Thursday, November 30, 2006

AUTORSKA PALATA

Sinoć se ustalasala beogradska javnost zbog preporuke da se ne prikazuje kineski film LETNJA PALATA na otvaranju tzv. Festivala autorskog filma.
Smatramo da je ova odluka razborita. Naime, iako smo skeptični prema tome da će Kina uložiti veto na neku nepovoljnu odluku Saveta bezbednosti, opet je besmisleno da jedan od povoda za to bude kineski art-house film od dve i po čuke.
Ipak, koliko vidimo, našu javnost, a naročito filmske autore naročito potresa tužna sudbina filma kao to što reditelj neće moći pet godina da snima u Kini.
Sva sreća može da snima van Kine. Eto, može da dođe u Srbiju da snima, sigurno bi se srpski filmski radnici rado odrekli svoje državne pomoći da mu naše Ministarstvo i gradski sekretarijat daju pare da snimi film i tako se barem malo iskupe za ovu nepravdu koja mu je naneta.
Za početak bi svi oni koji imaju primedbe na zabranu trebalo da vrate pare koje su dobili za filmove jer zaista ko može da snima film novcem tog odvratnog Grada i te odvratne Republike koji zabranjuju filmove.
Sigurni smo da ti autori ne žele da snimaju filmove tim krvavim novcem, niti žele da se slično filmu RING u bioskopskim salama cedi krv tjenanmenskih žrtava sa velikih ekrana. Ili još gore da crno-bela kineska devojka sa kosom preko lica izađe iz ekrana u sred novog filma Darka Bajića, na projekciji u Sopotu.
Recimo, može Goran Marković pošto inače pravi blog inicijative, a i dosta je uticajan u tim Komisijama za daljenje para, da pokrene inicijativu da se ovom reditelju u znak izvinjenja daju sredstva da snimi jedan film u Srbiji i malo prekrati vreme dok pauzira u Kini.
Da ne ispadne iz forme.
Ukoliko mu država ne izađe u susret, može sam B92, koji se najviše ističe u problematizovanju ove odluke, da mu pruži priliku da radi neku emisiju ili nešto u okviru svojih skromnih mogućnosti.
Time bi se najbolje podržala sloboda govora.
Zar ne?