Friday, July 18, 2008

TELEVIZIJSKA JESEN

Današnje dnevne novine prenele su zanimljive vesti o predstojećoj televizijskoj sezoni u Srbiji:
“Odavno nismo više lideri u regionu”, kaže Jelica Zupanc, urednica dramskog programa RTSa. “Vreme je da počnemo da učimo od boljih od nas.”
U tom duhu, ponašaju se sve srpske televizijske stanice sa nacionalnom frekvencijom. Ovog proleća svaka od njih kupila je poneku licencu za rimejk najgledanijih američkih serija. Prilikom kupovine, verovatna najatraktivniju akviziciju napravio je Foks koji je od svoje američke sestrinske kuće dobio licencu za rimejk serije “24”. “Smatramo da je 24 jedan od najvećih svetskih televizijskih brendova i da će srpska verzija ove serije učiniti Foks liderom u domenu dramskog programa.”, kažu nam iz Foksa.
I zaista snimanje prve 24 epizode je već počelo. Ulogu Džeka Bauera koja je u Americi preporodila karijeru Donalda Saterlenda u srpskoj verziji igra Dragan Bjelogrlić, a junak se zove Jovan Bajić. Iako se zaplet drži pod ključem, od pouzdanih izvora saznali smo da će negativci u prvoj sezoni biti, verovali ili ne, “američki teroristi”. Svedoci sa snimanja kažu da se kao gosti u ulogama Amerikanaca pojavljuju Lens Henriksen, našoj publici poznat kao zli motorista iz filma “Hladan kao kamen” i Majkl Ajronsajd, našoj publici poznat kao negativac iz “Gorštaka 2”. Pošto su u prvoj sezoni američke “24” negativci bili Srbi, očigledno je ova postavka recipročni odgovor i motiv američkih negativaca oko koga ucenjuju srpsku vlast kako saznajemo je oslobođenje američkih pilota koji su uhapšeni i osuđeni kao ratni zločinci tokom bombardovanja 1999. godine i zadržani godinama u tajnom zatvoru kod Ripnja.
Televizija Avala će gledanost pokušati da prigrabi rimejkom britanske serije “Žene fudbalera”. Za razliku od britanske serije koja se bavi glamurom i troškarenjem supruga premijerligaških gladijatora, srpska serija će biti više socijalna drama. “Ovo nije serija o razmaženim britanskim džetseterkama koje kupuju nove automobile i garderobu već o srpskim domaćicama i majkama čiji muževi, brača i sinovi igraju u Meridijan super ligi, i svakog vikenda dolaze kućei izubijani kako bi im ove svetice privijale luk na otekle zglobove”, kažu nam sa Avale. U tom duhu je selektirana i ekipa reditelja, rimejk će raditi Oleg Novković i Ivan Živković, ljudi koji su u svojim filmovima “Sutra ujutru” i “Hadersfild” odlično zabeležili teskobu svakodnevice u Srbiji.
RTS je potpisao ugovor sa američkom kompanijom HBO. “HBO ima ugovor sa BBCom i mi smo kao javni servis smatrali da i mi moramo imati ugovor sa najboljima.”, kaže Jelica Zupanc. Prva serija koju će RTS proizvesti po ovom ugovoru je, sasvim neočekivano, rimejk američke serije “Big Love” koja će kod nas ići pod naslovom “Velika ljubav”. Ova serija u američkoj verziji govori o poligamisti iz Jute koga igra Bil Pekston. U srpskoj verziji, biće smeštena u Novi Pazar a glavnu ulogu poligamiste Dženifera igraće miljenik srpske televizijske publike Dragan Jovanović. “Nismo želeli da prvo aktiviramo neki brend koji svi znaju poput “Sopranosa” već smo hteli da ostavimo utisak premijernog programa i zato smo izabrali “Veliku ljubav” koja nije prikazivana kod nas.”, napominje Jelica Zupanc. Za iduću godinu, RTS tajnovito najavaljuje još poslastica iz HBO kuhinje.
RTS ne odustaje ni od svog originalnog programa, naročito ne u domenu dokumentarnog i obrazovnog programa. Pored dokumentarne serije “24 sata svadba” koja se bavi riitualizacijom venčanja u raznim delovima Srbije i “Vreme je za bebe”, RTS će ove godine napraviti i dve serije posevećene starijoj publici, “24 sata sahrana”, dokumentarnu seriju koja prati proces sahrane od samrti do davanja 40 dana i “Nema zemlje za starce” koja se bavi problemima starih zemljoranika i odumiranjem srpskog sela. “RTS je tu da pouči, a ne samo da zabavi”, kaže Jelica Zupanc.
Televizija Košava će u koprodukciji sa crnogorskom državnom televizijom snimiti seriju “CSI: Budva”. Štaviše, u jednoj epizodi će se kao gost hotela “Đilardino” u Bećićima pojaviti i Horejšio Kejn lično! “Dejvid Karuzo je već snimio svoje scene i oduševljen je Bokom Kotorskom, kaže da će se sigurno vratiti u Crnu Goru, u najskorije vreme”, sa ponosom ističe crnogorski ministar turizma Predrag Nenezić.
“Bolničke serije su već decenijama oslonac televizijskog programa” kažu nam sa televizije Pink. “Odlučili smo da kupimo licencu za bolničku seriju, i kada smo pogledali sve bolničke serije u etru shvatili smo da je srpskim okolnostima najbliža serija “Kraljevstvo” Larsa Fon Trira.” Pink je već počeo snimanje svog rimejka “Kraljevstva” u svojim studijima. Reditelj koji će snimiti pilot i postaviti koncept serije je Vlatko Gilić koji je sličnu atmosferu ostvario u svom kultnom filmu “Kičma” a barem jednu epizodu će režirati i Goran Marković, reditelj čuvene “Variole Vere”.
B92 je do poslednjeg trenutka bio u trci sa RTSom za prestižni ugovor sa američkom kompanijom HBO. Ipak, i posle poraza u ovoj trci B92 se ubrzo oporavio kupivši prava za rimejk popularne serije “Ometeni u razvoju”. Dok je američka serija prikazivala život porodice uhapšenog građevinskog preduzimača, srpska će se baviti porodicom pripadnika stečajne mafije. Ulogu koja je proslavila Džejsona Bejtmena, igraće Gordan Kičić.
Da sve ne bude tako poletno, pobrinuli su se srpski televizijski poslenici koji smatraju da su im licence oduzele zaposlenje. “Da je narod voleo “24” on bi to gledao i u američkoj verziji”, žali se Siniša Pavić, doajen naše televizijske scenaristike. “To su sve neke tuđe priče, nema tu prave srpske duše, polako se pretvaramo u koloniju američkih multinacionalnih korporacija”, dodaje Dragoslav Lazić, autor “Seljaka” koji će po svemu sudeći biti završeni ove sezone kako bi oslobodili prostor za Pinkov rimejk “Losta”.
Sociolozi kulture pak smatraju drugačije. “Dobro je da se snimaju rimejkovi američkih serija”, kaže Ratko Božović. “Mislim da je srpsko društvo napredovalo na planu svakodnevnog života i da su potrebne dramatizacije tih novih pronalazaka u našoj svakodnevici poput mobilnih telefona, kreditnih kartica, poligamije i terorizma, što naši autori evidentno nisu umeli da naprave.”
“Proširivanje diskursa je bilo neminovno”, zaključuje Milena Dragićević-Šešić. O tome kako će publika reagovati na nove serije pokazaće piplmetri već početkom oktobra kada kreću prve epizode srpskog rimejka “24”. “Oko ovoga morate da mi verujete!”, kaže Dragan Bjelogrlić imitirajući Jovana Bajića sa osmehom, dok nas ispraća sa seta serije “24”.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ne znam jel lapsus il je zamena kifera donaldom trebalo da bude fazon – ako jeste, ne vidim u čemu je.

isto to za “24 sata svadba” = koja se ipak zove “48 sata svadba”, a u skladu sa tim i naslov 48 SATI: SAHRANA.

inače, fino je ovo, al uapsiće te jednog od ovih dana što poimence turaš u ovakav kontext žive ljude.

11:09 AM  

Post a Comment

<< Home