Sunday, September 28, 2008

POSLEDNJI POZDRAV BUBI


Rasplakala nas je šokantna vest koju smo danas čuli da je sinoć u Mariboru preminuo naš bliski saradnik a pre svega veliki prijatelj Ljubiša Buba Opačić. Preminuo je u snu u Mariboru, za vreme turneje Bajage i Instruktora, čiji je gitarista bio poslednjih sedam godina.

Pored mesta gitariste u našoj najpopularnijoj grupi, Buba se poslednjih godina intenzivno bavio primenjenom muzikom. Prošle godine, njegov rad u reklami za Telekom je privukao veliku pažnju. A ove godine je doživeo dosta uspeha sa skorom za seriju VRATIĆE SE RODE na kome se izuzetno kreativno angažovao. Pred Bubom su se polako otvarale prilike koje bi konačno pokazale njegov veliki kreativni potencijal koji je bio dopunjen njegovim izuzetnim sviračkim umećem. Buba je imao svoj studio Sync the Loop u BIGZu i kroz taj studio prošli su mnogi domaći i strani muzičari. Što se srpske scene tiče, taj studio je ugostio sve najvažnije tipove koji se ovde nalaze. Međutim, pored svih slavnih imena koja su snimala tu, još je važnije to što je Buba jako puno pomagao mladim muzičarima i uvek bio spreman da podrži nove i zanimljive projekte.

Poslednjih godina je sa gitaristom Dragutinom Jakovljevićem radio zanimljiv projekat Ekustik u kome su pokušavali da spoje elektronsku i živu muziku na jedan svež i scenski atraktivan način.

Mi smo Bubu upoznali pre godinu i po dana kada je radio muziku za naš kratki film DEČAK KOJI JE BIO SUVIŠE NEVIN. Još u toj prvoj saradnji videli smo da je reč o čoveku koji je vrhunski profesionalac i znalac i znatno je pomogao našem filmu kroz svoju muziku. Nadali smo se da ćemo sarađivati i na novim stvarima i da će buduće stvari koje mi budemo radili biti na podjednako visokom nivou kao i ono što je on pružao.

Tokom ove saradnje smo se sprijateljili, tako da je Danilo u Bubinom studiju potom snimao neke sagovornike za svoj dokumentarni film TOMA a zatim smo sarađivali i na skoru za film MONTE PUTTANA koji je Danilo snimao u okviru jednog workshopa ali mu je Bubina muzička oprema dala zaista profesionalnu muzičku dimenziju i znatno ga unapredila.

Buba je inače bio veliki filmofil. naročito je voleo eksperimentalne i dokumentarne filmove i želeo je da snimi dokumentarni film u kome je želeo da traži ciganske muzičke korene na potezu od svog rodnog Vranja do Indije.

Poslednja saradnja koju smo imali sa Bubom bila je jedna potpuno bizarna i entuzijastična akcija oko snimanja pesme za grupu Nimani Teenage Riot u kojoj rade Ivan Velisavljević i Dimitrije. Buba je radio aranžman i produkciju pilot singla sa kojim su želeli da se predstave i nadali su se da ako ta pesma prođe možda zajedno rade i album.

Nažalost, do te saradnje nikada neće doći.

Žao nam je što smo izgubili jednog divnog prijatelja, čoveka koji je verovao u nas, bio sklon eksperimentima, pun vedrine i entuzijazma, zdravog smisla za humor. Umesto da se zatvori u kulu od bjelokosti kao gitarista našeg najvećeg rokenrol benda, Buba je upravo suprotno najviše podržavao nove ideje i alternativna stremljenja baš kad je bio na vrhuncu.

Bubo, neka ti je laka zemlja.

Datum i mesto Bubine sahrane će naknadno biti objavljeni. Obavestićemo vas blagovremeno.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home