Monday, February 14, 2011

KVARIIGRE


Današnje saopštenje Ministarstva kulture je toliko bizarno da je i sam Filmski centar Srbije stavio sken, umesto da ga kao inače pretoči u tekst kako bi se video odnos prema aktuelnim dešavanjima vezanim za finansiranje naše kinematografije.
U ovom pismu treba obratiti pažnju na poetske odrednice poput "proleća" kada će se održati konkurs, iako su godišnja doba ipak dosta subjektivna i krajnje relativna stvar.
Takođe, nejasno je kako to neko nije imao vremena da se pripremi, iako je ovaj aktuelni konkurs normalno raspisan kao i svaki drugi sa tom razlikom što je imao novi Pravilnik. Da li to znači da će proleće, kada se mladi zaljubljuju a priroda budi, dovesti i do buđenja starog Pravilnika?
Ako ostavimo kontradikcije novog Pravilnka po strani, upadljivo je da se u ovom pisamcetu ne pominje po kojim će pravilima biti održan novi konkurs, ali sva je prilika da će ovaj koji se sada održava biti privremeni konkurs, kao kada je u čuvenom klipu Zmaj od Šipova privremeno sahranio svog oca.
Pošto je održavanje Konkursa sada postalo jedna enigmatična umesto egzaktne aktivnosti, jedino rešenje je da se konkurs FCSa organizuje kao Beovizija. Da Ministarstvo izabere jednog producenta ili reditelja koji će pitchovati svoja tri projekta narodu na RTSu pa da onda narod odluči SMSom.
Uostalom, poslednjih godina, srećni dobitnici i prolaze kao No Name u Sava Centru i stvorena je kritična masa ljudi koji ne samo da ne veruju da konkurs ima ikakav legitimitet već polako stiču i moć da ga ospore, što se i dogodilo prošle godine kada je, između ostalog, komisija filmofilski parafrazirala Pantelijin gest sa testamentom.
Kao reči utehe, pre nego što dođe Proleće kada će cvetati hiljade cvetova, setimo se Maovih reči:
"There is great chaos under heaven – the situation is excellent."

9 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ima još jedna zanimljiva stvar:

Grad Beograd, koji je 18. juna 2010. otvorio konkurs za postprodukciju,
a zatvorio ga 1. decembra,
još nije počeo ni razmatranje predloženih (kako smo čuli, više od 40) projekata igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

Štaviše, postoji opravdana bojazan da ovi projekti neće biti ni razmatrani ili da će birokratskom ujdurmom biti proglašeni projektima iz minule godine...

Mislim, da bi svi zainteresovani autori i producenti trebalo da počnu da zovu gradski sekretarijat za kulturu i da pitaju, šta se dešava sa tim konkursom...

8:22 AM  
Anonymous Anonymous said...

A Miki kao da kaže, "Mene više nema ali ima još mnogo važnih konkursa"!

8:35 AM  
Anonymous Anonymous said...

Nije sasvim tačna informacija da Grad nije dao sredstva za postprodukciju. Na primer 'Montevideo' je po tom konkursu dobio 5 miliona dinara podrške, a dobili su mnogi drugi igrani, dokumentarni i kratki filmovi.
To je bili sredinom 2010...

7:13 AM  
Anonymous Anonymous said...

OK. Bjela...
Koji jos to filmovi?

To i dalje ne menja prvobitnu informaciju.

Koliko znamo, ima preko 40 projekata koji su stigli pred zatvaranje konkursa, 1. decembra.
Kada će i da li oni biti razmatrani?

9:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

tebra, informiši se...
pozovi lepo direkciju festa i oni će ti dati tačne informacije koji su sve filmovi dobili sredstva i koliko.
Na listi su takođe film Ane Marije Rosi koji je dobio 2 do 3 miliona, samo za svoju priču, Srpski film itd.

Takođe tu su i dokumentarni kao i kratki filmovi - ko će da popamti sve to.

A, podsećanja radi, komisija treba da zaseda min 3 puta, pa kapiram da će se rezultati objaviti uskoro za filmove prijavljene u poslednjem trenutku.

3:03 AM  
Anonymous Anonymous said...

Danke žedru,
Mislim da ništa pod milim Bogom od decembra nisu razmatrali...

7:17 AM  
Anonymous Anonymous said...

Jebale vas pare. Snimite vi film bez para.

11:10 AM  
Anonymous Anonymous said...

Moze, al onda te jure, da te biju...

1:09 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zivi ti mesec dana bez para.

6:48 AM  

Post a Comment

<< Home