Saturday, March 07, 2009

SALVATORE SAMPERI R.I.P.


Popboks je doneo jednu tužnu vest:


Umro režiser seksi komedija Samperi

Italijanski režiser Salvatore Samperi, najpoznatiji po svojim erotskim komedijama koje su osporovale moral italijanske srednje klase, umro je u 64. godini života.

Režiser je preminuo u kući na jezeru Braćano kod Rima.

Samperijevi filmovi su nudili društvenu kritiku italijanske buržoazije, često kroz optiku seksa.

Kritičari tvrde da njegova najbolja dela istražuju zabranjene strasti i odnose u porodicama srednje klase kao način viđenja njihove dekadencije i licemerja.

U prvom i najhvaljenijem filmu Grazie, Zia (Hvala, strina) iz 1968, Samperi govori o mladom bogatašu koji se našao u seksualno nabijenoj vezi sa svojom strinom.

Ipak, Samperijev najveći uspeh usledio je 1973. s filmom Malizia, koji je Lauru Antonelli pretvorio u erotsku ikonu
.


Salvatore Samperi je sa svojim opusom bio značajan deo odrastanja brojnih bioskopskih gledalaca širom sveta, Lauru Antonelli učinio je seks simbolom a prerano nastradalog Alessandra Moma momkom u čijoj su koži isti ti gledaoci želeli da se nađu. Njegovi pojedini filmovi su vremenom pored kultnog statusa stekli i priznanje filmske kritike.

Pošto se bavio večnom temom na jedan zanimljiv način, Samperi će kroz svoje filmove biti večito prisutan kako u odrastanju novih generacija filmofila, tako i u knjigama uvaženih kritičara.