Wednesday, September 13, 2006

ČITANJE KNJIGA


Da bi čitali nešto zanimljivo na našem jeziku uglavnom moramo da se okrećemo savremenim hrvatskim piscima. Međutim, ovog meseca konačno izlazi i jedna zanimljiva srpska knjiga.
Ukoliko ste se upitali šta znače bilbordi na kojima piše SRBIJI PRETI PARKINSONOVA BOLEST, to je najava za novi roman Svetislava Basare USPON I PAD PARKINSONOVE BOLESTI . Kroz priču o Demjanu Lavrentjeviču Parkinsonu, izumitelju strašne bolesti koji umire od iscrpljenosti 1947. godine u logoru na Kolimi pod lažnim imenom Nikolaj Nikolajevič Kuznjecov, Basara gradi roman koji je povremeno istorija i istoriju koja je povremeno roman. Parkinson pokušava da iz perspektive čudne bolesti promeni okolinu, sastavljajući fragmente odavno razbijene celine integralne slike sveta, u stalnoj borbi sa himerama istinske bolesti i lažnog zdravlja i njihovim invertovanim ulogama kao paklenim okosnicama sunovrata sveta u revolucije, ratove, ezoteriju i alhemiju.
Nadamo se da će se konačno pojaviti i neki srpski Michel Gondry koji će lepo privoleti Basaru na film, da ga više ne bruka BUMERANG u filmografiji.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home