Tuesday, October 14, 2008

PLAVA KRV


Novine su ovih dana najavile novi projekat kome se izuzetno radujemo i nestrpljivo ga očekujemo. Naša draga prijateljica i zaštitnica Novog srpskog filma Maja Uzelac priprema svoj celovečernji film. Naša očekivanja od ovog filma su ogromna. Postoji li išta lepše od žena koje na ekranu koriste vatreno oružje? Ili od rediteljki koje snimaju filmove sa pucnjavom?


Srđan Šaper producent filma „Plava krv“

Maja Uzelac režira vestern

Maja Uzelac, autorka kultne emisije „Kulturni nokaut“, napisala je scenario za film „Plava krv“, originalnu priču koja govori o dve devojke, Katarini i Lari, koje se bore za naklonost jednog muškarca. Majin debitantski film u produkciji Srđana Šapera i kuće „Adrenalin“ počeće da se snima sredinom sledeće godine.

- „Plava krv“ je priča o Katarini i Lari, čija borba za istog muškarca postaje sama sebi svrha. Kako sukob između njih dve eskalira, a histerija zahvata i njihove prijateljice, Bili, muškarac zbog kog je sve i počelo, polako postaje nebitan i na kraju potpuno nestaje iz slike. Katarina je Obrenović, Lara je Karađorđević, a Bili je Branković - navodi Maja Uzelac i nastavlja pričom o radnji filma.- Njih dve su od početka jedna drugoj suđene. U potrazi za pravim muškarcem kojeg kao da su iz želje i potrebe same izmislile, dokazuju se i padaju na testovima velikih mitova ovog regiona, od Kosova do fatalnih glumica, od ratnih veterana do svadbi i sahrana. Sve te mitove i sve društvene okolnosti, međutim, one tretiraju kao aksesoar za sopstveni život i sopstvenu ljubavnu priču. Ima cinizma, ali i mnogo prostora za smeh, u ovoj priči iz koje se, na kraju, cedi prava krv - otkriva Maja i navodi gde je pronašla priču za film.- Tu priču sam pronašla u svakodnevici. To je jedan od arhetipa koji savršeno funkcioniše, jer u njemu svako može da se pronađe, a s druge strane užasno lako postaje metafora za odnose iz drugih oblasti života kao što su država, politika, kultura... - kaže Maja i dodaje: „Ja sam jedino mogla da napišem ovaj scenario tako što sam bila u stanju da se identifikujem sa svim likovima. Na ovaj ili onaj način, u nekom trenutku, u nekom odnosu u životu, bila sam i Lara i Katarina i Bili... Valjda ih zato sve toliko volim (smeh). A ta ljubav prema likovima je najbitnija stvar za film. Ako je nema, stvar prosto ne radi. Toliko je jednostavno“.

Maja objašnjava da će film biti western noir žanra.- To bi bio neki post-postmoderni krosover između vesterna i noara, a mene zabavlja kako to zvuči kad se spoji. To sad, naravno, ne treba da znači da će u filmu biti detektivi u balonerima koji na konjima uleću u salon. Dosta je suptilnije od toga. Da vidimo, imam, recimo, dvoboj pištoljima na vrtešci - priča Maja Uzelac i otkriva šta je glamurozno, a šta krvavo u filmu.- Srbija danas u ovom filmu je u kovitlacu, kao i u životu. A Katarina i Lara stvari razrešavaju onako kako to samo žene umeju, na visokim štiklama, nakarminisane, nonšalantno mlateći muškim igračkama, od pištolja do bombi i mitraljeza - priča Maja.

Film „Plava krv“ će se snimati u srpskoj prestonici.- Film će se snimati u Beogradu i njegovoj okolini, jer ovo je ultimativna beogradska priča. Samo, to neće biti sivi slomljeni Beograd, s kontejnerima i prosjacima i dnevnom politikom, na koji smo navikli u domaćim filmovima. Ovo će biti jedan lep Beograd u boji, jedan tragičan i čaroban, mitski, baš onakav kakvog ga ja uvek zamišljam kad otputujem, pa mi nedostaje - kaže Maja Uzelac i navodi da će film početi da se snima sredinom sledeće godine.

- Film je veoma zahtevan i pripreme će potrajati, ali iza sebe imam Srđana Šapera i produkcijsku kuću „Adrenalin“, tako da nemam nikakvih sumnji da ćemo izgurati. Srđan je i sam reditelj po obrazovanju, znamo svi da je bio i glumac, pa još odličan u čuvenom Šijanovom „Davitelju protiv davitelja“, ali ovo je prvi put posle dugog vremena da se aktivira u toj oblasti, a prvi put i u ulozi filmskog producenta. Inače, već dve godine sarađujem sa njim u „Meken Eriksonu“, tako da se jako dobro razumemo. Od samog početka mog rada na „Plavoj krvi“ on je neka vrsta dobrog duha, zaštitnika cele stvari - priča Maja i otkriva koliko joj je u svemu pomogao bivši partner, reditelj Uroš Stojanović.- Uroš mi je još davno pomogao da shvatim šta je to što volim kod filmova i kakve filmove ću želeti da pravim. To je najveća stvar. Drugo, nastavio je da očekuje od mene mnogo, a na tako nešto uvek moraš da ponudiš odgovor - iskrena je Maja Uzelac koja na pitanje koji glumci će zaigrati u filmu kaže:- Još nismo prelomili do kraja, ali uskoro ćemo morati da izađemo i sa imenima. Ja, naravno, imam svoje večne favorite na glumačkoj sceni, ali imam i problem, previše ih je.

- Oružani sukob u filmu počinje jednog dana u šopingu, a završava se scenom sličnom onoj u „Divljoj hordi“, samo u prestoničkom lunaparku - priča Maja i navodi kakvu pouku glavne junakinje na kraju izvlače.- Međusobnim suočavanjem, ove dve žene shvataju mnogo toga o sebi, menjaju se i, pre krvavog raspleta, na neki način jedna drugu razumeju, zavole. Ali pre toga moraju da kupe oružje u gatarinom šatoru, jedna na drugu bace crnu magiju, uhode ljubavnika po ratištu... - priča Maja.

11 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jedva cekam ! I vreme je bilo da konacno napravi film. Ovo ce biti fenomenalno !!!

2:10 PM  
Anonymous Anonymous said...

hmmm...u svakom slucaju drugacije. pa da vidimo.

10:20 PM  
Anonymous Anonymous said...

kakva je uzivo ova maja. izgleda jako seksi...

12:15 AM  
Anonymous Anonymous said...

Jako je seksi.

3:23 AM  
Anonymous Anonymous said...

jako, jako, jako seksi. A film jedva cekamo! Sigurno ce biti super, a sta drugo i mozemo da ocekujemo od Maje...

12:01 PM  
Anonymous Anonymous said...

urbana, sexy, inteligentna, ali i mudra, Maja ce napraviti savrsen film!

12:08 PM  
Blogger Unknown said...

majo, pazi da te ne pokradu, ono najskuplje , ideju!

3:47 PM  
Blogger roadkitchen said...

Bravo Majo! Zasluzila si! Pa da i ti zavrsis u Holivudu, kao i Uros... Mislim da ce to biti veoma lep film, posto si ti multitalentovana i esteta. Jedva cekam.

4:08 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ideja je vec ukradena. Postoji knjiga sa istim motivima, a uskoro ce se saznati i kako se zove. Mozda padne i sudski proces. I nad Saperom ima Alah!

3:28 PM  
Blogger Milosh MoonChild said...

ocekujte neocekivano ;))

12:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

cheap golden goose sneakers
kobe shoes
off white clothing
golden goose outlet
pg 1
kobe shoes
hermes bag outlet
fear of god essentials hoodie
ggdb outlet
bape

11:31 AM  

Post a Comment

<< Home