Wednesday, December 24, 2008

2008 FILMSKIH KNJIGA

Kad je reč o izdavaštvu vezanom za film, tokom 2008. godine objavljeno je nekoliko izuzetno značajnih filmskih knjiga koje ne samo da su dragocene po svom sadržaju već se može reći i da nagoveštavaju jedan pravilan smer razvoja naše teorijske i kritičarske scene u godinama koje dolaze.
Pravilan smer se pre svega ogleda u tome što se agresivno krenulo u pravcu analize i reinterpretacije naše filmske baštine koja ne samo da nema sveže tumačenje u skladu sa modernim pristupima istoriji i teoriji filma, nego mnoga ostvarenja praktično nemaju nikakve pisane tragove o sebi. Prava je šteta da jedna kinematografija koja je po svom obimu takva da se zaista može vrlo lako obuhvatiti, i što je još važnije ima koliko-toliko razvijene kanale izdavanja knjiga o filmu, nema kompletiranu biblioteku koja bi barem dotakla sve njena autore i naslove.
Godinu je otvorilo izdanje kapitalne knjige CRNI TALAS Bogdana Tirnanića u kojoj je on objedinio svoje bogato iskustvo i arhivu na temu kontroverznih filmova u istoriji jugoslovenske kinematografije. Bez ikakvo sumnje, ova knjiga se automatski kvalifikovala i za epitet izdanja godine.
Zatim, izašao je zbornik NOVI KADROVI u izdanju kuće Clio. U njemu su objedinjeni tekstovi nove generacije filmskih kritičara u kojima se analiziraju skrajnute vrednosti srpskog filma i daje jedan novi pogled na našu filmsku tradiciju a naročito na njene marginalizovane segmente. Šteta je samo što je Clio ovu knjigu ponudio kupcima po previsokoj ceni a to ju je učinilo prilično nepristupačnom, no ostaje nada da će se vremenom kroz popuste ovo izdanje približiti onima koje bi zanimala.
Filmski centar Srbije je nedavno izdao kapitalno, životno delo Mihaila Ilića SERBIAN CUTTING u kome je praktično obuhvaćena celokupna karijera, biografski i teorijski dokumenti ovog velikana naše kinematografije. Ova obimna knjiga je izdanje koje se čita godinam ai koristi kao refreneca poput nke vrste enciklopedije određenog pravca u našoj kinematografiji.
Konačno, isti izdavač će iduće nedelje pustiti u prodaju i novu knjigu UVOĐENJE MLADOSTI u kojoj se kritičari srednje i mlade generacije bave filmovima nastalim u periodu od raspada SFRJ do danas. Izdanje je vrlo solidno, bilingualno, na srpskom i engleskom, a od Novih Kadrova se u njemu pored Dimitrija, pojavljuju i Ivan Velisavljević, Srđan Vučinić i Dejan Ognjanović.
Sredinom decembra izašao je prvi broj časopisa za teatar, film i televiziju TFT koji izdaje Službeni Glasnik i u njemu se takođe piše i o zanimljiim filmskim temama. Od ovog časopisa se očekuje da u sledećem periodu donese još zanimljivih tekstova o filmu a u prvom broju možete pročitati interesantan intervju Petra Jakonića sa Goranom Markovićem i Dimitrijev tekst o pornografiji u jugoslovenskom filmu.
Nadamo se da će se i u 2009. godini nastaviti ovim tempom i da će izdanja biti podjednakog kvaliteta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home