Wednesday, February 20, 2019

FEST PREPORUKE (7)

Prošla godina je bila obeležena animiranim filmovima, i oni su ostavili značajan trag u mejnstrimu kao njegov najprogresivniji i, uprkos ogroimnim budžetima, najrabriji odsek.
Na ovogodišnjem FESTu imaćemo dva celovečernja animirana filma - MIRAI NO MIRAI i RUBEN BRANDT.
Film Mamuro Hosode nominovan je za “oskara” i uprkos tome što nisam siguran da tamo ima čemu da se nada, privukao je veliku pažnju prošle godine. Hosoda je napravio film o detinjstvu i odrastanju, građenju porodičnog identiteta kroz priču o dečaku koji postaje jako ljubomoran na mlađu sestricu koja je došla u porodicu kao prinova i čarobnoj bašti koja mu pomaže da nauči neke lekcije o svojim precima i potomcima ne bi li bolje razumeo sadašnjost.
Kreacija Mamura Hosode ima veću reputaciju nego što je bio moj utisak o tom filmu, jednim delom zato što je autor u nekih osamdeset posto trajanja pokušao da spoji crtački manir japanimacije i situacije koje se ne moraju raditi u formi animacije. Razumem izazov pravljenja dramskih situacija sa stilizovanim likovima i sa njima graditi psihološku ubedljivost, ali u znatnom delu svog trajanja, Hosoda pravi nešto što nije moralo biti animacija jer ne koristi sve mogućnosti tog izraza i ja nisam gledalac za takav sadržaj.
No, MIRAI NO MIRAI je bitna činjenica prošlogodišnje animacije i svakako ga treba videti na velikom ekranu i videti da li Hosoda može naći zahvalnije gledaoce od mene. U svakom slučaju, nisam sto posto siguran da li je program “Fest za mlade” pravo mesto za ovaj film. Videćemo.
RUBEN BRANDT Milorada Krstića je mađarski animirani film koji je imao dosta uspešan nastup na festivalima tokom prošle godine. Reč je o animiranom filmu visoke umetničke ambicije koji želi da dekonstruiše i delimično parodira psijoanalitičku mustru hičkokovskog trilera, slikarstvo kao delatnost ali i umetničke slike kao artefakte, i sve to spaja u jednu unikatnu celinu koja ima samouveren autorski rukopis i ne dopušta da film potone u estetiku underground stripa i neke prvoloptaške reakcije na klasike iz pomenutih oblasti.
Crtež je karikaturalan i delimično inspirisan slikarstvom, a imaginarij filma je vrlo maštovit i autentičan, čak i onda kada se oslanja na estetiku neprikrivenih uzora. U muzici prepoznajemo dosta omaža Jugoslaviji s tim što pretpostavljam da ove melodije stranim gledaocima više zvuče kao tipske numere koje evociraju atmosferu mediteranskog šlagera ili dečje pesme.
Krstićev film je arty, ali dramaturški paradoksalno ima vrlo čvrstu strukturu i mogao bih ga u tom aspektu lako zamisliti i kao bitno glavnotokovskiji rad. 
Ovaj film biće prikazan u prestižnom programu "FEST predstavlja”.

9 Comments:

Blogger mary said...


اعالى الخليج هى افضل و ارخص شركة نقل عفش بالرياض تتميز بتوفير جميع خدمات نقل العفش بالرياض والى خارج الرياض

9:28 AM  
Blogger samaher said...ارخص شركة نقل عفش بالرياض


__________

11:13 AM  
Anonymous Packers And Movers Bangalore said...

Packers and Movers Bangalore as a Services providing company can make all the difference to your ###Home Relocation experience. Bangalore based Company which offers versatile solutions, Right team that easily reduce the stress associated with a ???Household Shifting, ***Vehicle Transportation. we help things run smoothly and reduce breakages and offer you seamless, Affordable, Reliable Shifting Services, Compare Shifting Charges
Packers And Movers Bangalore

9:47 PM  
Blogger steve said...


افضل شركة نقل عفش من جدة الى الرياض افضل شركة نقل عفش من جدة الى الرياض
شركة نقل عفش من جدة الى دبي شركة شحن عفش من السعودية الى دبي

فني دهانات بالرياض

ارخص شركة نقل عفش بمكة
شركة نقل عفش من جدة الى الاردن شركة شحن عفش من السعودية الى الاردن

12:58 PM  
Anonymous Packers And Movers Delhi said...

Get Shifting/Relocation Quotation from ###Packers and Movers Delhi. Packers and Movers Delhi 100% Affordable and Reliable ***Household Shifting Services. Compare Transportation Charges and Save Time, Verified and Trusted Packers and Movers in Delhi, Cheap and Safe Local, Domestic House Shifting @ Packers And Movers Delhi

8:18 PM  
Blogger sandy said...


شركة نقل اثاث عفش من الرياض الى جدة مكة
شركة نقل عفش من الرياض الى الدمام الاحساء الخبر الهفوف
شركة نقل عفش بالدمام

شركة نقل عفش من الرياض الى الدمام
شحن عفش من الرياض لمصر


6:42 AM  
Blogger chennaidesire said...

We have a huge collection of call girls, you can enjoy a full night and make your mood happy.
Call Girls in rk puram

10:24 PM  
Blogger Alexander said...

Mixxerly.com is the most accurate and best website to learn about all your favorite celebrity net worth. It is even better than other celebrity net worth websites. Mixxerly publishes in-depth net worth information about famous celebrities. Mixxerly also publishes famous people's biographies. It is the best website for such information I've seen so far. Mixxerly.com is the best resource when it comes to data about the net worth and wealth of Hollywood and Bollywood celebrities. Mixxerly precisely calculates how much is the net worth of your favorite celebrity using a "state of the art" proprietary algorithm and publishes it on the mixxerly website. So whenever you need to know the net worth of any celebrity, you can use mixxerly.com as a trusted and verified resource in this matter. There is no doubt that Mixxerly is a trustworthy source of information and is regularly mentioned and cited by other major news and media publications.

3:06 AM  
Anonymous Anonymous said...

supreme
jordans
hermes bags
yeezy shoes
curry 6 shoes
100% real jordans for cheap
supreme clothing
hermes birkin
kyrie 4
bape

11:37 PM  

Post a Comment

<< Home