Thursday, August 16, 2007

VRNJAČKA BANJA – ZAKLJUČAK

Evo i Dimitrijevog zaključka o ovogodišnjem Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji:
Kada se sve sabere, ovogodišnji festival u Vrnjačkoj Banji uprkos mnogim nedostacima Banje kao mesta, ipak ostaje najrelevantniji srpski festival. Ove godine je smeštaj zaista bio neuralgična tačka i upravo u njemu treba tražiti razloge zašto su zvezde koje bi trebalo da dignu festival na viši nivo i da privuku publiku izostale.

Sa druge strane zaista nema opravdanja za same scenariste koji su se takođe slabo pojavili na svom esnafskom festivalu i na jedinom mestu gde se u punoj meri vrednuje njihova profesija.

Sistem koji je uveo Milan Nikodijević u kome se redovan filmski program dopunjuje studentskim festivalom, radionicom dramaturgije i simpozijumom ostaje filmski najvitalnija manifestacija koja je sistemski predisponirana da u svoje tkivo stalno unosi svežu krv, upravo zbog snažnog oslanjanja na studente.

Upravo su studenti i studentski filmovi Banji pružali posebnu atmosferu ove godine i pružili mogućnost da ima za koga da se navija.

Sinoć, kada su Vlada Mančić i Jelena Tvrdišić došli na dodelu nagrada, Festival je živnuo i trebalo je videti brojne ljude, od Radoslava Petkovića, preko Dejana Zečevića, Milana Vlajčića ili Zorice Dimitrijević koji su prilazili da čestitaju za RAKETE i iskažu iskreno oduševljenje a verovatno i iznenađenje da je ovako nešto snimljeno kod nas.

U tom smislu, upravo su RAKETE u Banji pokazale kako ima smisla organizovati sledeći festival, sa nadom da će se nešto tog talenta i inovacije preneti i na celovečernji film u predstojećem periodu.

Kada je o samim nagradama reč, one su otišle u ruke čistog establišment mejnstrima i praktično su poslužile da se KLOPCI i HADERSFILDU spase sezona. U tom smislu, one su ove godine u Banji održale neprijatni status quo. Da je Banja ove godine bila hrabrija sa nagradama, smatram da bi srpski filmski establišment bio još oslabljen i primoran da se presipita pošto bi po prvi put u istoriji ostali i bez domaćih nagrada koje su im oduvek služile kao moneta za potkusurivanje.

Samim tim, samo su RAKETE na ovogodišnjem festivalu pomogle, koliko su mogle da se otvore neki novi pogledi na film. Plašim se ipak da je to još uvek nedovoljno da bi mladi autori mogli ozbiljnije da preokrenu situaciju, ali sinoćnji entuzijazam prilično etabliranih ljudi uliva nadu da bi se oni mogli setiti ovog filma sledeći put kada budu u prilici da nešto odlučuju o kinematografiji.

Inače, u Banji sam se uverio kako je Doba Nevinosti postao vrlo čitan blog među filmskim profesionalcima i dobio sam brojne reakcije sa najneočekivanijih mesta. Te reakcije treba da nas ohrabre i motivišu da istrajemo u borbi za Novi srpski film.

11 Comments:

Anonymous Anonymous said...

A kako i gde mogu da se pogledaju te "Rakete?" Mislim, sezona festivala prolazi, projekat je nekomercijalan, TV-je ga ne prikazuju...sto ga reditelj ne okaci online, da vidimo i mi o cemu se radi o toj zavrzlami?

11:14 AM  
Anonymous Anonymous said...

Vaistinu, hocemo i mi da pogledamo taj film. Toliko ste pricali o tome da nije u redu da ostanemo suha k....

3:12 PM  
Anonymous Anonymous said...

e vala bas

2:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hocemo rakete !!!

5:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

Mit o "Raketama," proizveden u vasoj kuhinji ravan je mitu o "Sejtanovom ratniku," koji na kraju ispade zesca ispala...ipak, Sejtan se docekao na DVD-u, a Rakete tesko...zamolite reditlja da ga okaci, vidite da svi zeljno iscekujemo njegov film....

5:14 AM  
Blogger Ivan Bevc said...

Sejtan je ispao sasvim pristojan film s obzirom na neiskustvo autora i nedostatak novca, daleko najbolji domaci film poslednjih par godina.

A Raketi bi RTS morao, da je pravde, da otkupi i prikaze, kao i sve bolje studentske filmove, bar jednom da znamo na sta idu pare od pretplate.

6:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

Rakete na sajt ! Odma !

7:39 AM  
Anonymous Anonymous said...

"Sejtan je ispao sasvim pristojan film s obzirom na neiskustvo autora i nedostatak novca, daleko najbolji domaci film poslednjih par godina. "...

cccc...precera ga majstore...mozda samo najbolji debitantski film (momcima svaka cast za trud), ali ako cemo tako da gledamo, bolji je debitantski film petra pasica, :)...

svejedno, da je pravde, rts bi trebalo da prikazuje sve zive studentske filmove, od najsvezijih, do unazad 40 godina...ima tu dosta skartova, ali mozda buducih poznatih glumaca, a sigurno da ima i bisera...

7:55 AM  
Anonymous Anonymous said...

Stvarno bi bio red da vidimo film posle svog tog hvaljenja. Ovako imam osecaj da najbolji delovi srpske kinematografije prolaze pored mene i da gledam samo sranja. Bar mi je tako receno.

8:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

Film je prikazivan u okviru "Upamti me", na RTS-u, a koliko mi je poznato nije da ga bas nije bilo na festivalima pa da se nije mogao videti. Ko ce znati, mozda se pojavi i na kratkom metru '08, ne verujem da je bio ranije, posto ne znam koja je god. proizvodnje u pitanju.

12:01 PM  
Anonymous Anonymous said...

Cini mi se da su Rakete bili selektirane za Kratki meter 07, ali u nekom programu rezervisanom sa baba sere. Stara dobra srpska navika-sve sto je dobro:pravac septicka jama.

3:31 AM  

Post a Comment

<< Home