Saturday, August 02, 2008

POVRATAK U BUDUĆNOSTDoajen srpske kritike, Milan Vlajčić, obratio se u Blicu javnosti, kako bi sa nama podelio svoje utiske o filmu Henkok. Iako je ova rubrika osmišljena tako da se u njoj piše o odgledanom filmu, iz priloženog je jasno da je g. Vlajčić uzeo sebi slobodu da osveži koncept i piše o filmu koji nije odgledao. Izgleda da iskusnom kritičarskom peru kakav je gospodin Vlajčić, za dobru kritiku sam film više nije potreban. Uprkos svemu, tekst je veoma zanimljiv, tako da sa nestrpljenjem iščekujemo onaj koji će napisati kad odgleda film.


Skitnica/supermen

Početkom leta, po pravilu, iz Holivuda pristižu spektakularne priče o superjunacima, čudotvorcima, čuvenim likovima iz stripova na kojima su odrasle generacije. "Henkok" pripada tom redu dela, ostvarenih moćnom filmskom tehnologijom i uz najveće filmske zvezde. Početno osveženje je u činjenici da je glavni junak Džon Henkok (Vil Smit) protuva sa društvenog dna koga vidimo kako, musav i s bocom alkohola, spava na klupi u parku s musavom vunenom kapom na glavi. Ubrzo nam otkriva i to da ima natprirodne moći supermena, da poput svog prethodnika ili Betmena pritiče u pomoć ugroženima kako bi se obračunao s nasilnicima, ali posle njegovih podviga ostaju velike materijalne štete. Građani Los Anđelesa ga zbog toga ne vole.

Po scenariju Vinsenta Ngoa i Vinsa Giligera, reditelj Piter Berg nas uvodi u komediju na ivici parodiranja modela superjunaka. Henkok spasava čoveka čiji se auto zaglavio na železničkim šinama, ali zato cela kompozicija završi kao gomila otpadaka. vek kome je spasao život Rej Embri (Džejson Bejtmen) spretan je u gradnji javnog imidža svojih mušteija i odvodi Henkoka svojoj kući, pruža mu priliku da promeni građanski izgled. Uzgred, Rej je oženjen lepom Meri (oskarovka Šarliz Teron) na koju Henkok ostavlja snažan utisak. Negde na polovini filma, menja se komički smer, počinjemo da doznajemo prošlost junaka (sa daleke zvezde, kao Supermen), a novi melodramski tonovi kao da pripadaju drugom filmu. Pojavljuje se novi, zli junak sa supermenskim moćima i Henkok ima nevolja kako da izađe na kraj . Velika holivudska zvezda Vil Smit igra naslovnog junaka sa oprobanim šarmom, ali i to ima svoje granice. Šarliz Teron je suviše lepa da bi se uklopila u kožu frustrirane malograđanske domaćice. Džejson Bejtmen je odličan, ali svi ti likovi se ne uklapaju zajedno. Na kraju, nisam bio siguran šta se i zašto dogodilo.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

uh, neka ga. mnogo je gore kad pise NAKON sto je gledao.

3:01 AM  
Anonymous Anonymous said...

Video sam Vlajcica na Henkoku, lepo se naspavao

4:37 AM  
Blogger godineumagli said...

Znaci, bio je na casu. Samo sto nije pazio:-)

7:35 AM  

Post a Comment

<< Home