Thursday, February 07, 2008

OPERACIJA SABLJA


Evo jednog zanimljivog set reporta koji je izašao u dnevnim novinama:

OPERACIJA SABLJA

Svi oni koji se sećaju nemilih martovskih događaja iz 2003. godine bili su uznemireni kada su juče videli žandarmerijske Hamvije kako blokiraju autoput. Uplašili su se da se ponovo ne radi o državnom udaru. Međutim, kada su pobliže prišli videli su da komandant momaka sa Crvenim Beretkama nije Zvezdan Jovanović već glumac Rale Milenković i da je reč o snimanju RTSove mini-serije OPERACIJA SABLJA, najambicioznijeg televizijskog projekta još od serije VUK KARADŽIĆ. Ova serija će prikazati događaje koji su prethodili i trajali tokom OPERACIJE SABLJA, serija će biti snimana filmski i svaku epizodu će raditi drugi reditelj.
UHAPŠENA CECA
U studiju Pink Films International odjekuje Cecina pesma ŽIVI DOKAZ. Reditelj Uroš Stojanović insistira na slušanju Cecinih pesama dok se namešta kadar u epizodi CECA U ZATVORU. Uroš Stojanović režira ovu epizodu u specijalno izgrađeim kulisama ženskog zatvora u PFI studiju.
"U OGNJENKI me je zanimalo selo bez muškaraca kao koncept. Ta tema me i dalje intrigira i sledeće mesto u kome nema muškaraca je ženski zatvor", kaže Stojanović.
Cecu igra beogradska glumica Jelena Jovičić koja je poznata i po izuzetnom pevačkom umeću, tako da će i pevati par Cecinih pesama. "Bilo mi je jako teško da dostignem tu prozuklost glasa", kaže Jelena, "ne znam da li ste primetili ali sve naše pevačice imaju toliko dubok glas da bi mogle da pevaju u Sepulturi."
Uroš je uznemiren dok se priprema scena kolektivnog tuširanja zatvorenica, moli ekipu da se skloni, i da ostanu samo oni najnužniji kako glumicama ne bi bilo neprijatno.
Međutim, kada krene kadar i kada jednoj od statistkinja ispadne sapun, ekipa prasne u smeh i vidimo da je led probijen. Ovi kadrovi će očigledno ostati upamćeni kao neki od najzabavnijih na snimanju.

SMRT U MELJAKU

Mladen Đorđević režira epizodu o skrivanju Kuma i Šiptara i njihovoj smrti u Meljaku.
"Ja volim da radim priče izmeštene iz Beograda i smeštene u rustikalni ambijent.", kaže Đorđević. "Mene zanima da vidim sukob civilizacija, dvojica gradskih kriminalaca rođenih na selu koji se lako uklapaju u nove okolnosti nasuprot haj-tej pripadnika SAJa koji su im za petama. Uzori su mi serija "24" i klasik Voltera Hila "Južnjačka uteha"."
Tokom naše posete Mladen je snimao scene kada Kum i Šiptar odlaze na pijacu u Meljaku i kupuju kajmak. Kum koga igra Milenko Pavlov donosi savršenu auetntičnost kada upita seljanku, inače naturščika, "Jel mlad kajmak, majko?" "Kupljeno", uzvikuje Đorđević i cela ekipa, uključujući i njegovog partnera Darka Tomovića, koji igra Šiptara, počinje da tapše.
Na snimanju ove epizode odlično sa zabavio i Miloš Vasić, novinar VREMENA, koji na seriji radi kao stručni konsultant. Ovaj strogi komentator postao je pravi miljenik meštana Meljaka, koji često dolaze kod njega da se konsultuju oko kupovine lovačkog oružja.
"Ekipa me ne voli jer insistiram na maksimalnoj autentičnosti", kaže Vasić, "ali mislim da slušaju moje sugestije i da će serija biti maksimalno autentična. Ne bih se upuštao u ovaj projekat da ne očekujem da će ispravno ispričati ovu uzbudljivu priču."

ŽURKE U ŠILEROVOJ

Poznati reditelj spotova Dejan Milićević radi epizodu ŽURKE U ŠILEROVOJ. Ove epizode su kako kaže ekipa najveseselije za snimanje i šoferi RTSa najviše vole da ih rade. "Ima dosta maloletnica koje statiraju", kažu nam šoferi, "a neko mora da tu nejač razveze kući." Organizatori sa RTSa se pak hvale kako su maloletnice naivne i kako su imali dosta uspeha kod njih, "Kad čuju reč organizator, misle kao da si bog zna ko i spremne su na sve", kaže nam jedan od organizatora koji je želeo da ostane anoniman.
"Mrzim snimanje na vodi", žali se Milićević dok na monitoru gleda kran koji ide iznad bazena u kome se na dušeku brčka Stefan Kapičić u ulozi Čedomira Jovanoviča. Problem je što pri kraju pokreta kamere dve maloletnice skaču u bazen i voda zapljusne objektiv. Ipak, sigurni smo da će ovi iskusni filmski radnici to rešiti.
Kuriozitet vezan za objekat u Šilerovoj jeste u tome što će iste kulise biti korišćene i u završnoj epizodi SLOM ZEMUNSKOG KLANA koju će režirati Janko Baljak i u toj epizodi će ova kuča zaista biti srušena.


SKRIVANJE ČUMETA

Čumetovo putešestvije, od Turske preko Slovačke do povratka u Srbiju i statusa zaštićenog svedoka režira Stevan Filipović.
Ova epizoda će gotovo u celosti biti snimana u studiju pošto će putem kompjuterskih efekata biti rekonstruisani Ankara i Bratislava.
"Za potrebe snimanja scene potere preko istanbulskih balkona, konstruisali smo poseban stedikem", kaže Stevan Filipović. "Želeo sam da Čume beži od dvojice rumunskih asasina u jednom neprekinutom kadru koji uključuje protrčavanje kroz tri stana i preskakanje tri balkona." Mi ga pitamo da li je to nešto slićno "Bornovom ultimatumu"? Filipović se samo nasmeši i kaže, "Ultimatum je za devojčice."
Sa sajle maše nam direktor fotografije Mihajlo Savić koji upravo treba da poleti za Čumetovim dublerom prilikom preskakanja drugog balkona. Iako je Nebojša Glogovac koji igra Čumeta želeo da sam radi ove akrobacije, osiguranje to ipak nije dozvolilo.
Mihajlo Savić nam objašnjava kako ovo nije prvi put da se za potrebe jedne scene konstruiše nova kamera i podseća na slučaj filma "Čudni dani" kada je za potrebe subjektivnih kadrova bila konstruisana posebna filmska kamera.
Sa Filipovićem gledamo ovu scenu na monitoru. I zaista deluje impresivno. Čume trči kroz stan, zalupljuje za sobom vrata, ispaljuje par metaka na Rumune a zatim skaće sa terase na terasu i kamera to čini zajedno sa njim u neprekinutom kadru. Kamera i Čume zajedno upadaju u stan skromne turske porodice koja upravo gleda "Zonu Zamfiorovu na televizoru" i protrčavaju kroz stan uz njihove vriske. Filipović je zadovoljan dublom i kaže nam da ovo nije ništa i da ćemo tek biti oduševljeni kada se umesto zelene pozadine na ekranu pojavi bosforski zalazak sunca.


ZMIJA

Epizodu o Zvezdanu Jovanoviću nazvanu ZMIJA radi Dejan Zečević Zeka. "Bio sam pod velikim uticajem filmova o snajperistima kao što su "Snajper" Luisa Ljuse, "Neprijatelj pred vratima" Žan-Žak Anoa, "Šuter" Entoana Fukue, i oduvek sam želeo da snimim film o tome, Zvekijeva sudbina mi je bila dobar povod.", kaže Zečević.
Set smo posetili tokom snimanja jedne emotivne scene u kojoj Zveki proživljava teške trenutke posle prvog zadatka na kome je upucao metu. Suze teku niz Zvekijevo lice dok rasklapa pušku, a emocija se prenosi na ekipu koja kolektivno zuri u fenomenalnu glumu Raleta Milenkovića u ulozi Zvekija.
Međutim, ova epizoda je daleko od elegične. "Najveselija scena je svakako ona kad Zveki dobije na poklon zaplenjenu snajpersku pušku Beret kalibra 50, takozvanu superpušku koju smo imali prilike da vidimo u filmovima "Kec iz rukava", "Poroci Majamija" i "Rambo IV". Mislim da je teže igrati radost nego tugu i Rale je tu bio briljantan.", hvali ga Zeka.
Majstor za specijalne efekte Miroslav Lakobrija kaže da su scene u kojima se puca iz ove puške najteže. Prošle sedmice je snimana sekvenca oslobađanja Gurija iz obruča u Drenici i u njoj je zaigrala ova puška. "Problem sa radom na ovim scenama je u tome što je udar kalibra 50 toliko jak da bukvalno odnese pogođenog kaskadera koga izvuku žicom, a istovremeno izaziva i veliku eksploziju krvi tako da moramo da se dobro koordiniramo", kaže Lakobrija. "Pogodak u udove je još teži jer ih redovno otkida žrtvi, a Zeka je insistirao na nekoliko takvih pogodaka tako da sam za scenu u Drenici pripremio šest otkinutih ruku i dve noge."
Na pomen scene u Drenici, Zeka se samo osmehuje. "Zamislite "Pad Crnog jastreba" puta pet.", enigmatično odgovara.

EKIPA

Svaka epizoda ima generalni kontinuitet vezan za glumačku podelu ali su kad je reč o umetničkim saradnicima potpuno autonomne tako da će svaki reditelj pružiti svoj autentični stil u epizodama. Serija OPERACIJA SABLJA pretenduje da pomeri granice televizije ne samo u regionu već i na svetskom nivou. "Pokazivali smo showreel kompaniji HBO", kaže na Jelica Zupanc, "nisu mogli da veruju. Žele da je emituju mesec dana pre izlaska u Srbiji. Mi ne želimo da propustimo takvu čast a opet želimo i svoju ekskluzivnost, videćemo šta će od toga biti." Premijera serije se očekuje početkom 2009. godine na RTSu.

6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

predivno, haha.

2:51 AM  
Anonymous Anonymous said...

E ovo je zesci omnibus buducnosti...
Fenomenalno!

4:01 AM  
Anonymous Anonymous said...

kretenizam

1:43 PM  
Anonymous Anonymous said...

genijalno!!! toliko maste i duha, imao sam utisak da citam stvarni clanak... i moram reci da sam poceo da prizeljkujem taj "pocetak 2009." i da pogledam seriju :D

3:03 PM  
Blogger Unknown said...

cheap nike shoes
nike outlet store online shopping
timberland outlet
coach wallets
michael kors sale
michael kors sale
red sole shoes christian louboutin
juicy couture
jordan retro 6
polo factory store
gucci outlet
puma shoes
reebok outlet
michael kors handbags
cheap jordan shoes
christian louboutin outlet
cheap converse shoes
michael kors outlet
christian louboutin outlet
lebron james shoes
gucci outlet
supra shoes
coach sunglasses
michael kors handbags
chanel outlet
michael kors outlet
new balance shoes
kobe 8
nike heels
abercrombie kids
20150917hxt

7:27 PM  
Blogger 柯云 said...

2015-12-25keyun
ray-ban sunglasses
vans sneakers
fit flops
michael kors handbags
cheap uggs<
coach outlet
cheap ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
cheap rolex watches
ugg boots
coach outlet store
michael kors outlet online
coach clearance
nike roshe run mens
abercrombie outlet
hollister clothing
hollister outlet
coach outlet online
michael kors outlet
sunglasses oakley
michael kors outlet online
louis vuitton outlet stores
cheap ugg boots
uggs on sale
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
soccer shoes
ray ban sunglasses
ugg slippers
uggs boots for women
gucci outlet
toms outlet
michael kors outlet clearance
p90x
nike trainers sale
replica rolex watches
air max 95
lebron james basketball shoes
hollister clothing

7:35 PM  

Post a Comment

<< Home