove godine zabio nož u leđa.


Iz POLITIKE prenosimo dobru vest za sve one koji vole loše vesti:Беoград подржава филм

Кроз конкурс за стимуланс продукције филмском стваралаштва Скупштина града издваја 46 милиона динара
Комисија Конкурса за стимулацију продукције филмског стваралаштва Скупштине града Београда одлучила је да финансијски подржи 21 филмски пројекат у укупној вредности од 46 милиона динара, саопштено је на јучерашњој конференцији за штампу на Филмском фестивалу Софест у Сопоту који финансира град Београд.
Комисија која је радила у саставу: Горчин Стојановић, председник, Растко Ћирић, Мирјана Мијојлић, Милан Влајчић и Драган Јеличић одличила је да у области играног филма средства буду додељена филмовима: „Жена са сломљеним носом” Срђана Кољевића у продукцији „Баш-Челика” са осам милиона динара, „Blu train” Јанка Баљка у продукцији куће „Идеја” са 10 милиона динара и „Чекај ме, ја сигурно нећу доћи” Мирослава Момчиловића у продукцији куће „Бригада” са 12 милиона динара.
У области документарног филма подржани су пројекти: „Филм о учешћу екипе Србије на Светском првенству бескућника у фудбалу” Валентине Дедић, „Прахово – Лас Вегас” Јована и Драган Николића, „Тарот Србија” Ивана Икића, „Поступили смо по савести” Сањина Перишића, „Cinema comunisto” Миле Турајлић и „Искупљење” Николе Лоренцина. У области кратког играног и експерименталног филма, подршку града Београда у реализацији добила су по два пројекта: „Шешир” Слободана Жујевића и „Случајно” Ане Марије Роси, односно „Џек из кутије” Александра Саничанина и „Њена вечера” Младена Хрвановића и Мине Ђукић. Међу анимираним филмовима подржано је шест пројеката, дела Александра Михајловића, Марије Милановић Лазаревски, Николе Вуловића, Дарка Перовића, Игора Ћорића и Јелене Бешир.
Објављујући резултате конкурса, Горчин Стојановић, председник конкурсне комисије, истакао је да се на основу предате документације не може гарантовати квалитет филмова, али да су сви чланови комисије радили и одлучивали врло пажљиво. Најлошија селекција пријављених пројеката била је у области кратког играног филма, нагласио је Стојановић. Он је замолио све оне који ће конкурисати наредних година да то чине са мало више развијеним сценаријима и да редитељске експликације буду бар мало писменије него што су биле на овогодишњем конкурсу. На овогодишњи конкурс за стимулацију филмске продукције је пријављено 171 филмски пројекат од којих само шест није узето у разматрање, углавном због касног приспећа документације.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Nije ni ranije taj konkurs bio imun na uticaje s strane. Seti se proslogodisnje smene Olega Novkovica iz gradske komisije.

1:20 AM  
Anonymous Anonymous said...

Nisu svi clanovi zirija procitali sve scenarije. To je bas ozbiljna optuzba. Dimitrije, podeli detalje o toj informaciji...
Hoce li biti neke koordinisane akcije protiv dripastva, pozivanje clanova da prepricaju sta se zbiva u pojedinim scenarijima itd.?
Imali su 120 dana da lepo procitaju.
Onaj Gorcin pise o fudbalu, odlucuje o tekstovima za pozoriste, u ziriju za Eurimages fimove na FFS, u ziriju Grada Beograda, kad otvoris frizider, izadje iz njega.

7:47 AM  
Anonymous Anonymous said...

...i osmišlja nastup domaćih predstavnika na Eurosongu. Gorčin - čovek za sve.

11:12 AM  

Post a Comment

<< Home