Friday, December 06, 2013

VOJVOĐANSKI KONKURS UZVRAĆA UDARAC!

 
Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Autonomne pokrajine Vojvodine, objavio je rezultate svog Konkursa za sufinansiranje proizvodnje dugometražnih igranih i dokumentarno-igranih filmova. Ovaj konkurs je poslednjh godina postao omiljena destinacija za sve konkursne sladokusce kojima je dosadio veliki konkurs Filmskog centra Srbije. Inače, zanimljivo je da sajt Filmskog cehtra Srbije obaveštava svoje posetioce o raznim "tuđim" konkursima izuzev ovog tako da je poslednjih godina i po teškoćama da se sazna kada se održava sačuvao svoj underground status.

Zbog specifičnog pokrajinskog karaktera, ovaj Konkurs ima i tradiciju neočekivanih rezultata pa je poslužio za lansiranje niza lokalnih talenata koji ne bi imali šanse na Konkursu FCS. U aprilu ove godine, uhapšena je jedna od službenica Pokrajinskog sekretarijata zbog uzimanja mita - obećavala je da za novac može da obezbedi pobedu na konkursu i to je bilo pravo osveženje za našu filmsku javnost koja takve skandale obično gura pod tepih. Rečju, pokrajinski konkurs je jedna vibrantna pojava sa specifičnom unutrašnjom dinamikom koja je donela osveženje na našu "konkursašku" scenu.

Ipak, na novom konkursu pobedili su mahom "mejnstrim" projekti koji bi se mogli očekivati i među pobednicima FCSa, što svedoči o tome da su se posle zatvaranja gradskog konkursa i rasula u Filmskom centru, i etablirani producenti okrenuli ovim egzotičnijim vidovima finansiranja. Videćemo da li će se vremenom i pokrajinski konkurs "iskvariti".
U konkurenciji dugometražnih igranih filmova pomoć je dobilo pet naslova:
Mačori iz slivnika Darka Nikolića, po scenariju Predraga Jerotijevića, u produkciji Hit and Run Production DOO, pomognut je sa 2 900 000 dinara.
Smrdljiva bajka scenariste i reditelja Miroslava Momčilovića u produkciji Brigade DOO pomognuta je sa 8 000 000 dinara.
Dobra žena scenarističkog i rediteljskog dueta Mirjana Karanović & Stevan Filipović, u produkciji kuće This and That, dobila je 8 000 000 dinara.
Ja nosim svoju zastavu scenariste i reditelja Gorana Gajića, u produkciji Baš Čelika pomognuta je sa 2 900 000 dinara.
Bog se vraća kući reditelja i scenariste Petra Ristovskog, i produkciji Kinozoika, pomognut je sa 2 900 000 dinara.
U kategoriji dokumentarno-igranog filma dobitnici su Vojnička naselja u Vojvodini Aleksandra Karišika, Purpurni Sirmijum Milorada Đuknića i Destinacija_SERBISTAN Želimira Žilnika.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home