Tuesday, March 24, 2009

BEOGRADSKI FANTOM

Dimitrije je bio na press projekciji BEOGRADSKOG FANTOMA i jako se obradovao. Evo njegovih utisaka:
Narod je zbog toga što je Vlada bio neuhvatljiv ovom momku dao nadimak Fantom. Kada je uhvaćen u zatvoru se ponašao izuzetno korektno, poštujući kućni red. Bio je srednjeg rasta i svakodnevno je radio sklekove, da bi bio u fizičkoj kondiciji. Nekada su mu na leđima sedela i četvorica robijaša. Iako divovski jak Fantom nije koristio silu. Ipak, mi čuvari smo zazirali od njega, a kriminalci su ga poštovali iako nije bio čovek njihove sorte. Mića Dandara, Fantom, Roman Todorović i Ranko Rubežić bi, kada se skinu goli u dvorištu, izgledali kao rimski gladijatori.

Marko Lopušina
BEOGRADSKI FANTOM je sve ono što gledalac može da poželi od odlaska u bioskop. Reč je o istinitoj priči koja je dopingovana izuzetno zanimljivim ispovestima autentičnih učesnika događaja. Reč je o napetom trileru smeštenom u smutno i filmično vreme. Konačno, reč je o spektaklu kakav se retko viđa u našoj kinematografiji.
Kada već u sedamdesetim nismo imali krimiće ovog kalibra, izuzev izuzetne POZORIŠNE VEZE Milorada Lakovića, BEOGRADSKI FANTOM to nadoknađuje - with a vengeance.
Već od prvih kadrova filma i dokumentarnih snimaka koji prikazuju monumentalni doček Maršala Tita, iz vizure vozila koje prolazi kroz masu, pored karakterističnih beogradskih zgrada, sa patriotskom pesmom iz tog perioda u pozadini, spojeni su vožnja, kult ličnosti i Beograd 1979. i započinje priča o čoveku koji je tokom Titovog puta na Kubu uspeo da ga za trenutak zameni na mestu najdražeg sina.
U intervjuima sa Jovanom Todorovićem smo pričali o detaljima, o automobilskim poterama, rekonstruisanju starog Beograda i istraživanju izvornog slučaja, i sam film je premašio sva moja očekivanja po nivou koji je postigao u svim tim aspektima. Čak i oni najsumnjičaviji koji su došli da love greške biće razoružani kada u scenama na Slaviji budu videli CGI rekonstrukciju bioskopa SLAVIJA. U zemlji bez bioskopa u stvarnosti, uostalom njih treba da bude barem u filmovima, u obliku specijalnog efekta. Što se rekonstrukcije epohe i arhitekture jednog grada koga je u međuvremenu život našminkao, sve pohvale idu ekipi FANTOMA i sasvim je sigurno da ni najopsesivniji beogradofili neće biti nezadovoljni ovim filmom a strancima ama baš ništa neće moći da zasmeta.
Što se mračnih teorija zavere o Vladi Vasiljeviću i njegovoj sudbini tiče, one su vrlo delikatno i sa puno ukusa, i takta, tretirane tako da je postignuta atmosfera intrige bez ulaska u neproverene i proizvoljne konstatacije, što je takođe za svaku pohvalu.
Ipak, ono što nosi film i što me je najviše iznenadilo jesu likovi u igranom delu. Naime, kada sam razmišljao o ovom filmu, očekivao sam da u njemu neće biti razvijenih karaktera, da će to biti samo glumci koji površno prikazuju te likove u rekonstrukcijama. Otud me je iznenadilo to što zapravo likovi u rekonstrukcijama zaista funkcionišu, i što spadaju među upečatljivije karaktere ikada privoljene na filmsku traku kod nas.
Milutin Milošević u ulozi Fantoma izgleda kao Mel Gibson iz australijskih dana. Ova referenca nije slučajna jer je u to vreme australijski film proizvodio najfetišističkije filmove o automobilizmu, a Mel Gison je u ulozi Maxa Rockatanskog u svom Ford Falconu XB najupečatljiviji prizor tog žanra. Milutin Milošević u Porscheu 911 S Targa je kao on, i uspeva da izgradi karakter bez ijedne replike.
Fantomov protivnik je Fanđo, inspektor koga igra Marko Živić, u kožnjaku, u maniru 70s pandura kakve bi u američkim filmovima tog vremena igrali Elliott Gould ili Alan Arkin. Živiću takođe savršeno odgovara njegova mašina Ford Granada, auto koji su u policijskim filmovima učinili besmrtnim junaci serija THE PROFESSIONALS i SWEENEY.
Šefa odeljenja koje juri Fantoma igra Radoslav Milenković. Ako je Fanđo njegov najpotentniji henchman, ovaj lik je mastermind koji direktno radi protiv junaka. Ako imamo na umu da je Milenkovićev glas zamenio Milutinov u AŽDAHI, onda ova podela ima gotovo metafilmske dimenzije.
Sasvim je jasno da je Fantom polarizovao našu javnost i da su njegove trke noću po Beogradu mnogi smatrali borbom protiv režima, a kako nam film kaže, imao je simpatije i unutar policije, naročito među njenim mlađim pripadnicima. Međutim, kad je reč o glumcima, svi oni su uspeli da odbrane svoje karaktere i ovo je jedan od retkih naših filmova u kojima je policija pre svega kvalitetno i osmišljeno prikazana, njeni pripadnici imaju dostojanstvo i profesionalni pristup, i nimalo ne liče na karikaturalne pandure iz većine naših filmova za koje su policija, škola i žurke još uvek nerešiva enigma kada treba da se snime.
U epizodnim ulogama takođe ima ikoničnih likova, recimo, Goran Radaković igra sleazy 70s snitcha koji presudi Fantomu, Boris Komnenić igra državnog funkcionera (ispred SIVa koji je snimljen kao državna zgrada iz najboljeg conspiracy trilera Alana J. Pakule) a Aleksandar Đurica je ubedljiv kao razljućeni Ivko Plećević kome je ukraden Porsche.
Nemanja Mosurović je za ovaj film napravio najbolji score u svojoj dosadašnjoj karijeri i tek sada je sasvim ispunio očekivanja. FANTOM ima grooviest score još upravo od onog koji je Mića Marković, autor teme iz OTPISANIH, uradio za već pomenutu POZORIŠNU VEZU i u ovom slučaju muzika zaista ima izuzetno značajnu ulogu u filmu. Muzika pomaže scenama potere kao što su to u filmovima iz sedamdesetih radili upečatljivi scoreovi Lalo Schifrina. Izbor arhivske muzike je podjednako funkcionalan i pomaže da film čini jednu zaokruženu celinu.
Jovan Todorović i direktor fotografije Andras Nagy su uspeli da snime film vrhunske atmosfere, i da učine Beograd 1979. godine jednim gradom u kome se bez problema recimo mogla dešavati neka deonica Spielbergovog MUNICHa.
I pored činjenice da je formalno reč o igrano-dokumentarnom filmu, svakako najveći dokaz kvaliteta ovog filma jeste to što on funkcioniše kao punokrvni movie, repertoarski film koji donosi većinu onih stvari zbog kojih publika dolazi u bioskop. Povoljne reakcije ljudi iz medija na vrlo posećenoj press projekciji svedoče o tome da nisam usamljen u ovom mišljenju i sasvim sam ubeđen da će svako ko bude pogledao film preneti pohvale sledećim potencijalnim gledaocima i da će FANTOM ubrzo postati kultni naslov, ne samo među ljubiteljima beogradskog asfalta i automobilizma nego i među publikom koja ima najrazličitija interesovanja.
BEOGRADSKI FANTOM je još jedna ubedljiva pobeda Novog srpskog filma, i to na gostujućem terenu, na polju bioskopskog spektakla.

111 Comments:

Blogger Unknown said...

Kad pre?
Hvala!
Presrecni...

8:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

o,da. posle ovoga moze samo jedva da se ceka...

8:14 AM  
Anonymous Anonymous said...

Upravo tako Dimitrije! Ovo je FILM!!! Nema boljeg načina da se pokaže aždahi "kako se pravi hit"... i to ne samo za bgd pašaluk!!! Hajde da pomognemo da ovaj film bude viđen, pa da Jovan nema dileme da li će uspeti da vrati dugove postprodukcije... Skandal je da Min. kulture još uvek razmišlja da li da pomogne! Mada, možda su sve skucali u lutanje Deliblatskom peščarom...

8:55 AM  
Anonymous Anonymous said...

u filmu posotoji jos jedna izuzetna sibolika o kojoj cu kasnije , bas me zanima da li ce jos neko primetiti to sto sam ja primetio..postoji carobni trougao u kome se sve vrti

10:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

BRAVO,FILM JE IZUZETAN. BAS ME ZANIMA KAKVA CE BITI REAKCIJA PUBLIKE NA ZVANICNOJ PREMIJERI. JA SAM SE ZDRAVO NASMEJAO BAR SEDAM-OSAM PUTA ALI I OZBILJNO ZAMISLIO NAD NEKIM DETALJIMA.
SRECA DA TADA NIKO NIJE NASTRADAO JER STA BI BILO DA SU GA UPUCALI U GLAVU PRI 200 KM NA SAT. ULETEO BI U PUBLIKU. OSTAJE PITANJE KO JE POBEDNIK A KO GUBITNIK. POLICIJA NIJE ODRADILA SVOJ POSAO.
PUCALI SU NA NJEGA, ONESPOSOBILI AUTO KOJI JE VOZIO FANTOM ALI I PESKE IM JE UMAKAO.
A KAD "DRUKERI" ODRADE POSAO NIJE BILO TESKO NAVATATI GA NA SPAVANJU I PRIVESTI "PRAVDI"
POSTOJI I SIMBOLIKA SA NEDAVNIM DOGADJAIMA. POLICIJA JE UPUCALA JEDNOG OD DVOJICE KOJI SU PROJURILI KROOZ CRVENO SVETLO.
STA TO ZNACI , ZNACI DA JE DANAS POLICIJA JOS GORA NEGO U ONO VREME.
KARAKTERISTICNO ZA OVAJ PROSTOR JE,A UVEK BILO A I DANAS, DA SU PODKAZIVACI ODRADILI POSAO, I TO VEROVATNO IZ AKVARIJUSA, ONI KOJI SU PREPOZNALI VLADU KAD JE ISTRCAO IZ PORSEA I PROTRCAO PORED DISKOTEKE AKVARIJUS U KOJU JE DOLAZILO CELO BEOGRADSKO I PODZEMLJE I NADZEMLJE. JOS JEDNOM BRAVO ZA REZISERA I NJEGOVU EKIPU.
MOZDA I NAPRAVE JEDNOG DANA NASTAVAK FILMA O TOME KAKO JE STVARNO NASTRADAO VLADA VASILJEVIC

10:43 AM  
Anonymous Anonymous said...

A gde je bila ta novinarska projekcija pa zar moram da cekam jos pet dana da vidim fantoma..
skoro trideset godina cekam da to vidim narocito od pre par godina od kada se saznalo da se snima film od Fantomu u Porseu
Budimir Dikic

3:58 PM  
Anonymous Anonymous said...

Jedva cekam da gledam!

6:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

a o kakvom trouglu je rec napisi

3:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

Kakav carobni trougao? U filmskom ili nekom drugom smislu? Anonimus objasni! Bas me zanima.
Bojan Milosevic

3:40 AM  
Blogger Pavle said...

Znači, da gledamo... Super!

12:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

TRI F
Carobni trougao je Fantom Fandjo i Fotograf... zato je film fantastican... i Fotograf i Fandjo su opsednuti Fantomom a da medjusobno nisu suceljeni. Obojica jure Fantoma svaki iz svojih opsesivnih pobuda.
Za ta dva lika niko i nista nije bitno samo FANTOM. Prica je fantasticna. Dva lika jure treceg i svaki ga hoce za sebe.
I FANDJO I FOTOGRAF FANTOMA JURE PRIVATNO. Koliko sam citao novine Fandjo ga je jurio svojim kolima u slobodno vreme a Fotograf je otvorio bolovanje a tek se zaposlio u Avogenexu. Fantoma niko nije uhvatio. On je zavrsio spektakl na Slaviji. DRUGOVI iz Akvarijusa su ga POTKAZALI i posle nije bio problem navatati ga na spavanju.
Stvarno jedva cekam da vidim film.
Gledacu ga bar tri puta

12:27 PM  
Anonymous djape said...

fantom je druga čista pobeda novog srpskog filma!

4:40 PM  
Anonymous Anonymous said...

Super film!!!!
To sto ima dokumentarne delove ne sprecava ga da bude hit. Ovaj film je pravi"bioskop".
Nisam primetio neku kampanju. Hajde da pomognemo i da "od usta do usta" promovisemo film. Nadam se ce i distributeri shvatiti da imaju "sleeper-a" i da ce se malo potruditi oko kampanje.

5:27 AM  
Anonymous Anonymous said...

EVO NEKIH KOMENTARA , FILM JE STVARNO RASPALIO MASTU BEOGRADJANA
Tijana Bajic, 30/03/2009, 22:09
Bila sam na premijeri. Film je odlican i glumci i ekipa su dobro obavili svoj posao. Na momente mi se cini da je prica nedovrsena. Ili nisu dobro iskoristili fotografa,kog pominjete u tekstu ili su ga cenzurisali. Prica je ostala nedovrsena.Cudna mi je scena na kraju i nije mi jasna. Fantoma (M.Milosevic) voze na kolicima sa povredama na licu. Da li se taj kadar odnosi kad se polupao u Porseu ili kad se polupao u Ladi. Ko da je neko uslovio ili skratite film ili ga nece biti. Po novinama i raznim blogovima je pisalo da su snimljene scene prevrtanja Lade i da se kaskader koji je radio tu scenu tri puta izlago rizku da se ta scena dobro uradi. Toga nema u Filmu! Zasto? Tijana Bajic , sociolog i istoricarPavle B, 30/03/2009, 22:54
Odgledao sam film. Vrlo dobro uradjeno, mozda najbolji srpski film za zadnjih desetak godina. Posto ste objavili krupnu fotografiju fantomovog lica koje nema ni u filmu niti u bilo kojim novinama ocigledno da nije izmisljen razgoor sa fotografom. Stekli su se uslovi da napravite novi tekst sa vise detalja o tom dogadjau ali ovaj put nadjite i fantomovog druga koji je dobio najveci aplauz zahvaljujuci posprdnim komentarima na racun tadasnje policije. Da li su po scenariju tako zamislili, ili je tako stvarno bilo, potuno mi je neverovatno. Fantomov licni drug iz tog vremena potpuno nasmejano prica o tom dogadjaju dok fotograf koji je snimio lik fantoma u voznji krajnje ozbiljno govori o tom dogadjaju ko da je on izgubio druga a ne pozajmljivac koji je i pored svega krajnje simpatican lik. Ostalo je nerazjasnjeno mnogo stvar, iz filma, kao na primer kad fotograf pita: Otkud tom pijancu aparat za gasenje pozara? Film cu odgledati ponovo, nesto mi tu nije jasno, ocigledno fali deo price. Bravo za rezisera. Muzika i montaza su odlicni. kaskaderi su odlicno odradili posao. Kamera je bila na svetskom nivou.Izbor glumaca je osrednji osim Radoslava Milenkovica za kog mislim da je nas najbolji glumac.Sava Andjelkovic, 31/03/2009, 00:43
FANTOM STVARNO PONOVO VOZI Legenda ce i dalje trajati. Procitao sam malte ne sve sto je bilo u stampi i na internetu a i odgledao film. Dovedite Mladena Majstorovica (osumjiceni taksista u filmu) Dusana Zivkovica ( nepokolebljivi inspektor Fandjo) i Iliju Bogdanovica(uporni PAPARAZZI) tri najbitnija lika u filmu,naravno pored FANTOMA, ili boje reci koji su oko fantoma. Oni ocigledno najbolje znaju sta se dogodilo (svaki svoj deo price). FILM JE ODLICAN ALI NE RAZJASNJAVA CELU PRICU NEGO NAPROTIV PODSTICE RADOZNALOST JOS VISE. Ja sam iz tog sjanog vremena Akvarijusa i Cepelina i smjeao sam se ocu dok mi je udaro cvrge i govorio da cemo zaliti za TITOM.Nisam mu verovao. Fantomov duh je i dalje pristan na Slaviji jedino sto je sada asvalt umesto kaldrme koja je bila mokra i pomogla policiji da oklizne Vladu Fantoma. Bio sam svih desetak noci na Slaviji tog septembra 1979.Imao sam petnaest godina.Srba Vranic, 31/03/2009, 02:11
Fantom je i nocas vozio po Slaviji. Skupili se taksisti iz onog vremena verovatno Vladini drugari i vrteli krugove po Slaviji.Steta sto nisam imao fotoaparat kod sebe.Posto sam gledao film koji je izvanredan zalicili su mi ti takisti na Vladine drugove iz tog vremena. Marko zivic je bio odlican u ulozi inspektora. A ovo kratkotrajno jurcanje,nocas, po Slaviji vratilo me u ono nostalgicno vreme To je bio INMEMORIAM za VLADU VASILJEVICABoris Popovic, 31/03/2009, 19:01
Film je odlican. Da li je bas tako bilo kako je u filmu ostaje pitanje. Prica je neverovatna. Jurio ga ceo sistem i ne mogu mu nista i onda neki klinac sa fotoaparatom napravi fotku sa njegovim likom i ne da nikome ni novinama ni sistemu. Fotka sa Vladinim likom je objavljena mnogo kasnije posto je uhapsen i bila je mnogo mutnija nego sto ste vi objavili gospodine MIlanovicu. Policajac ga jurio za sebe, fotgraf ga jurio za sebe a i fantom ludovao za sebe. Svako svoju pricu sto cini sam film mnogo interesantnijim nego da je drukcije. Da li je u stvarnosti bilo bas tako. Izmedju Fantoma i Fandja pojavio se Fotograf. Sjajan filmski trougao (tri F). Cak i da je scenarista izmislio takav trougao treba mu oprostiti jer to filmu daje posebnu snagu. Film ce sjajno proci u inostranstvu jer smo mi na neki nacin nepredvidiva enigma i zapadu i istoku. Mozda shvate nesto iz ovog filma a to je da smo vrlo iracionalan narod. Ja sam inace doktor socioloskih nauka i ne bi mi bilo cudno da budem neshvacen.

9:42 PM  
Anonymous Supercharger said...

Dobro je vozio...

11:06 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sad je svima jasno da je Marko Lopusina lupetao o fantomu verovatno lupeta i sve ostalo sto pise. Ako moze da tvrdi ja ukradeni Porse bio cvrene boje i to model 944 (Koji 1979 nije ni postojao) kako li tek lupeta o CIA organizaciji. Cak je u jednom intrvjuu tvrdi da je onaj otkaceni Vanja Bulic vozio Porsea.
Film mi se dopao samo mu fali kraj,

6:17 PM  
Anonymous Anonymous said...

Odledao sam film sa ekipom iz kraja i zaglavimo na splavove i cooliramo kako je film odlican i nalazimo neke greske i nije vazno kad ono neki likovi za susednim stolom kao bili na premijeri sprze mi glavu kao na premijeri fotograf koji je zaledio Fantoma izasao na binu i slikao i glumce ali i PUBLIKU jer kao ubedjen da je drugi vozac koji je vozio i nikad nije uhvacen sigurno u publici.
Mozda je to reklamni trik za nastavk o fantomu jbg. I onda smo ubili dve shufle Dzeka i dosli do zakljucka da je sigurno bio jos jedan vozac sto se potvrdilo posle na nekom blogu leksikon ili exyuga ili nesto slicno.
Moracu da navatm matorce da ih smorim na tu temu jer mi je ostala neka prica da je cale cepao Vinjake u basti hotela Slavija i cekao fantoma a keva je besnela da pale kuci i onda sam se ja rodio posle devet meseci i dali mi ime Vlada.
Moracu jos jednom da odgledam film
ali kad budem cist

6:42 PM  
Anonymous Anonymous said...

..bash zanimljivo hm hm

7:02 PM  
Anonymous Anonymous said...

Film je odlican. Slazem se da neke stvari fale a to je fantomov lik u Porseu i neka njegova fotka sa drugarima. Milenkovic je bio odlican

10:10 AM  
Anonymous Anonymous said...

Film je odlican. Slazem se da neke stvari fale a to je fantomov lik u Porseu i neka njegova fotka sa drugarima. Milenkovic je bio odlican
tut gut! tut gut!

11:31 AM  
Anonymous Anonymous said...

Da li se zna kad ce biti DVD. Hteo bih film i da imam a i da posaljem bratu koji zivi u Belgiji
pozdrav Kiki Kamarena

4:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

ima na bulevaru kod depoa samo mi je nesto drukciji

1:34 AM  
Blogger Unknown said...

dvd izbacujemo tek od septembra. standardna mesta za distribuciju dvd-eva

4:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

Dragna ne znam iz koje price si al ja pitam ima li negde na divljaka da se nabavi jer hocu i ja da ga posaljem pajtsima koji su rasuti kako kazu MOJI SU DRUGOVI RASUTI PO SVETU. Ne misilim nista lose samo sam nestrpljiv. Nije vazno koliko kosta , cimaju me i iz Johanezburga i iz Australije al najvise iz Toronta i to uglavnom pajtosi od mojih matoraca
pozdrav
Djordije Djokic

nabavite mi film i posaljite ponudu na djordjijedjokic@gmail.com
HVALA

4:27 PM  
Anonymous Anonymous said...

pirati ce bit kaznjeni nek se ne zezaju
KALIGULA i ekipa

4:17 PM  
Anonymous Anonymous said...

Dopao mi se film.Zao mi je sto fotograf koji je isfotkao Fantoma nije bolje iskoriscen. Ocigledno da je jedini znao pravu istinu sta se sve dogadjalo ali nije rekao sve. Kao sto sam i procitao na nekoliko mesta svi su se zezali i smejali cak i vlasnik Porsea osim fotografa koji je po meni najbolji luk u filmu od svih svedoka. Lik je odlican, snimio je fantoma , nije dao fotku da ga kako kaze ne nosi na dusi ali i dalje postavlja bitna pitanja na koje nije dat odgovor. Mislim na onaj detalj sa aparatom za gasenje pozara a i dalje .
A cuo sam i na radiju studija B pre neki dan da je posle premijere izasao na binu sa fotoapratom i slikao i glumce i publiku. Taj je genije ako i dalje radi. Ja sam mislio da su svi svedoci odavno otisli u istoriju ili zaborav ili da vise ne funkcionisu s obzirom da se dogadjaj desio pre trideset godina.
Prica o fantomu je sjajna ,gledacu film ponovo

6:39 AM  
Anonymous Anonymous said...

Da li je tacno da postoji verzija filma koja je za inostranstvo. Da li je moguce to sto sam danas cuo u jednom kaficu u Strahinjica Bana da se verzija za inostranstvo bitno razlikuje od verzije za Srbiju.
Borko

5:07 PM  
Anonymous Anonymous said...

Pojavio se DVD. Izgleda kao da je skinut iz nekog bioskopa. Ovi nasi su cudo

2:20 PM  
Anonymous Anonymous said...

a dje ima , mene to zanima jer mene to treba zamilio bih ili distributera ili bilo koga da mi se javi na rezmail@hotmail.com
bio sam u SKELI sa Vasom
voljeli smo ga bio je kralj u zatvor
Redzad Izmaili

4:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

pogresno sam odkuca e mail atresu

rezmeil@hotmail.com

je tacna atresa
ljubazno molim bilo koga da me pomgne da nabavim to

Redzad Izmaili

4:43 PM  
Anonymous Anonymous said...

ZAJEBI PIRATERIJU, NEGO LEPO PLATI KO COVEK

9:01 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ja hocu da platim posteno
Redzad

11:26 AM  
Blogger Pavle said...

Evo, napokon sam pogledao film. Dimitrije, moram priznati da ne delim tvoje oduševljenje... Ili sam previše očekivao na osnovu reakcija? Ali mislim da ipak nije u tome stvar. Moja generalna zamerka ovom filmu je loša dramaturgija. Imam utisak da su momci prosto probali da "oplemene" onaj dokumentarac o Beogradskom fantomu kojeg ima i na Youtubeu (i koji je na tom dokumentarnom nivou neuporedivo bolji). Dokumentarni deo je pride u vrlo često u totalnoj kontradikciji sa ekranizacijom. Na primer, neprestano se provlači priča kako taj Fantom nije nikakav fantom nego veseo, društven i srčan čovek, a u filmu je prikazan kao totalna flegma koja nije progovorila nijednu jedinu reč, i još živi sam sa roditeljima, ne druži se ni sa kim, samuje, deluje kao da je sve vreme u depresiji.
Mogu da shvatim i preterivanje i izmišljanje situacija, ali stvarno ne kapiram šta je autorima trebala ona jurnjava na tramvajskom mostu koji u to vreme nije postojao, bar ne za tramvaje. Otvoren je čitavih pet godina kasnije. A to bi se moglo oprostiti da je film malo više stilizovan, pa da su momci ovom niskobudžetskom projektu udahnuli i moderan, današnji Beograd. Oni su se odlučili na realizam i tako došli u situaciju da praktično odustanu od opštih planova. Pošto se u međuvremenu Beograd strašno mnogo promenio, morali su da izbegavaju makar mali rizik da u kadar ne uleti nešto moderno (mada ni u tome nisu uspeli, u nekoliko kadrova se vide ovi Dinkićevi znakovi za menjačnice, moderne autobuske stanice sa reklamama i mapama, Nemanjina ulica glanc sređena i sl). Problem je u tome, iako razumem entuzijazam da se napravi niskobudžetni film sa tako velikim zahtevom, što je u tim krupnim planovima ovaj film nekako skučen. Sve vreme sam imao utisak kao da gledam kroz rešetke malog prozora. Ne daju mi da vidim celinu.
Na kraju, potpuno je nejasno zašto je ključna scena kad Fantoma nateraju na sudar tao loše snimljena da se ne vidi momenat kako se on gubi u masi, i još neverovatnije da smo kao gledaoci ostali uskraćeni za podatak na koliko je Fantom osuđen.
Pavle

2:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

Razocarn sam u film. Ima nas koji znamo pricu o fantomu jos iz onog vremena.
Prva greska: NA SAMOM POCETKU SE VIDI FIAT PUNTO KOD SAVSKOG MOSTA. TADA NIJE POSTOJAO
druga greska: TRMVAJSKI MOST NIJE POSTOJAO
treca greska U JEDNOM MOMETU SE NA PORSEU VIDI NATPIS CAREREA A VLAADA JE VOZIO TARGU
I DA NE REDJAM DALJE
DECURLIJA KOJA JE RADILA OVAJ FILM NIJE DORASLA ZADATKU KOJI SU SEBI ZADALI
RAZOCARAN SAM STO JE UPROPASCENA PRICA O FANTOMU
Imam utisak da im je falio glavni koordinator projekta. Sto nisu iskoristili Fandja i Fotografa da film urade kako treba. U novinama sam procitao da su Fandja jedva privoleli na saradnju pa sto ga nisu iskoristili do kraja. I fotograf koga su vec krstil Dzems Din- borac za pravdu trebalo je da bude bolje iskoriscen. Ocigledno ja da je on znao mnogo vise. Da li su ga cenzurisali ili on nije hteo da im da kompletnu pricu ne znam ali znam da me je film strasno razocarao. Da nisam nista znao o Fantomu ,film bi mi bio OK dopadljiv sa odlicnim kaskaderskim scenama i nista vise ovako sam veoma ljut sto su upropastili fantasticnu pricu
Bata sa Svetnog Trga

9:58 AM  
Blogger Pavle said...

Upravo tako. Opšti je utisak da je film cenzurisan. Ladno kao da je sniman 1980. Autori su čak vrlo distancirani prema policiji i prikazuju je u najpozitivnijem svetlu.
Obaška što je Fanđo, pored svih zamerki koje navodiš, na filmu potpisan kao policijski inspektor i nigde nema objašnjenja ko je on zapravo i otkud se pojavljuje tu kao super vozač.
Masa jako važnih podataka, inače dramaturški vrlo upotrebljivih i zanimljivih, jednostavno fali, a da nimalo nije jasno zašto.

11:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

Film je stvarno podelio javnost.Evo kometara iz PRESS-a
Zoran Ninkovic [neregistrovani] (30.03.2009, 04:29)
pošalji odgovor
FANTOM PONOVO MEDJU BEOGRADJANIMA

Konacno jedan svetski film u Srbiji. Bravo za mladog rezisera Todorovica. Odusevljen sam filmom. Svi su sjajni. Narocito su mi se dopala dva lika: Vladin drugar taksista koji se sve vreme podsmevao policiji kako ih Vlada rastura i sve vreme se smejao nemoci policije i fotograf koji je krajnje ozbiljan i svestan cele situcije i pritom mi se cini da nije sve rekao. On je svoj posao zavrsio onog mometa kad je napravio fotku Vlade za volanom Porsea. Muzika je odlicna. Cini mi se da su svi navijali za fantoma i policajci i publika i na kraju vlasnik kola cika Ivko. Milenkovic je briljantan, svetska klasa.
Cestitke iz sve snage. Prevazisli su moja ocekivanja

anonymous [neregistrovani] (30.03.2009, 05:11)
pošalji odgovor
novi Srpski film

konacno jedan dobar film alal vera bilo je krajnje vreme

anonymous [neregistrovani] (30.03.2009, 05:21)
pošalji odgovor
zasto?

film je sjajan, nasa kinematografija je dobila novog sjajnog reditelja Jovan Todorovica. I glumci su super i likovi a posbno dokemtarni ucesnici ,narocito Vladin drug pozajmljivac,medjutim mene zanima zasto nije detaljnije obradjeno kako je fantom stradao u Ladi kao da je film naglo skracen i prekinut. Ima i malcice materijalnih gresaka ali to ne umanjuje vrednost filma.. odavno nije videjn ovakav film u Srbiji
cestitke celoj ekipi
evo POPBOKS
RASTKO NEMANJIC | 05.04.2009. | 01:58

Fil mi se dopada ili mi nije jasan trip. Ni fantom ne govori u filmu ni Nada Macankovic ni fotograf koji je snimio fantomaa. Cudan neki trip al ipak mi se svidja film.Reziser mora je je pod uticjem filma Boja Nara od Paradzanova gde niko ne govri.
kuka i motika | 01.04.2009. | 18:20

Lep intervju. Imate na Novim Kadrovima jedan jos duži sa Todorovićem. Fino se dopunjuju.
Goran | 01.04.2009. | 10:35

"A ženski? Zašto ti je od eventualno ljubavne priče bila zanimljivija politička?"

aaaaa NEEEEEE... Odes da gledas fantoma i na 1/3 filma on upozna novinarku koja u 2/3 filma postaje njegova riba, i onda u poslednjoj trecini filma gledas ljubavni film. Koliko smo samo takvih holivudskih filmova pogledali? Previse. Toliko, da u poslednjih par godina kako se pojavi zenska osoba pored glavnog glumca krenem u sebi : nemojte se skontati, nemojte se skontati... Poslednji primer je "Blood Diamond". Pola filma sam je terao da ode...... :)

Drago mi je sto domaci filmovi nemaju taj momenat.
konacno jedan dobar film

Prvo sto mi se dopalo je da nema erotskih scena. Drugo nema nasilja u onom klasicnm smislu. Film je odlican uz nekolicnu oprostivih gresaka. Malo su mi cudni odnosi ucesnika u dokumentarnom delu. Svi se smeju i Vladini drugovi i policajci pa cak i vlasnik kola koji je verovatno odlicno naplatio osiguranje za Porsea.
Jedini lik koji mi je super je fotograf koji je jedini govorio jasno ,koncizno,odsecno, precizno i iskreno. Na momente mi se cini da je cenzurisan.Moram priznati da bez Vladinog druga Mladena film ne bi bio imao sharm bolje reci ventil koji je bio neophodan izmedju izuetno uspelih jurnjava za Fantomom. Film je bitno razlicit od svih domacih filmova vidjenih zadnje dve decenije. Ne bi me cudilo da ga proglase nejboljim filmom ove godine.
Ako ode na neke festivale sigurno ce pokupiti razne nagrade posebno za kameru. Meni je brat pricao pricu o fantomu jer sam bila mala tada tako da mi je jako drago sto sam bar na tren osetila ta za njega nostalgicna vremena.
Dosla sam iz Toronta zbog premijere i nadam se da ce mnogi Beogradjani koji su se islili u Kanadu moci uskoro da vide ovaj sjajan film.
Jos jednom cestitke celoj ekipi koja je napravila, usudjujem se da kazem svetski film

Ja sam sociolog i ova tema me je zainteresovala sa sociloskog stanovista. Proso nemam objasnjenje kako je moguce da jedna takva prica traje trideset godina i da ponovo pobudjuje istu paznju kao i pre tri decenije
Jovan Mandic sociolog

12:46 PM  
Blogger Pavle said...

Ja isto moram da napomenem da mi se film mnogo više sviđa nego što mi se ne sviđa. Da sam pisao kritiku, napisao bih vrlo pozitivnu, ali ovo je mesto na kojem sam izneo slabosti filma.
Svaki dobar film, a ovaj to i povrh svega, svakako jeste, podleže kritici i diskusiji.

12:50 PM  
Anonymous Anonymous said...

Slazem se narandasti, apsolutno si u pravu. Ja i dalje citam sve sto ima na netu na temu fantoma i sve sam vise zapanjen kako se stvari polarizuju. Oni koji znaju pricu jos od pre tri decenije uglavnom kude film. Mladja populacija je odusevljena. Kako bilo da bilo film fantom se dosta razlukuje od ostalih domacih proizvoda. Sta je dobro? muzika, montaza, kamera, kaskaderske scene.
Sta je lose?
Dramaturski je nedovrseno, scenario nije usao u dubinu i psihologiju tog vrmena. Pojedini likovi su paprni i naravno film deluje kao da je isecen pred kraj. Valjda nije bilo vise para.
Ja cu nastaviti da proucavam ovaj fenomen
Jovan M.

2:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

I meni je cudno sto ceo grad prica o fantomu. Ja se nisam ni rodio tada ali moji matorci raspravljaju o tome vec danima. I po kaficima se prica o tome. Otici cu da odgledam taj film. Bas pretrazujem po internetu i bas mi je cudno koliko razlicitih komentara ima. Ja do pre neki dan nisam ni znao za tog fantoma jer sam besomucno ucio zadnjih godina i diplomirao pre neki dan pa kao sad mogu da ludujem dok ne nadjem posao.
A da li se zna ko je ubio tog fantoma, to nigde ne pise nego sve neke insinuacije.
Boban Markovic

5:35 PM  
Anonymous Anonymous said...

Na sledecoj adresi ima Fantomova fotka
http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Fantom-ponovo-vozi.lt.html


Fantom ponovo vozi
Sulude noćne vožnje belog „poršea” na beogradskoj Slaviji, pre tri decenije naočigled hiljada gledalaca, sada su pretočene u filmsku uzbudljivu priču o Fantomu koja počinje da se prikazuje od 29. marta
Policija je barikadom pokušala da uhvati beogradskog „fantoma“

Film režisera Jovana Todorovića i producenta Bogdana Petkovića „Beogradski fantom”, koji govori o Vladi Vasiljeviću, Beograđaninu koji je 1979. ukrao beli „porše targa 911”, a zatim desetak večeri izluđivao miliciju svojim vratolomnim vožnjama na Slaviji, premijerno će biti prikazan 29. marta u Sava centru. Ovaj film je prvenstveno igrani, ali su korišćeni i autentični intervjui i arhivski snimci. Očekuje se da će animirati sve one koji se sećaju tih vratolomija pre trideset godina.

Za snimanje „Beogradskog fantoma”korišćen je plavi „porše” koji je za potrebe filma ofarban u belo. Muzičku podlogu u filmu, pored originalne muzike Nemanje Mosurovića, čine i arije Bisere Veletanlić kao i dosad neobjavljeni snimci džez orkestra Radio Beograda.

Te rane jeseni 1979. godine, pažnja građana prestonice one velike Jugoslavije bila je usmerena prema fantomu iz „belog poršea”. Misteriozni vozač u ukradenom automobilu jurio je trgom Slavija praveći u ponoćnim satima pravi spektakl i neprekidno uspevao da pobegne miliciji. Već tada je bilo puno kultnih priča o njemu i puno izmišljotina: Vozio je ulicama po centru grada, neverovatnom brzinom od 200 kilometara na sat, jurcao u suprotnom smeru, prolazio kroz
Njegova jedina fotografija koju je uslikao Ilija Bogdanović
crveno svetlo, a da pri tom nikog nije povredio. Svake večeri, policija je pokušavala na sve moguće načine da ga uhvati, ali bezuspešno. Sva pažnja tadašnjeg veoma organizovanog društva bila je usredsređena na njega, Vladu Vasiljevića, koga su Beograđani nazvali Fantom. Svake noći, pre nego što bi seo za volan ukradenog luksuznog vozila, Vlada se javljao u program Radija „Studio B” i najavljivao kuda će te večeri protutnjati u belom „poršeu”. Deset večeri zaredom. Više hiljada ljudi bi se potom okupljalo po centru grada i nestrpljivo čekalo da ga vidi.

Svi su pričali samo o njemu. Postao je heroj grada. Njegove vratolomne vožnje bile su prvi buntovnički događaj u Beogradu. Od tada se, kako pričaju mnogi očevici Vladinih vožnji, „nešto” u našem glavnom gradu promenilo. Pričalo se da je on radio na groblju, pa da je ukrao Goranu Bregoviću automobil. Istina je da je ukrao beli „porše” sa nemačkim tablicama, čiji je vlasnik bio Ivko Plećević, teniser, koji bi, tadašnjim svojim nastupima na teniskim terenima, danas mogao da se uporedi sa Jankom Tipsarevićem ili Nenadom Zimonjićem. Taj „porše” je dobio na turniru u Berlinu, uz novčanu nagradu dve godine ranije.

Autentični „porše 911 targa” je slupan i vlasnik ga je naknadno prodao jednom kolekcionaru. Mora i da se zna da Vladimir Vasiljević nije prkosio sistemu niti ga je to interesovalo. On je samo voleo dobre i brze automobile. Model koji je korišćen u filmu sličan je Fantomovom „poršeu”.

Tadašnji mladi Beograđani su sve doživljavali kao mitski događaj, prkos sistemu, doživeli su sve kao neviđenu feštu.Tito je tada bio na Kubi, u zvaničnoj i prijateljskoj turneji i poseti Fidelu Kastru a bilo kakvo „talasanje” u njegovom odsustvu moglo je da se izmakne kontroli, pogrešno shvati i dobije neslućene negativne razmere.

Scena iz nedavno snimljenog filma
Maštu režisera Jovana Todorovića pre pet godine zagolicala je istinita priča o Vladi Vasiljeviću, vozaču u belom „poršeu”. Kao student režije Jovan je odmah poželeo da život glavnog junaka, legende grada predstavi kroz svoj diplomski rad – dugometražni film za veliko platno.

– Za mene to je bila fenomenalna, istinita, holivudska, akciono slojevita priča koja odgovara mom profilu i supertema iz sjajnog vremenskog perioda, neopterećena politikom. Zašto je ne oživeti. Rešio sam da to uradim – kaže Jovan.

(Foto:reporter Ilija Bogdanović, očevidac, tada mladić, tek zaposlen u JAT-u kao stjuart, s ljubavlju prema fotografiji, manuo se tada svega i rešio da uhvati fotoaparatom Fantoma na delu:

– Ta 1979. bila je stabilna i mirna. A onda kao iz vedra neba, pojavio se neki „fantom”. To je bio strašan izazov za mene. Rešio sam da ga ovekovečim. Sreća je da sam za to vreme imao dobru opremu i dobre, osetljive filmove koje sam nekoliko dana ranije kupio u Njujorku. Prvo što sam čuo je da neki beli „porše” juri 200 na sat, preko raskrsnice kod Londona i da se javlja Studiju B gde će i kad proći. Bila je neviđena frka. Gomila je rasla, čekao ga je narod. I na Slaviji i na Autokomandi... Procenio sam da je Slavija mesto gde ću ga sigurno sresti. Angažovao sam Vuka Tomanovića, prvaka Jugoslavije u motociklizmu, da pripremi motor ako treba da ga jurimo. Uključio sam i jednog drugara taksistu koji je imao radio-stanicu da smo u toku gde prolazi – priseća se Ilija Bogdanović posle 30 godina.

– Prvo sam uspeo da uslikam samo automobil u prolazu, ali nisam uhvatio lik. A onda desetu ili jedanaestu noć, posrećilo mi se. Uleteo mi je u kadar. Slikao sam ga sa nekoliko metara. Uhvatio sam mu facu kroz vetrobran. Imao sam tremu dok sam išao kući da razvijem film i uverim se da li mi je to sve uspelo. Jeste. I onda, dilema. Šta sa tom fotografijom. Ako je objavim, biću taj koji ga je „provalio” i polomiće mu kosti. Nisam hteo da ga nosim na duši, a negde sam i navijao za njega. Bio sam ispred hotela „Slavija” u trenutku kada je on „poršeom” udario u autobus postavljen kao barikada. Pre udarca otvorio je vrata i uspeo posle sudara da istrči i pobegne kroz masu naroda koja se razmakla, a kad su policajci počeli da ga jure, sprečili su ih da ga stignu. Tako je Vlada uspeo da pobegne miliciji – priča Bogdanović.

Tada ga je neko prepoznao i prijavio. Uhapsili su ga nekoliko dana kasnije. Odležao je dve i po godine zatvora, izašao a onda poginuo u „ladi” na autoputu ka Nišu. Tako je otišao u legendu. Sada je sve to pretočeno u filmski mit.

Ozren Milanović

[objavljeno: 25/03/2009]
Boban Markovic

7:02 PM  
Anonymous Anonymous said...

SVI SU U TRIPU
Alo film je odlican. Ko kaze da filmadzije moraju da se bave istragom. Ko sto je fotograf tripovao u svom fazonu, da napravi fotku tako su i filmadizje tripovali da naprave film. Sto nisu uspeli da dodju do dosijea vec dovoljno govori. Po meni ispunili su zadatak sa 100%.
I fandjo je imao trip da navata fantoma.
Kako bilo da bilo legenda o Fantomu TRIPUJE vec tri decenije I KROZ VREME I KROZ PROSTOR.
Balsha Djedovic

11:19 AM  
Anonymous Anonymous said...

GLEDAO SAM FILM DVA PUTA SIMBOLICNO GLEDANO IMA DOSTA CUDNIH LIKOVA
TRI NEGATIVCA: TITO, FANTOM I
FANDJO
TRI POZITIVCA-sto sad nije bitno

IMAM PITANJE AKO IKO ZNA

da li iko zna datum rodjenja i datum smrti Vlade Vasilejvica

da li iko zna tacan datum kad je Fntom udario u autobus

da li iko zna gde je Vlada rodjen i gde je sahranjen

ja sam diplomirani astrolog ali se bavim i numerologijom itd itd

pokusacu da izracunam neke stvari pa mi treba pomoc onih koji imaju podatke

inace sam rodjen da dan Titove zvanicne smrti (mislim da je taj podatak o Titovoj smrti lazan kao i datum njegovog zvanicnog rodjenja)
Astrolog Teofil Teofilovic (zasad jos uvek nepoznat)

4:27 PM  
Anonymous Anonymous said...

Svakakvih stvari ima na internetu. Evo da podelim sa svima st sam nasao.Pozdrav Boban Markovic

Svojevremeno KOS je prepustio VOS-u a VOS narodnoj miliciji. Filma nece biti! Bivsi UDBASI su zaplenili sav materijal preko svojih sinova i svojih veza. Ne odgovara im da se sazna kako su ubili FANTOMA Vladu Vasiljevica. Na hiljade nacina su sprecavali da film ugleda svetlost dana. Suvozac koji je bio sa Vladom u kolima je bio saradnik UDBE koji je imao zadatak da pomogne u likvidaciji Vlade Vasiljevica a i sam je tom prilikom ubijen. UDBASI su ubajali i svoje saradnike i time "unistavali" dokaze. Inspektor Todorovic je unistio sve materijale koji dokazuju umesanost UDBE u likvidaciju. Vojno obavestajna sluzba je prepustila ceo slucaj Narodnoj Miliciji jer nije postojala nikakva politicka pozadina onog sto je fantom radio. Fantom je bio apsolutno samostalan u celoj toj prici. Vojnoobavestajna sluzba je znala identitet Fantoma jos mnogo pre hapsenja ali zbog animoziteta prema policiskim rukovodiocima nije doslo do saradnje. U vojnim arhivama jos uvek postoje kompletni podatci o Vladi Vasiljevicu i svemu sto se desavalo. Tacno se zna koji je operativni tim bio zaduzen za pracenje Vlade kad je izasao iz Padinske Skele posle nesto vise od dve godine koje je odlezao zbog kradje Porsea.
Nacin na koji je poginuo
Fantom nedvosmisleno ukazuje na podpis UDBE. Setite se Krcuna i mnogih drugih. Ako i bude filma ikad, sigurno se nece saznati cela istina kako je stradao Beogradski Fantom. Nikad nije objavljeno ime suvozaca koji je poginuo sa Vladom. Suvozac se vodio pod imenom "Vidra". Treba otvoriti vojne arhive ali na to ce se cekati bar jos dvadeset godina. Film, ako ga ikada bude, biti ce prepun umetnickih sloboda sto u prevodu znaci tamo gde scenarista nije imao podataka radice se klasicno izmisljanje
by penzioner VOS-a @ 2008-10-21

5:32 PM  
Anonymous Anonymous said...

Koji je ovo trip?????????

7:37 PM  
Anonymous Anonymous said...

legenda o fantomu izgleda da i dalje zivi

10:50 AM  
Anonymous Anonymous said...

Gledao sam na TV Kosaava rezisera filma Beogradski fantom, gostovao je kod Vanje Bulica u Biserima.Odlican je lik. Prikupili su milion podataka o fantomu koji nazalost nisu usli u film. Gledacu film ponovo.Legenda stvarno traje

3:52 PM  
Anonymous Anonymous said...

Jovan je najtalentovaniji reziser mladje generacije. Tek ce se cuti za njega. On ce biti srpski brend u svetu.
navijac

1:49 PM  
Anonymous Anonymous said...

Prosto je neverovatna podeljenost publike na temu da li je film Beogradski Fantom svetski ili obican domaci.
Komentari idu od najboljeg domaceg ostvarenja za zadnjih trideset godina pa do potpuno nepotrebnog filma gde su bacene pare.
U ovom tekstu vise cu se baviti simbolikom broja tri i viseslojnim trouglovima a manje kritikom samog filma.
Neki bas hvale film, neki ga bas kude a oni treci su nejasni.
Stariji deo populacije koji se seca price ima dosta zamerki i to uglavnom da je film malkice promasio temu jer se apsolutno nista novo nije saznalo sto se ranije vec nije znalo. Mladji deo populacije je uglavnom odusevljen filmom a jos vise vremenom gde je bilo moguce da neko jurca desetak dana po gradu i da ga ne uhvate. Ostaje nejasno pitanje da li je Vasiljevic likvidiran ili je to bila stvarno samo saobracajna nesreca. Poznavaoci onog vremena a i Vasiljevicevi drugovi kazuju da Vasiljevic nikad nije krao obicne ili spore automobile a pogotovo od siromasnih vlasnika kola.
Sama filmska prica prepuna je trouglova odnosno broja 3. Evo samo nekih.
Tri F: Fandjo , Fotograf i Fantom.
Simbolicno tri negativca: Tito, Fandjo i Fantom
Tri lika koji se ne smeju: Fandjo, Fotograf i Antropolog
Tri pozitivca: Fotograf, Istoricar i Moma Selic.
U igranom delu filma tri lika ne progovaraju ni jednu rec : Fantom (Milutin Milosevic), Nada Macankovic koja je zaljubljena u Fantoma i Bojan Lazarov koji igra fotografa koji je napravio fotografiju Fantoma u voznji.
Tri uslovno receno negativca koji otkidaju od smeha su tri Vladina savremenika i drugara na celu sa simpaticnim taksistom Majstorovicem.
Postoje i tri policajca koji se sve vreme smeju i ocigledno je da su i oni svojevremeno navijali za Fantoma jer je on smeo sve ono sto oni ne smeju.
Film je gradjen u tri nivoa: Fiction, faction and documentary ( Vec vidjeno vise puta u americkoj B produkciji)
I trojice iz filma vise nema medju zivima: Fantom, ozloglaseni inspektor Maksic i jos jedan cijeg imena trenutno ne mogu da se setim.
Postoje tri kardinalne greske u filmu:
1 Na samom pocetku filma vidi se Fiat koji je dizjniran mnogo posle septembra 1979
2. U jednom kadru na porseu se vidi Carera umesto Targa
3. Savski most nije imao sine 1979
Postoje i trojica koji su profitirali: Vlasnik Porsea koji je naplatio bar dvostruko osiguranje, fotograf koji je napravio fotografiju koje je visestruko naplatio tokom ove tri decenije (kazu najplacenija fotografija u EX Jugoslaviji)
i naravno producent
LEGENDA O FANTOMU USKORO PUNI TRI DECENIJE I REZISER FILMA USKRO PUNI TRI DECENIJE I jos neko puni tri decenije.

U ono vreme Fantoma(1979g) pricalo se da Porsea vozi sin poznatog komunistickog funkcionera i opet su se vrtele tri opcije. Sin Nikole Bugarcica, Sin Aleksandra Rankovica, sin Radonje Golubovica. Naravno nijedan od njih nije vozio jer iz odredjenih razloga to nije bilo moguce (jedan od njih nije bio u stanju da vozi a druga dvojica nisu bila u Beogradu).
Te 1979 fantoma su jurila tri automobila stalno, Za jednog se zna da je vozio Fandjo, mali broj ljudi zna ga ga je jurio jos jedan policajac svojim kolima svakodnevno a jurio ga je i jedan poznati begradski trkac svojim trkackim autom i njega su prepoznali svi koji su boravili na Slaviji i Autokomandi tih dana.
Fantom je smrtno stradao tri godine posle kradje Porsea
POST PRODUKCIJA JE TRAJALA TRI GODINE
I ovaj kometar je nastao iz tri trecine
Prvu trecinu sam sklopio iz svog secanja na ono vreme.
Drugu trecinu sam pokupio iz raznih medija(stampa , radio, TV)
Trecu trecinu sm pokupio gledajuci film tri puta

Ceo projekat filma je nastao opet zahvaljujuci trouglu REZISER, PRODUCENT I GLAVNI SVEDOK IZ ONOG VREMENA
I STO JE POSEBNO INTERESANTNO SVA TROJICA NA POCETKU SVOJIH IMENA ILI PREZIMENA IMAJU ISTI SUFIKS U IMPLICITNOM OBLIKU
SA VEOMA BITNIM ZNACENJEM.
Film nosi neku neverovatnu i specificnu energiju i jos neverovatniju poruku, naravno za one koji umeju da gledaju i da misle.
O filmu Beogradski Fantom tek se se pisati
B.Arandjelovic

6:09 PM  
Anonymous Anonymous said...

E ovo je bas COOL
vrlo zanimjivo prosto neverovatno

4:54 PM  
Anonymous Anonymous said...

a kad ce da pustu DVD na market
pregledo cijeli internet ali ne k
zuju nishta
I MI U DIJSPORU BI DA VIDIMO TAJ VEOMA CUDAN FILM
Thanx
by Jovan

11:22 AM  
Anonymous Anonymous said...

IMA LI NA NETU NEGD DA SE SKINE OVAJ FILM ILI JE JOS RANO

3:44 PM  
Anonymous Anonymous said...

MOZE LI SE NABAVITI BISERINA PJESMA NEDJE

7:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

Biserinu pesmu mozes skinuti odavde

http://media.nadlanu.com/muzika/Bisera.mp3

10:26 PM  
Anonymous Anonymous said...

fala ko god da si
lijepo je sto jos ima ljudi
Redzad

5:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

a nije to ta pesma zakacena je neka druga
Redzad

6:35 PM  
Anonymous Anonymous said...

Redzade prijatelju nema dzabe ni u babe

11:55 AM  
Anonymous Anonymous said...

bogami varas se ima dzabe i u babe jer je borba za ONO i to zestoka

10:55 AM  
Anonymous Anonymous said...

od svega sto ima na internetu ovaj SITE mi izgleda most updated hence imam molbu ako neko zna DOKLE CE SE FILM DAVATI U BEOGRADSKIM BIOSKOPIMA. JA ZIVIM U TORONTU I POZNAJEM FOTOGRAFA KOJI JE SNIMIO FANTOMA ALI NE MOGU DA GA NADJEM PA DA NJEGA PITAM. NEMA GA NINAJDNOM OD NJEGOVIH TELEFONA KOJE IMAM. JA DOLAZIM U BEOGRAD KRAJEM MAJA I STRASNO BIH VOLEO DA VIDIM FILM BEOGRADSKI FANTOM A CUJEM DA JOS NEMA DVD IZDANJA.
JA SAM KOD NJEGA I VIDEO fotografije I CUO PRICU O FANTOMU A I VIDEO SAM NEKLIKO TREJLERA I VRLO SAM RADOZNAO I ZELJAN DA VIDIM TAJ FILM.
IMAM I JOS JEDNO PITANJE AKO IKO ZNA
DA LI CE SE FILM PRIKAZATI I U KANADI JER OVDE VLADA VELIKO INTERESOVANJE ZA TAJ FILM JER IMA PUNO BEOGRADJANA OVDE
HVALA!
DARKO MIRKOVIC
property manager
Toronto

10:23 AM  
Anonymous Anonymous said...

dole ce se film davati to niko ne moze da zna
dok bude donisio pare i punio sale
eto od mene toliko

5:03 PM  
Anonymous Anonymous said...

U Torontu ima neki prevarant Stankovic valjda Nenad. On piraterise domace filmove pa vidi sa njim

5:06 PM  
Blogger Pavle said...

Dajte, ljudi, shvatite napokon da je DVD propast za film. Ako postane praksa, kao što već jeste, da se film pojavi na DVD-u odmah posle prikazivanja u bioskopima, to odvlači bar dve trećine potencijalnih posetilaca bioskopa.
Nekad, ne tako davno, praksa je bila da domaći film ne sme da se pojavi na DVD-u barem godinu dana od prestanka prikazivanja u bioskopima. Prvi distributer koji je prkršio to pravilo, gotovo da je uništio srpki film.
Zašto ljudi da idu u bioskop ako znaju da će za svega mesec-dva film da se pojavi na DVD-u?
Nadam se da se to neće desiti u slučaju ovog filma i da će distributeri i producenti shvatiti da im se nikako ne isplati da bacaju na DVD filmove u roku od godinu dana od poslednjeg prikazivanja u bioskopu. Tu granicu bih pomerio na više, ali ne verujem da to iko može da shvati.
Pirati se ne računaju. Oni ionako prosleđuju mnogo loše kopije koje su praktično negledljive. U tu kategoriju spada debil Stanković.

5:20 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej Darko otkud ti? Tvoj ( i moj) fotgraf se vratio u Spaniju. On nije pravio taj film ,nego je po njegovoj prici i po njegovim fotografijama napravljen Beogradski Fantom. Ono sto ja znam je da je film pravila produkciska kuca Emoteproduction koja je negde na Starom Gradu u Majke Jevrosime. Ja sam pitala Adriana da li on zna da li ce film biti prikazan u Torontu na sta mi je on odgovorio da ne zna ali da bi voleo da Kanadska premijera bude bas u Torontu,ako je uopste bude i to u pravom bioskopu a ne po nekim loftovima koji su ovde kod nas u trendu.

Olja (Bloor& Yonge caffe)
Toronto CA

11:29 AM  
Anonymous Anonymous said...

Narandzasti potpuno si u pravu. Ovde u Srbiji vise nema razuma, krade se sve . Ne postoji intelektualna svojina .Copyright ovde ne znaju sta znaci odnosno boli ih uvo. DVD ubija bioskope i onaj lep osecaj izlaska druzenja itd. Trebalo bi pohapsiti sve oone koji kradu tudje.
Jovan M.

5:48 PM  
Anonymous Anonymous said...

Olja jesi li gledala film?

3:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

Darko te pita

3:37 PM  
Anonymous Anonymous said...

bila u Bgd i tri put odgledala film
Olja

10:47 AM  
Anonymous Anonymous said...

MOLBA ZA SVE KOJI ZIVE U BEOGRADU
nas nekolicina koji zivimo van Srbije dolazimo u Beograd na godisnjicu mature krajem nedelje. Na nekliko blogova pise da se film Beogradski Fantom vise ne daje u beogradskim bioskopima
DA LI JE TO ISTINA?
Boris Jovanovic Amsterdam
9 maj 2009

11:56 AM  
Anonymous Anonymous said...

nije istina da se ne daje ........ima bar 4 bioskopa u kojim se moze pogledati Beogradski Fantom
Zoran sa Cubure
13 maj 2009

3:34 PM  
Anonymous Anonymous said...

A U KOJIM BIOSKOPIMA SE DAJE?
JA BIH DOSAO IZ ZAJECARA DA POGLEDAM FILM. PRICAO MI JE STRIC O TOM DOGADJAJU DOK JE STUDIRAO U BEOGRADU.
MOLIM DA MI NEKO IZ BEOGRADA PREDLOZI GDE DA ODEM DA POGLEDAM FILM

4:03 PM  
Anonymous Anonymous said...

Na bus stanici sednes u Taxi i kazes prvom taksisti sta ti treba i sve OK.
Mi taksisti sve znamo!
Pozuri!

Mladenove kolege

9:33 AM  
Anonymous Anonymous said...

svako cudo za tri dana a Vladu su svi zaboravili...reziser i producenti su se napunili love a nisu napravili istinitu pricu o Vladi
danas je tako svako gleda samo svoje interese a Vlada nije bio takav
Vlada je bio sjajan covek

3:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

skinuto sa
http://www.leksikon-yu-mitologije.net
prica se da se snima nastavak Fantoma u koprodukciji sa Italijanima...tamo gde se zavrsava BEOGRADSKI FANTOM pocinje UBISTVO BEOGRADSKOG FANTOMA (to je radni naslov)
by Boban J. @ 2009-06-11

12:17 PM  
Anonymous Anonymous said...

Bio sam kod onog prevaranta Nenada Stankovica da kupim DVD BG Fantom. On ga prodaje za 30 Can $ sto je bezobrazluk jer nije odkupio prava neogo ga valja na divljaka a kod njega u firmi pricaju da je u Beogradu ovih dana i da sklapa ugovor sa produkciskom kucom koja je pravila Fantoma. Taj prevarant je poznat da nikom nista ne placa i pravo je cudo da je na slobodi.
Upravo sam se cuo sa mojima koji mi kazu da se pirat prodaje po Beogradu za 250 dinara a i da je taj Nenad stvarno u Beogradu na nekom festivalu i izigrava velikog novinara i producenta. Kakav prevarant koji ovde izdaje djubre od casopisa koji je sav ukraden sa interneta. Kazu da ga G17 finansira

by Tony from Missisauga
on 20th June 2009

6:39 PM  
Anonymous Anonymous said...

Mimagazin
Editor: Nenad Stankovic
Tel: 647-8311-657
E-mail: nenad97@yahoo.com
Web: mimagazin.net
Address: 925 Avenue Road
Toronto, Ontario M5P 2K7

6:55 PM  
Anonymous Anonymous said...

Da li neko zna , da li ce Fantom ici na neki festival npr. Sopot ili V.Banja ili jos bolje neki internacionalni

4:20 PM  
Anonymous Anonymous said...

5 jula Sopot
doci ce svi ucesnici filma osim rezisera koji ce biti u Americi

pozdrav svima Djuro Latinovic

5:42 PM  
Anonymous Anonymous said...

Pukli su u Sopotu. Nijednu nagrdau nisu dobili al to ne znaci da nece dobti negde u inostranstvu. Film je odlican ali nisu politicki podobni. I dalje postoje oni iz senke.
Predednik zirija je obican smrad
By B.B. july 8th,09

5:08 PM  
Anonymous Anonymous said...

Pojavio se krajem jula (2009)zvanicni DVD Beogradski Fantom.
Ko voli nek izvoli

8:13 PM  
Anonymous Anonymous said...

shitina

6:58 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zna li neko sta se desilo sa "porseom911" posle sudara,i gde se nalazi auto sada.
Neka ostavi komentar.....

4:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

nalazi se u muzeju automobila u keve jevrosime ako nije ukraden u medjuvremenu

5:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Cuo sam da se snima nastavak filma u Italiji a da ce samo par kadrova biti snimljeno u Beograd , Trg Slavija i na autoputu
pozdrav Iz Rima od Tonija

5:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

...garan't ga je kono Dusan Zivkovic...pa slusajte samo kako i sta prica covek....neverovatno da ga do sada jos niko nije pokupio o polomio mu sve kosti da vise nikome nikada ne nase zlo koje iz njega izbija!!!!!.... Pozdrav iz Toronta

1:35 PM  
Anonymous Anonymous said...

This site is really cool! I found here alot of information that I was looking for. I am really happy to be a part of This site!

9:55 PM  
Anonymous Anonymous said...

I every time spent my half an hour to read this web site's content every day along with a mug of coffee.

My page best cellulite treatment

6:53 AM  
Blogger 柯云 said...

2015-12-25keyun
ray-ban sunglasses
vans sneakers
fit flops
michael kors handbags
cheap uggs<
coach outlet
cheap ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
cheap rolex watches
ugg boots
coach outlet store
michael kors outlet online
coach clearance
nike roshe run mens
abercrombie outlet
hollister clothing
hollister outlet
coach outlet online
michael kors outlet
sunglasses oakley
michael kors outlet online
louis vuitton outlet stores
cheap ugg boots
uggs on sale
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
soccer shoes
ray ban sunglasses
ugg slippers
uggs boots for women
gucci outlet
toms outlet
michael kors outlet clearance
p90x
nike trainers sale
replica rolex watches
air max 95
lebron james basketball shoes
hollister clothing

7:38 PM  
Blogger zzyytt said...

longchamp handbags
tom ford sunglasses
balenciaga shoes
westbrook shoes
michael kors
nike air max
nike air vapormax
nike air force 1 high
mlb jerseys
prada eyeglasses

8:29 PM  
Blogger Unknown said...

www0607

coach outlet online
air more uptempo
huf clothing
longchamp pas cher
polo ralph lauren
fendi handbags
true religion jeans
ferragamo outlet
kate spade outlet
kings jerseys

11:45 PM  
Blogger Unknown said...

qzz0628
ferragamo shoes
michael kors outlet
longchamp handbags
dsquared2 jeans
christian louboutin outlet
cheap jordans
canada goose outlet
michael kors outlet
giuseppe zanotti outlet
bvlgari jewelry

8:57 PM  
Blogger jeje said...

fitflops sale clearance
cheap nfl jerseys
off white
ferragamo outlet
nike outlet store
skechers shoes
ralph lauren outlet
pandora outlet
christian louboutin shoes
cheap basketball shoes

6:03 PM  
Blogger Unknown said...

www0730

ray ban sunglasses
bottega
ugg boots clearance
uggs outlet
nike presto femme
oakley sunglasses wholesale
pandora jewelry
huaraches
nike huarache
polo ralph lauren outlet
11:23 PM  
Blogger Unknown said...

ugg boots
christian louboutin shoes
nike huarache femme
coach factory outlet
valentino shoes
ed hardy uk
ralph lauren outlet
moncler jackets
kate spade outlet
ralph lauren uk

9:17 PM  
Blogger jeje said...

Air Jordan 13 France Le type air jordan 11 retro concords prix d'escargot est un escargot terrestre commun brun qui partage en réalité des 2015 nike air max 90 femme _015 similitudes dramatiques dans les caractéristiques de la chaussures nike tn femme peau avec les humains. Dans le marché air jordan pas cher maroc d'aujourd'hui, Micron dispose du Yamaha FZ16. Beaucoup air jordan 11 noir et rouge femme de Marines ont obtenu leurs propres couteaux avant de les basket nike w air presto femme déployer.

10:59 PM  
Blogger Lutfi Kurniawan said...

Thank you, for getting something new and saluting the irrationality of this story, hopefully it will be useful, so that this life is more useful and useful for others. Cara Mengatasi Batuk Disertai Sesak Cara Mengobati Parotitis Cara Mengatasi Gejala Tipes Cara Mengobati Kaligata

10:10 PM  
Anonymous sbobet88 said...

Kalau bisa sih dengan demikian bisa mengubah pola pekerja yang menjadi lebih baik kedepan live chat sbobet untuk semua daftar sbobet88 orang yang ada.

4:01 AM  
Blogger Jisoo Blackpink said...

This is a very great post and the way you express your all post details that is too good. Thanks for sharing with us this useful post :

obat sakit pinggang sebelah kanan tradisional

8:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Distributor Kuota Lampung
PT Lampung Service
Service HP Bandar Lampung
Service iPhone Lampung
Service Acer Lampung
PT Lampung Service

4:07 AM  
Anonymous obat herbal qnc jelly gamat said...

thnk u
http://gamat.over-blog.com/obat-tradisional-untuk-usus-buntu
http://gamat.over-blog.com/obat-tradisional-paru-paru-basah
http://gamat.over-blog.com/obat-tradisional-bronkitis
http://gamat.over-blog.com/obat-tradisional-radang-amandel-tanpa-operasi
http://gamat.over-blog.com/obat-tradisional-jantung-bocor-pada-anak

12:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sbobet88

5:56 AM  
Blogger untung88 said...

I like this article n this article very good
joker388
joker88
sbobet88
s128 net
Sbo Top

5:27 AM  
Blogger Unknown said...

your site is good n i like your site
indosbobet88
128bet
tangkas88
joker88
Sbobet asia

5:04 AM  
Blogger Unknown said...

i like your site and thanks you for you share
slot88
judi dadu online
tangkasnet
joker168
live chat joker123

5:26 AM  
Blogger sbobet said...

come see my site and thank for share
posmetro
keajaiban alam
berita aktual
situs teknologi
mael lee
usaha dagang
peduli kasih indonesia

5:35 AM  
Anonymous Anonymous said...

I hope this information is useful
liga asia
fenomena alam
hidup sehat
wisata kuliner
maniak gamet
info selebritis
berita terkini

5:49 AM  
Blogger Sbobet said...

your article is very good and thanks for share
rakyat merdeka
berita artis terkini
jadwal bola hari ini
sbobet euro
berita trend indonesia
aplikasi android

5:02 AM  
Blogger Unknown said...

thank you for share this article
agen sbobet pasti bayar
sbobet pasti bayar

5:38 AM  
Blogger Unknown said...

your article is very good and thanks for share
indo viral
seleb trend

5:45 AM  
Blogger susan said...

Untuk bermain bersama kami anda www playsbo com hanya cukup mendaftar dan bergabung disini tanpa harus melakukan hal yang sangat sulit dilakukan seperti contohnya harus www sbowin com berkunjung ke lokasi langsung klik poker> atau juga sangat berbelit belit mengenai apa yang tidak seharusnya dilakukan
slotmania88
daftar sbobet777
domino77
qq1221
www sbowin com
live22

11:57 AM  
Blogger Robby said...

Thanks For Sharing Your article It is very useful us and amazing blog for the users who want to learn

Joker123
Agen Slot Pulsa
388casino
Mega77 Slot

6:25 AM  
Anonymous king size percale sheets said...

Šefa odeljenja koje juri Fantoma igra Radoslav Milenković. Ako je Fanđo njegov najpotentniji henchman, ovaj lik je mastermind koji direktno radi protiv junaka. Ako imamo na umu da je Milenkovićev glas zamenio Milutinov u AŽDAHI, onda ova podela ima gotovo metafilmske dimenzije.
stitching price list
ladies kurti stitching

1:23 AM  
Blogger Katherine Byrne said...

This article post so great. Thankyou for sharing this news guys !

Big Win Slot Login Apk
Joker888 Apk
Lux88
Joker99 Slot
Megawin77 Slot Login Apk

7:16 AM  

Post a Comment

<< Home