Sunday, July 15, 2007

SILA DOBA NE MOLI

Danas smo dobili potvrdu da naš gerilski politički rad na blogu nije uzaludan. U članku u BLICu smo predstavljeni kao relevantan izvor i jedno retko svetlo u tmini srpske filmske publicistike.
Posle Prvog filmskog festivala Srbije
Član žirija sebi dodelio nagradu
Autor: B. N. 15.07.2007. - 00:01
Koscenaristkinja filma "Hamlet" Dušica Žegarac učestvovala je u radu žirija Prvog filmskog festivala Srbije u Novom Sadu, na kojem je taj film dobio četiri nagrade (za kameru, kostime, sporednu ulogu i montažu).
Nagrade na Prvom filmskom festivalu Srbije, održanom prošle nedelje u Novom Sadu, izazvale su podeljene reakcije. Pored činjenice o notornom sukobu interesa članice žirija i takmičarke, glumice Dušice Žegarac, najviše nedoumica u kuloarima vezivano je za činjenicu da je glavnu nagradu za glumu dobio Kenedi Hasani, koji je igrao samog sebe u filmu Želimira Žilnika "Kenedi se ženi", i nagrada za montažu Aleksandru Rajkoviću, reditelju "Hamleta" koji je u sudskom sporu s producentima jer na festivalima prikazuju verziju filma s kojom on nije saglasan.
Stepen medijske slobode i odgovornosti u ovdašnjoj filmskoj publicistici moguće je meriti i po odsustvu javnih reakcija na činjenicu da je član žirija na nacionalnom festivalu odlučivao o nagradama za film u čijem je nastanku učestvovao.
Oni koji su najodgovorniji, predstavnici direkcije festivala, pravdaju se gomilom organizacionih problema zbog kojih im je promakla ta greška. - Tek trećeg dana festivala u direkciji su shvatili da je Dušica Žegarac u konkurenciji za nagrade. Tada je već bilo kasno za bilo kakve promene. Omaška se dogodila zbog toga što je dogovor s tom glumicom da bude članica žirija postignut pre nego što je bilo izvesno da li će se film "Hamlet" takmičiti. Kada je tokom festivala razgovarano s Dušicom Žegarac, ona je rekla da će biti uzdržana kada se bude govorilo o filmu "Hamlet" - rekao je za "Blic nedelje" izvor blizak direkciji festivala u NovomSadu. Odgovor od Dušice Žegarac zašto ona organizatorima nije pravovremeno ukazala na evidentan sukob interesa do zaključenja ovog broja nismo mogli da dobijemo.
Klasičan sukob interesa
Zanimljiva je i rezervisanost takmičara na festivalu u Novom Sadu. Producenti i filmski autori su redom odbili da komentarišu ovaj klasični sukob interesa. Paradoksalno je da je jedina reakcija zabeležena u blogosferi. "Vrhunac nekompetentnosti ovogodišnjh organizatora je činjenica da je Dušica Žegarac, član žirija, koscenarista filma "Hamlet" Aleksandra Rajkovića, koji je sinoć dobio nekoliko važnih nagrada, što nije prvi put na našim festivalima, ali nije baš uobičajeno za državne manifestacije koje koštaju preko milion evra. Očigledno su konkursi malo razmazili našu filmsku elitu, pa su se navikli da svoje lakeje stavljaju u komisije. Međutim, ovo je bilo prilično neoprezno. Nadamo se da će nam organizatori objasniti kako to može da član žirija bude koautor filma", napisao je posetilac sajta Doba nevinosti.

1 Comments:

Blogger Ivan Bevc said...

Bravo momci, postajete sve relevantniji!

1:15 AM  

Post a Comment

<< Home