Thursday, December 25, 2008

ROCCO GODINE NULTE

Još jedna vest iz dnevnih novina:
Roko brendira Srbiju
Posle Majkla Medsena koji je posetio našu prestonicu povodom snimanja filma „Srpski ožiljci“, Beograd je ugostio još jednog velikog svetskog glumca. Ovih dana svoj novi film kod nas snima i mezimac beogradske art publike, redovnih posetilaca Festivala autorskog filma i FESTa, Roko Zifredi koga znamo po sjajnim ulogama u provokativnim filmovima „Romansa Iks“ i „Bašta pakla“ kojima je očarao naše gledalište. Roko trenutno kod nas snima svoj novi film „Roko i njegova braća u akciji“.

Reč je jednoj eksperimentalnoj formi, Roko igra samog sebe, po uzoru na slavom ovenčane filmove Majka Mora a priča ga dovodi u Srbiju kako bi našao svog brata koji je oboren kao pilot NATO pakta 1999. godine. Scenario je hibrid igranog i dokumentarnog, prepliću se istorija i fikcija, a kao što znamo na našem tlu je istorije uvek na pretek.

Zbog svog avangardnog pristupa a i čulnosti koju raspaljuju naši prostori, Rokov scenario obiluje erotskim scenama. Pošto na uštogljenom Zapadu, koji je odavno izgubio dušu, nije mogao da nađe glumce koji će igrati ove uloge za njih je angažovao porno glumce.

„Ja sam pre svega čovek ljubavi i mislim da strast ne poznaje granice“, naglašava Zifredi. On kaže kako će vrhunac filma biti ljubavna scena između voda srpskih policajaca i jedne albanske devojke. „Oni skidaju i bacaju svoje oružje i prepuštaju se strasti. Devojka je prvo zbunjena i ona sama pokazuje otpor prema njima ali kasnije savlađuje svoje inhibicije“, objašnjava ovu scenu Roko Zifredi.

Prisustvovali smo snimanju scene u kojoj dve agentice Bezbednosno informativne agencije zarobljavaju Roka Zifredija i koriste sve svoje draži kako bi ga ispitale. Veliki glumac u maniru pravog majstora savršeno komanduje scenom a u pojedinim delovima i sam uzima kameru kako bi zabeležio neke osetljivije delove.

Senku na radost povodom Rokovog dolaska naravno baca tradicionalna srpska inertnost. Samo ovlašnim pogledom na njegovu biografiju na Internetu vidi se da je Roko Zifredi autor čitave serije putopisnih i ekoloških filmova poput „Roko očarava Rusiju“ ili „Roko krotitelj životinja“ a do sada ga niko sa naših festivala etnografskog ili ekološkog filma nije pozvao da gostuje ili održi neku radionicu sa mladima koji tek treba da upoznaju druge kulture.

Naravno, nema zvezda bez glamura i intrige. Još uvek je pod velom tajne ko će igrati Rokovog brata. Neki strani sajtovi su najavili da će se u toj ulozi možda pojaviti španski sineasta Naćo Vidal. Na ovo pitanje, naš ljubazni italijanski gost odgovara enigmatičnim osmehom a onda se vraća svojoj sceni pošto je partnerkama već hladno.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home