Thursday, November 03, 2005

VEROVALI ILI NE?

Postoji čak i pozitivna kritika za POTERU ZA SREĆ(K)OM, verovali ili ne?

POTERA ZA SREĆ(K)OM

* * * *

Mts/ Cinears

Više nego neočekivano uspela domaća komedija Milorada Milinkovića i novopečenog scenariste Voje Žanetića, koji je dao lekciju školovanim piscima za film/televiziju kako se grade konzistentni likovi, a da pri tom šale nisu samozadovoljavajuće, pretenciozne ili banalne. Žanrovski smeštene u mimohod komedije situacije i skrubol komedije, POTERA ZA SREĆ(K)OM je zdrava srbijanska komedija koja više seže u sopstvenu mitologiju Indeksovog pozorišta, nego izdanak nekog komediografskog talasa. Tim gore po kritičare, ali ovoj zemlji je bila potrebna komedija koja se ne bavi socijalnim jadikovkama nedoraslih i nesposobnih dvadesetpetogodišnjaka ili na arhaičnom jeziku seže u mutne dane srpske istorijske tranzicije od Turaka do Evrope. Iako se radi o tipovima a ne likovima, i iako ceo scenario solidno stoji na dualitetu likova na kome se grade svi sukobi (Kičić - Ninković; Pavlović - Vujović; Bijela - Mićko; Nikolić - Todoović), film je uspešan jer jasno barata oružjima žanra, dok su verbalne šale na visokom nivou, kako alegorijskom tako i prizemnom. Žanetić je nesumnjivo duhovit čovek, Milinković je više od zanatlije, dok su glumci samo jasno umeli da slede ovu osnovnu hemiju i eto uspešnog filma.

Aleksandar S. Janković (YELLOW CAB)

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

WTF?!?!?

Kako je neko (cuj neko) mogao ovo da napise? Da nema Yellow Cab (i Publicis, koji im je zapravo vlasnik) neke veze sa sponzorisanjem ovoga filma?

11:55 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sajo, bate, kolko dali para?

3:25 PM  
Anonymous Anonymous said...

Publicis vlasnik Yellow Cab-a? Kakva glupost. Glavni igrac u Yellow Cab-u je Goran Cvetkovic koji je sve i napravio. Bez njega ga ne bi bilo. Publicis je samo malo pomogao kreativno.

3:46 PM  

Post a Comment

<< Home