Monday, August 24, 2009

NACIONALNA KLASA 2: UBRZANJE


Poslednjih dana, u medijima se pojavljuju najave snimanja kultnog filma NACIONALNA KLASA 2. Reditelj ovog klasika, Goran Marković režiraće i nastavak koji se dešava najmanje trideset godina posle prvog dela, ako imamo u vidu da je izvornik snimljen 1979. godine. Ono što se za sada zna jeste da će se u filmu u značajnoj ulozi pojavljivati Flojdov sin. Kako smo saznali, scenario još uvek nije napisan, ali producenti rade na četiri potencijalne linije priče.
Naime, prethodnih nekoliko meseci, najugledniji srpski scenaristi pozvani su da daju svoj pitch za NACIONALNU KLASU 2, i producenti su u saradnji sa rediteljem Goranom Markovićem izabrali četiri najpotentnija prilaza priči. Ljubaznošću naših insidera, uspeli smo da dođemo do tih pitcheva te ćemo ih ovde postovati u celini.
Scenarista i teoretičar Saša Radojević predložio je sledeći pitch - "Nekadašnji automobilski as Flojd je iz braka sa Šiljom dobio sina koji nije pošao očevim stopama već se opredelio za teorijsku psihoanalizu u čemu je postao izuzetno popularan u čaršiji tako da je u gradu poznat pod nadimnkom Frojd. Flojd je naravno nezadovoljan time što naslednik nije ljubitelj automobilizma, troši vreme na razmišljanje o izopačenim naklonostima nekih šmizli i ucenjuje ga da će mu platiti školovanje na Lacanovom institutu u Parizu ukoliko bude učestvovao u trkama "Nacionalne klase" na Ušću. Mladić željan znanja pristaje na očevu ucenu. Tokom priprema za trku, Flojd i Frojd se zbližavaju i shvataju kako svako od njih ima poneku veštinu koja ovom drugom može da pomogne."
Iskusni scenarista Đorđe Milosavljević pak ponudio je jednu potpuno drugu viziju priče o Flojdu - "Pošto im brak nije bio na zdravim osnovama, Flojd i Šilja su se ubrzo posle rođenja deteta razveli. Kada su počeli sukobi na prostoru bivše Jugoslavije, Šilja je sa detetom emigrirala u inostrantsvo. Odrastanje bez oca, gurnulo je Flojdovog sina na stranputicu delinkvencije i ubrzo ga je ulica uzela pod svoje. Pošto krv nije voda, mladi Flojd postao je kradljivac automobila i getaway driver za poznate pljačkaše. Posle jedne neuspešne pljačke, Flojdov sin primoran je da se sakrije prijavivši se u Legiju stranaca u kojoj postaje ugledan tenkista. Upravo u Legiji ga zatiče tužna vest da je Flojd nastradao u saobraćajnoj nesreći pod nerazjašnjenim okolnostima. Sin beži iz Legije Stranaca i dolazi u Beograd pod lažnim identitetom i počinje istragu. saznaje da je Flojd poslednjih godina učestvovao u ilegalnim autotrkama i tzv. "Srpskom ruletu". Sin se infiltrira u u redove ove kriminalne organizacije kako bi pronašao krivce za očevu smrt i osvetio se."
Dobitnik nekoliko nagrada za scenario ove godine, Miroslav Momčilović prilazi karakteru Flojda sa jedne intimističke strane - "Flojd je razočaran u automobilski sport, pošto mu je dao sve a zauzvrat nije dobio ništa, osim posla čistača na Ušću čiji je zadatak da posprema posle trka "Nacionalne klase". Umesto auto trka i urbanih faca, Flojdovo okruženje su sada ljudi sa kojima provodi vreme na reci, oko Ušća, razmišljajući o tome gde je pogrešio. Kao svoju najveću grešku prepoznaje svog sina i njegovu želju da napusti Novi Beograd i nauči da vozi. Flojdov drug Mile, pošto je stabilizovao stanje sa bubrezima, takođe ima sina čiji je san da ostane na Ušću i ne radi ništa a Mile ga tera da uči da vozi i ode u stari deo grada. Flojd, Mile i njihovi sinovi tako provode vreme na Ušću diskutujući o tome kako niko ne dobija ono što želi."
Konačno, scenarista BALKANSKIH PRAVILA i ROĐAKA SA SELA Radoslav Pavlović ponudio je jednu jednostavnu i aktuelnu postavku - "Posle odsluženja vojnog roka, Flojd se zaposlio u policiji kao vozač visokih državnih zvaničnika. Sudbina je tako htela da početkom devedesetih, kao kadar SPSa na izuzetvno važnu funkciju dođe njegov poznanik Simke koji ima puno poverenje u Flojda. Usled potpuno prirodne sklonosti da se suprostavlja ocu, Flojdov sin, čim je stasao, postaje šofer jednom opozicionom lideru, takođe Flodovom starom prijatelju Miletu Bubregu čija je stranka jedan od najopasnijih protivnika Miloševićevog režima. Kada preko svojih policijskih veza, Flojd sazna da se sprema atentat na upravo tog vođu opozicije i da će atentat biti izveden na Ibarskoj magistrali, mora da odveze trku svog života kako bi stigao na vreme i izbavio sina. Flojd u tome uspeva, ali shvatvši da su otkriveni, za Flojdom i sinom polaze ubice iz redova DBa ne bi li ih uklonili kao nepoželjne svedoke, pošto se iza atentata krije još mračnija istina - Simke i Mile Bubreg su od početka bili u dogovoru."

22 Comments:

Blogger maxi said...

Ne zna se šta je gore.

4:43 AM  
Anonymous djape said...

care!!! :DDD

5:08 AM  
Anonymous Александар said...

Све горе од горег :( Ако буде реализована било која од ових идеја, потпуно ће сје*ати „култ“ Флојда и Националне класе.

Најбоље је уопште и не снимати тај други део/наставак, нека сниме потпуно нови филм са другим именима.

6:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

ha, ha, ha.....))))
Fale jos verzije Sinise Kovacevica o reinkarnacijama Flojda kao srpskog patriote, i Radosa Bajica o Flojdu na selu...

6:42 AM  
Anonymous Vanny said...

He he he..fenomenalano...pogotovo Momcilkova verzija...

7:52 AM  
Anonymous Anonymous said...

Pa neka se snima film i krajnje vreme je bilo... nove generacije traže nove "kultne" stvari....
Scenario... čini mi se da su sva četiri gore izmisljenja od strane jedne osobe... pogledajte malo prideve, glagole i pozicije... veoma slične...
A kada već pričate o scenariju... evo i jedne moje ideje...
Sin je uspešan vozač a oca nije vidoe 30 godina jer je pobegao iz vojske.... Mislim da će priča biti veoma slična... šta vi mislite...

8:28 AM  
Anonymous Anonymous said...

U kom smislu je sin uspešan vozač, svrgao je braću Đelmaš sa trona? Ili vozi Formulu 1?

11:10 AM  
Anonymous Anonymous said...

gluposti!

1:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

ovaj anonymousov sinopsis moze da bude istovremeno i za nacionalnu klasu 2 i za moncu 2. mogu da snime jedan film a da urade dve spice i da zarade duple pare.

1:39 AM  
Blogger Unknown said...

Neverovatno da niko u priču nije uključio Bunjoela koji bi do sada već uveliko mogao da bude renomirani filmski reditelj i vođa srpske festivalsko kinematografske mafije

Kosta Peševski

4:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

dimitrije je osvedoceni mrzitelj filmova u kojima postoje likovi srpskih filmskih reditelja,pa je bunjuela verovatno potisnuo... :)

6:22 AM  
Anonymous kakav ti je volja? said...

Bunjuel bi mogao da bude režiser koji, posle neuspešne SPS karijere (ako bismo se bazirali na Berčekovom stvarnom liku) ili besmislene karijere opozicionog režisera (ako bi se bazirali na liku Gorana Markovića) - a ustvari je u cenjen u svom poslu (pohvala sadašnjeg režima mora da padne u svakom slučaju), snima film o Flojdu iako ni ovaj nije ništa značajno uradio u životu, već ga je režiser iskopao kao "daj-da-snimamo-bilo-šta" i za to dobio velike pare od države.
Za veliko takmičenje na internacionalnom nivou jedan od učesnika se (počasno) bira iz redova veterana. Flojd dobije wild card i rasturi sve klince. Film se završava kako Flojd diže pesnaje u vis i usnama izobličenim od tumbanja izlazi iz automobila i viče "Šiiljooo, Šiiiljoo". Bitno je da nijedan deo ne preuzmemo iz nekog već poznatog filmskog hita.

Voleo bih da znam koliko je Dimitrije od ovog izmislio. Pored mahnitog favorizovanja ortaka, šatro-tekstovi su jedina mana ovog bloga. Ne znaš šta je stvarno a šta istina.

2:18 AM  
Anonymous Anonymous said...

dimitrije nista ih ne slusaj... vole te ljubavnici

prva dva pica su ok
nenad

6:00 AM  
Blogger Slobodan Vujanović said...

pa, mogu i ja da probam.

flojd i zena mu zive na nekom vojvodjanskom salashu. flojd je batalio gradsku vrevu za mir ravnice. njihov sin shumi ostao je u stanu u beogradu, a pare zaradjuje tako sto nocu za kesh odradjuje tzv. "fantomske trke" kroz beograd. tokom jedne takve trke, sa svojim ljutim rivalom nikijem, shumi dozivi nesrecu u kojoj strada njegova cupi. slomljen i duhovno i fizicki, shumi odlazi kod caleta i keve i tu pocinje da oporavlja i dushu i telo. do kljucnog momenta u odnosu caleta i sina dolazi kada cale postaje mentor sinu, a daje mu na koriscenje svoj opako doterani auto (videcemo koji u zavisnosti od sponzora). niki je u medjuvremenu postao kralj beograda, a shumi ima dva nacina da ga sjebe- da ga odradi nocu, ili da ucestvuje u regularnoj trci... ostatak cim mi plate.

pozdrav goci!

9:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

Svrš na Momčilovića :D :D :D

4:30 AM  
Anonymous djape said...

bilo bi jako da se napravi priča u kojoj sin vlade vasiljevića fantoma za koga niko nije znao a koji je domsko dete (specijalno vaspitanje!), sa svojih 15ak godina muva flojdovu ćerku, upoznaje se sa flojdom, sve regularno (anđeli 2) a sve se, naravno, dešava sredinom 90ih (tačnije 94/95 pošto su, po pretpostavci oboje klinaca rođeni '79 npr))? (tu prođe neka referenca na "rane") onda fantomov klinac bude jedno godinu-dve sa flojdovom ćerkom uz protivljenje flojda i na kraju zbog tog protivljenja i raskinu iako se i dalje vole, onda klinac odlazi iz srbije sa 18 (tu već može na različite načine da se razvije priča - legija stranaca se nameće kao najočekivanije rešenje) vraća se i onda mu neko oko 2000. godine (neko iz dss npr :s), tokom uništavanja db arhiva, otkriva podatak iz fantomovog dosijea da je fantom zadobio smrtonosne povrede u nesreći na ibarskoj ali da je bila reč o poteri zapravo, i da je za muriju vozio flojd...

5:28 AM  
Anonymous djape said...

već vidim scenu u kojoj fantomov sin i flojdova ćerka razmenjuju prve dečije nevine nežnosti dok u poluzatamnjenoj sobi gledaju "vidimo se u čitulji"

5:36 AM  
Blogger doba_nevinosti said...

djape, sjajna ideja. jesi li ti taj koga goran opisuje kao `mladu snagu` kojoj ce se obratiti kako bi flojda priblizio ovom vremenu?

5:42 AM  
Anonymous djape said...

ako je ovo zemlja istine, ljubavi i slobode siguran sam da će moja ideja biti prvi pick gospodina markovića! kiss za njega

5:51 AM  
Anonymous Anonymous said...

hahaha, sjajno, sjajno!
Momčilović verzija je vrh!

9:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

pretpostavljam da je potpuno neprihvatljivo da su Flojd i Silja dobili ne daj Boze cerku...

11:14 AM  
Anonymous Anonymous said...

6 komentara iznad

"bilo bi jako da se napravi priča u kojoj sin vlade vasiljevića fantoma za koga niko nije znao a koji je domsko dete (specijalno vaspitanje!), sa svojih 15ak godina muva FLOJDOVU ĆERKU..."

12:51 AM  

Post a Comment

<< Home