Sunday, August 12, 2007

DOLAZAK U VRNJAČKU BANJU

Dimitrije je danas stigao u Vrnjačku Banju iz koje će nas izveštavati o zbivanjima na Festivalu filmskog scenarija:
Dolazak u Vrnjačku Banju je u najboljem svetlu dokazao tezu da Srbiju treba ili napustiti zauvek ili iz nje nikada ne izlaziti.
U Banji nas je dočekao već solo ruinirani hotel ZVEZDA, soba na četvrtom spratu i pokvaren lift. Jedini razlog za dalji ostanak u Banji bio je to što me je mrzelo da se odmah na licu mesta okrenem i vratim u Beograd i prođem ponovo kroz jednu dugu vožnju autobusom.

A zatim, naravno i neuralgična tačka zvana pristup Internetu koji je u Vrnjačkoj Banji još uvek privilegija odabranih.

Konačno, na licu mesta sam se podsetio i na onespokojavajuću vest sa ovog bloga da je Vuk Pavlović, zaista u žiriju što je prilična degradacija za profesiju. On, ipak, izuzev porodičnog pedigrea, ima premalo referenci da bi se našao u ovom žiriju.

Sudbinu A3 iz Novog Sada imao je novi film Milutina Petrovića AGI I EMA. Ovaj dečji film, još nedotaknut distribucijom, dakle premijera festivala, prikazan je posle KLOPKE Srdana Golubovića, počeo posle pola jedanaest, čime je vrlo uspešno sprečeno da ijedno dete vidi film.

Na sve to, u vreme projekcijeAGIJA I EME zakazan je koktel na koji je veliki broj zvanica spontano i otišao, pošto su radi koktelisanja i došli u Banju.

Otvaranje je zbog kiše pomereno u banjski bioskop.

Posle podne je u istom bioskopu bila i revija studentskih filmova u okviru programa „Mladi Lavovi“. Evo utisaka sa prvog dana ovog programa.

USPAVANKA ZA DEČAKA, Miloš Pušić

USPAVANKA ZA DEČAKA je tipičan primer vojvođanskog filma. Bez namere da širim predrasude ali nekako zamišljam da recimo PEŠČANIK izgleda ovako, videću kad ga budem pogledao.

USPAVANKA ZA DEČAKA je vojvođanski film po tom lokalnom idiomu bezimene represivne organizacije koja isleđuje neke nedužne mlade ljude, emanacija sećanja na Holokaust ili kolektivizaciju u maniru Danila Kiša, a u ovom konkrtnom slučaju po teskobnoj prozi Aleksandra Tišme.

Pušića sam upoznao u jednom potpuno drugom izdanju, kao reditelja prilično vesele predstave GRATEFUL ALIVE moje koleginice Vesne Radovanović, a sa ovim filmom pokazuje da je ready-made reditelj za vojvođanski fondacijski film.

Pušić ovu predvidljivu teskobnu materiju, priču o zabrinutom isledniku koji isleđuje osumnjiččenog dok sin pokušava da pobegne grobaru sa lopate zbog šarlaha, pokušava da modernizuje kroz kadriranje i montažu, forsirajući oneobičene kompozicije i mizanscene sa brojnim diskontinuitetima i agresivnim akcentima.

Međutim, gluma Aleksandra Đurice, Anite Mančić i Borisa Isakovića je čista esencija provincijske teatralnosti i zato sva inovacija biva uludo potrošena u materijal koji ima prođu samo u lokalnom fondacijskom miljeu.

ŠAMPION, Miroslav Stamatov

Naš drug Mića Stamatov je kao ispitnu vežbu treće godine snimio ovu žanrovsku vežbu po priči Ernesta Hemingvaya. Kroz crno-belu fotografiju i stripovski dizajn junaka, Stamatov uspeva da stvori određenu SIN CITYčnu atmosferu u filmu.

Novak Simić i Vuk Saletović su briljantno dizajnirani kao ubice poslate da likvidiraju Boksera. I njih dvojica sa Nebojšom Ljubičižem čine solidnu glumačku kičmu filma.

Ipak, Mićina egzekucija daleko prevazilazi sadržajnost zadatog materijala, tako da ovaj film najpre aperitiv za neko Mićinmo ozbiljnije ostvarenje.

KIRBY KUĆNA KATARZA, Mina Đukić

Mina Đukić je u svom ispitnom radu pokušala da agresivno satirizuje svet teleshopa, koji je sam sebi već karikaturalan. Međutim, u tome bolno nije uspela i teleshop je snažno uzvratio.


STILSKE VEŽBE, Ivan Vuk Torbica

Vuk Saletović povećava svoj bodycount u ovoj interesantnoj ispitnoj vinjeti Ivana Vuka Torbice o serijskom ubici koji voli da snima svoja zverstva. Ovaj zabavni film bi zbog svog horor predznaka svakako morao naći mesto u selekciji Srpskog festivala fantastike.

JEDAN DAN U BELOM, Miloš Jeftić

Nekada mi je Danijela Štajnfeld bila dovoljna da film čini vrednim gledanja, ali u ovom nesrećnom ispitnom radu čak ni ona nije uspela da ga opravda.

ZBOG NEDOSTUPNOSTI INTERNETA SVE JE KUCANO U BRZINI PA SE IZVINJAVAM ZBOG EVENTUALNIH GREŠAKA

4 Comments:

Blogger Ivan Bevc said...

Samo nastavi majstore, ovo je vec zlata vredno i verovatno dijametralno suprotno od izvestaja koje cemo citati u zvanicnoj stampi.

2:45 AM  
Anonymous Anonymous said...

Apropo Kirby Katarze....

Na isti nacin je u ''A3:rokenrol uzvraca udarac'' i tebi pink estetika i turbo folk bolno uvzratio udarac zbog agresivne scenaristicke satirizacije neceg vec karikaturalnog. Tek mi je taj primer pomogao da prihvatim tvoju ne nuzno neosnovanu ali nepotrebno trovacki malicioznu kritiku...

8:42 AM  
Anonymous Anonymous said...

Daj, Mina, saberi se...

9:48 AM  
Anonymous Anonymous said...

Dobro...sabrala sam se :) ... ipak je ovo blog sabranosti i nevinosti :)

5:41 AM  

Post a Comment

<< Home