Tuesday, December 30, 2008

CRTA - 2008


Došlo je vreme da podvučemo crtu ispod 2008. godine. Nemojte da vam neki nestašluci padaju na pamet na pomen "crte", mi sa Doba Nevinosti nismo kao naše starije kolege...
Najsnažniji utisak za ekipu Doba Nevinosti svakako je prerana smrt našeg dragog prijatelja i saradnika Ljubiše Bube Opačića koji je sa nama sarađivao na kratkim filmovima DEČAK KOJI JE BIO SUVIŠE NEVIN i MONTE PUTTANA, a nadali smo se još i brojnim zajedničkim akcijama u budućnosti. Bubu smo smatrali delom našeg tima, i parče nas je nepovratno otišlo sa njim. Ipak, potrudićemo se da sačuvamo sećanje na njega i njegov rad.
Jugoslovenska kinematografija u širem smislu, prošle godine izgubila je svoja dva najveća direktora fotografije, Tomislava Pintera i Vilka Filača. Da gubitak bude veći, Filač nas je napustio iznenada, na vrhuncu svoje kreativne moći. Ipak, iza njih je ostalo neprolazno nasleđe koje će živeti u brojnim klasicima koje su snimili.
Što se radosnih događaja tiče, 2008. se pokazala kao izuzetno plodna za Novi srpski film. Pre svega, Novi srpski film više nije teorijska kategorija, on najzad ima i svoje praktične primere. Početkom godine izašao je dugo očekivani ČARLSTON ZA OGNJENKU Uroša Stojanovića. Ovom filmu čak ni najogorčeniji protivnici nisu osporili da je pomerio tehničke standarde onoga što se naziva srpskim filmom i da je u svakom smislu predstavljao prvorazredan događaj ove sezone.
Drugi bitan film koji se ovde pojavio u sklopu Novog srpskog filma je MILOŠ BRANKOVIĆ koji je iz pozicije potpuno suprotne ČARLSTONU, dakle iz undergrounda pokazao kako može da se napravi interesantan i provokativan film koji će privući pažnju i uspeti da se izbori sa ignorisanjem od strane glavnotokovske scene.
Treći bitan događaj kad je reč o snimljenim i prikazanim filmovima jeste dominacija ČETVRTOG ČOVEKA na festivalima koja je pokazala da žanrovski film može u Srbiji (pa i u inostranim festivalskim krugovima) da postigne solidan uspeh i da ne bude odbačen kao strano telo, kako su nam pričali. ČETVRTI ČOVEK će kao pozitivan primer sudbine jednog srpskog žanrovskog filma pomoći da se na noge postave još neki žanrovski projekti.

Naš kratki film DEČAK KOJI JE BIO SUVIŠE NEVIN nastupio je na nekoliko festivala kratkog filma u zemlji i inostranstvu i već drugu godinu opstaje u festivalskom miljeu.
Kad je reč o praksi Novog srpskog filma, pored prikazivanja filmova, nastavilo se i sa snimanjem. ŠIŠANJE je tokom 2008. godine imalo još dve etape svog snimanja i ovaj film će početkom 2009. godine najzad biti završen kao jedna od najambicioznijih akcija našeg filmskog pokreta otpora.
Zatim, Srbija je u filmu ZONA MRTVIH dobila svoj prvi zombi film. Premijera je zakazana za kraj februara i ovaj naslov će otvoriti sledeću sezonu što se Novog srpskog filma tiče.
Konačno, snimljen je i SRPSKI FILM Srđana Spasojevića i Aleksandra Radivojevića koji će pokušati da našem hororu da jednu stilsku i ideološku dimenziju koju do sada nije imao. Ako imamo u vidu da su poverenje u ovaj projekat pokazale zvezde kao što su Srđan Todorović, Sergej Trifunović i Katarina Žutić, sigurno je da će imati privući veliku pažnju kada se iduće godine nađe u bioskopima i na festivalima.
Na planu pisanja o filmu, Popboks je nastavio svojim solidnim tempom da predstavlja nove filmove, a još interesantniji dubinski pogled na našu kinematografiju i televiziju se može naći na sajtu Novih Kadrova a naročito na njihovom forumu. Veliko osveženje na kritičarskoj sceni prošle godine bio je reformisani Huper koji je iz meseca u mesc donosio niz zanimljivo napisanih i moderno dizajniranih tekstova u filmu, ali nažalost časopis je ukinut u decembru ove godine.
Kad je reč o knjigama, kako smo nedavno pisali, u 2008. godini naše izdavaštvo je pošlo pravim putem pošto je počelo da podržava autore i izdanja koja se bave srpskim filmom čime je najzad počelo da oblikuje razmišljanje koje pored lokalne ima i ozbiljnu internacionalnu relevantnost. Posle knjiga kao što su CRNI TALAS Bogdana Tirnanića, SERBIAN CUTTING Mihaila Ilića i zbornika NOVI KADROVI i UVOĐENJE MLADOSTI, srpski film polako postaje detabuiziran.
2009. godine borba se nastavlja. U bioskopima će se naći ZONA MRTVIH, ŽIVOT I SMRT PORNO BANDE, ŠIŠANJE i SRPSKI FILM. Na srpske ekrane biće doneti novi kadrovi u kojima će novi likovi raditi neke nove stvari. Mi ćemo učiniti sve da podržimo ovo osveženje, a nadamo se da ćete nam i vi pomoći u tome.
Ove godine oligarha više nema na top listama gledanosti, niti među dobitnicima relevantnih nagrada. Nadamo se da iduće godine neće više biti potrebe ni da ih bude u postovima na ovom blogu.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Sve sve ali cetvrti covrek?!?!?!?!


Pa da li si ti normalan.....

?

10:14 AM  
Anonymous Anonymous said...

a kao rani mraz?

11:23 AM  

Post a Comment

<< Home