Tuesday, February 19, 2013

DINKO TUCAKOVIĆ (1960-2013)


Prerani odlazak Dinka Tucakovića ostavlja veliku prazninu na našoj sceni koja će se jako teško popuniti. Naime, naša scena je upravo u Dinku Tucakoviću imala čoveka koji ju je mapirao i stvarao. Bio je jedan od onih ljudi koji su u svakom čoveku, kao i u svakom filmu, videli ono najbolje, osoba takve širine pogleda i pre svega takve filmske erudicije iz koje su ti pogledi proisticali još jako dugo neće moći da se pojavi, uostalom jer neće biti Dinka da je odškoluje.

Generacijski, Dinko Tucaković pripada beogradskoj filmskoj školi koja je stasavala uz euroamerikanu, pank i jugoslovenski novi talas. U tom spletu filma, rokenrola i stripa, sa savremenom umetnošću koja se javljala kao uticaj iz drugog plana, Dinko je profilisao kako svoja široka lična interesovanja tako i autorski prosede. 

Debituje prvi u čitavoj generaciji, koja je na određeni način svakako ometena u kreativnom razvoju sukobima koji će razoriti SFRJ. Sa dvadeset pet godina, što je izuzetno rano čak i za standarde "kinematografije mladih ljudi" kao što je jugoslovenska, snima celovečernji film ŠEST DANA JUNA 1985. godine sa Nebojšom Krstićem iz Idola u glavnoj ulozi i muzikom tog benda na saundtreku.Svoj drugi film će čekati čitavih dvadeset i sedam godina i to će biti film u kome je sažeo svoju fascinaciju posetom Nicholasa Raya Beogradu i njegovim pokušajima da u Avala Filmu pod vođstvom Ratka Draževića oživi porsnulu karijeru. Nažalost, uprkos brojnim planovima koje je imao i projektima koje je razvijao, DOKTOR REJ I ĐAVOLI će ostati njegov poslednji celovečernji film.

Između ova dva filma, Dinko je radio na televiziji gde je snimio kultni šou program grupe Denis &Denis koji je karakterisao campy SF dizajn.
Snimio je kratki film BERNISA JAČA OD SMRTI inspirisan Cormanovim ekranizacijama Edgar Alla Poea, a naročitu pažnju je posvetio dokumentarnim filmovima.

O izuzetno zanimljivom projektu Rastka Ćirića rekonstrukcije tada još uvek "izgubljenih" pesama The Beatlesa snimio je dokumentarni film THE RUBBER SOUL PROJECT, zatim je postigao uspeh sa dokumentarnim filmom o NGO aktivistkinji Jasmini Tešanović ali je svoje najkrupnije dokumentarne poduhvate vezao za istoriju kinematografije. U saradnji sa Milanom Nikodijevićem snimio je dokumentarni film i seriju ZABRANJENI BEZ ZABRANE, o raznim vidovima uskraćivanja sloboda filmskim radnicima u vreme SFRJ, a potom i dokumentarnu serijuj SRBI U HOLIVUDU koja se bavila našim poznatim sunarodnicima koji su ostavili značajan trag u najznačajnijoj svetskoj kinematografiji.

Zbog dobrog poznavanja jezika ali i velike radoznalosti da se upozna sa tehnikama rada u žanrovima koji nisu bili previše zastupljeni kod nas, sarađivao je na filmovima koji su snimani u bivšoj državi. Kao asistent režije između ostalog radio je na poznom borilačkom filmu Roberta Clousea GYMKATA, zatim na trileru Zelde Barron FORBIDDEN SUN i hororu HAPPY HELL NIGHT Briana Owensa. Poslednjih meseci sarađivao je i na realizaciji srpske etape snimanja južnokorejskog filma THE TENOR-LIRICO SPINTO Sang man Kima, nama poznatom po trileru MIDNIGHT FM.

Ova bogata karijera međutim nastala je uporedo sa impresivnim opusom koji je Dinko Tucaković ostvario kao filmski kritičar u praktično svim srpskim medijima, od specijalizovanih za popularnu kulturu kao što je bio Ritam do raznih dnevnih novina ili nedeljnika Vreme. Kao kritičar, Tucaković je odlično balansirao između pogleda svojstvenih filmskim profesionalcima okrenutim radu u produkciji i literarnih razmatranja. U kritikama je pokazivao izuzetnu erudiciju, hrabrost i otvorenost u prepoznavanju novih tendencija i talenata.

Kao kritičar je bio aktivan i u međunarodnoj asocijaciji FIPRESCI što je krunisao učešćem u njihovom žiriju na kanskom festivalu što je svakako vrhunac koji se može postići u ovoj profesiji. To potvrđuju i njegovi povremeni angažmani u uglednim filmskim časopisima Positif i Sight and Sound.

U domenu istorije filma iza sebe je ostavio knjige TAJNI ŽIVOT FILMA iz 1993. napisanu u saradnji sa Sašom Radojevićem i STRANCI U RAJU iz 1998. napisanu sa Dejanom Kosanovićem. STRANCI U RAJU su izuzetno značajan dokument zato što sumiraju vrlo bogatu istoriju stranih filmova snimanih na prostoru SFRJ. Učestvovao je kao saradnik i u brojnim zbornicima eseja kao što je SVETLO U TAMI, zbirke o Slavku Vorkapiću ili Vojislavu Nanoviću.

No, ni bavljenje kritikom ni istorijom filma ne obuhvata sve Dinkove aktivnosti.

Naime, kao programski direktor Jugoslovenske kinoteke, a na tom mestu ga je zatekla i smrt, radio je na tome da se ova institucija očuva i da kroz burna vremena koja smo prolazili očuva svoj integritet i aktivno učestvuje kako u brizi o starim filmovima, tako i u izdavačkoj delatnosti. Kinoteka je izdala niz značajnih knjiga koje danas služe kao udžbenici na fakultetu a neizmerno je pomogla izlazeći u susret raznim istraživačima koji su imali pristup njenom bogatom filmskom fondu. Okosnica stručnog kredibiliteta naše Kinoteke bio je upravo Dinko Tucaković.

U protekle dve decenije, Dinko je učestvovao i u osnivanju raznih asocijacija i manifestacija, među kojima je i Filmski centar Srbije, i na tom putu je susretao razne teškoće,  imao posla sa raznim opskurnim ljudima, nailazio na razne prepreke, i sada kada moramo da podvučemo crtu, prerano i neočekivano, možemo da kažemo da je Dinko uvek bio korektan čovek koji je radio u interesu filma, u vreme kada je to bila prava retkost.

Našu kinematografiju je samo u pojedinim fazama odlikovao glamur a odavno je više ne odlikuje ugled. Međutim, jedino je Dinko Tucaković umeo da očuva osećaj u svakom filmskom radniku koga sretne da je deo jedne veće međunarodne celine, jednog esnafa koji se proteže od najmlađeg debitanta sve do Stevena Spielberga, i da smo svi mi, filmadžije koliko i filmofili, deo jednog neverovatnog globalnog fenomena, i da svaki zamah leptirovih krila nekog srpskog filma možda može izazvati tornado u Kanu.

Naša profesija je stvaranje iluzije da se slike kreću, a Dinko nam je pomagao da skupimo snagu i stvorimo sebi neku ličnu iluziju koja će nam pomoći da pokrenemo slike. Sada njega više nema i snagu ćemo morati da nađemo sami.

Ostaje nada da je za života uspeo da ispuni barem deo svojih velikih, plemenitih vizija i da će se kod nas nekada pojaviti neko ko toliko dobro poznaje i voli film kao on.

8 Comments:

Anonymous Anonymous said...

r.i.p. <3

4:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

Odlican tekst, hvala. Neka pociva u miru, a nama ostaje nada da ce neko nastaviti njegovim putem...

4:31 AM  
Anonymous Anonymous said...

Poslednji pozdrav dragom dinku

9:01 AM  
Anonymous Branko Neškov said...

Poznavao sam Dinka dobro i radio sam na skoro svim njegovim filmovima. Generacije studenata FDU koje su imale tu privilegiju da studiraju u vreme kada je i Dinko bio student, pamtiće razne situacije u kojima je do izražaja dolazilo njegovo fantastično poznavanje filmske istorije i estetike. Bio sam u sali kada je Bertolucci zanemeo posle pitanja koje mu je Dinko postavio povodom filma koji je upravo završio (Luna) i na koje nije umeo da odgovori. Bertolucci je uspeo samo da pita da li je Dinko student FDU, na šta je dobio potvrdan odgovor. "A na kojoj ste godini?" pita Bertolucci. "Na prvoj" kaže Dinko. Tu se razgovor i završio, Bertolucci je prebledeo i posle par minuta otišao u hotel. A Dinko mu je samo najiskrenije rekao šta misli o njegovom filmu i to potkrepio nekim činjenicama...
Mnogo će nam nedostajati.

4:23 PM  
Anonymous Anonymous said...

http://zianagel.webs.com/#acne-scar
does ziana work [url=http://zianagel.webs.com/#vitamins-for-acne
] ziana gel price [/url] ziana cost ziana acne gel ziana gel

6:24 AM  
Blogger رضا رمضان said...
خدمات النظافة بالدمام لابد ان تقدمها شركة لديها ثقة في اتمام خدمات النظافة المنزلية لان النظافة العاية لا تعطي النتيجة الفعالة التي تتم بواسطة شركة تنظيف بالدمام متخصصة لانها تهتم بكل شئ داخل المباني فلدينا شركة تنظيف فلل بالدمام تكون متخصصة في نظافة الفلل المفروشة والمستعملة واعطائها الرونق الجمالي الخاص بها لدينا شركة تنظيف شقق بالدمام متخصصة في اعمال نظافة الشقق المنزلية وشقق المكاتب والمعارض بواسطة الادوات والمواد اللازمة لعمل ذلك لدينا تخصصتنا في اعمالنا التي ترضي العميل وتخلصة من الحشرات الصغيرة التي تسبب ازعاج كبير للاسرة من خلال شركة مكافحة حشرات بالدمام التي لديها معدتها وموادها لعمل ذلك كما يوجد متخصص ايضا للقضاء علي الحشرات من خلال التواصل مع شركة رش مبيدات بالدمام التي تنتهيك من كل الحشرات المنزلية كما نعمل معا للواصل اليك كل الخدمات المنزلية من خلال خدمة الاثاث بواسطة افضل شركة نقل اثاث بالدمام والتعامل معها سوف يصل الي منزلك الجيد بدون اي تعب
كما يوجد خدمتنا الاخري التي يمكنك البحث عنها م والاستفادة منها
شركة تنظيف بالقطيف
شركة تنظيف بالجبيل
شركة تنظيف بالاحساء

8:12 PM  
Blogger Ahmed Alatar said...شركة تنظيف بجازان هي من افضل الشركات على الاطلاق فى عالم في مجال التنظيف ولان التنظيف من المشاكل التى تبحث عنها فنحن نقدم لك خدمه على اعلى مستوى من النظافه حيث نقوم بتنظيف جميع اركان المنزل بما فيه من السجاد والموكيت والمفروشات وتلميع البلاط والارضيات وغيرها انضموا الان لقائمه عملائنا لتحصلوا على خدمات متميزه
شركة تنظيف بجازان
بشركة تنظيف مجالس بجازان هي من افضل شركات التنظيق حول العالم حيث نقدم لك ارقي خدمه وافضل عماله حيث نقوم باستخدام افضل الادوات الامركية الحديثه
شركة تنظيف مجالس بجازان
شركة تنظيف كنب بجازان من ارقي خدمات التنظيف التي نقدمها لكم شركة الحمد لخدمات التنظيف حيث نفوم باستخدام افضل االمنتجات الامركيه في عمليه التنظيف
شركة تنظيف كنب بجازان
شركه تنظيف خزانات بجازان من افضل الشركات في هذ المجال حيث نقوم بعده عمليات حرصن منا علي سلامه. فنحن نقدمة لك افضل الخدمات باقل الاسعار .فنحن نتمني فقط رضا العميل
شركة تنظيف خزانات بجازان
نحن سعداء بتقديمنا لكم خدمة عزل الخزانات باقل الاسعار وبجوده عالميه وهذا بفضل ثقتكم الكبيره بنا وهذا يعطينا الثقه الدائمة فى تقديم كافة الخدمات التى نؤديها بالجوده والدقه العاليه التى تنول علي رضاء عملائنا كى تتزيد شهرتنا وعراقتنا في الوطن العربي
شركة عزل خزانات بجازان
لا احد يستطيع انكار ان مشكله الحشرات من اخطر المشاكل التي نقابلها في حياتنا اليوميه ومن اجل هذا نقدم لكم افضل خدمه في مجال المكافحه باقل الاسعار واعلي جوده
شركة مكافحة حشرات بجازان
عندما تفرر ان تتستخدم هذه العمليه فما عليك شوي الاتصال بشركه الحمد لاننا الافضل علي الاطلاق في هذه العمليه في الوطن العربي فنحن نستخدم افضل المنتجات الالمانيه
شركة رش مبيدات بجازان
كلنا نعي كم خطوره هذه المشكله علي صحه ابنائنا وايضا علي صحتنا ومن اجل ذلك نقدم لكم شركه كشف تسربات المياة حيث نقدم لكم افضل خدمه في هذا المجال حرصن علي سلامه الجميع

2:28 AM  
Blogger Đồ gia dụng said...

Consultation on reproductive health care, care infertility treatment infertility. More information at: https://www.bacsichuavosinh.com

Điều trị vô sinh hiếm muộn
thuốc chữa bệnh vô sinh ở nam giới
Chữa khỏi vô sinh
Điều trị vô sinh nữ
Bài thuốc Đông y chữa vô sinh hiếm muộn ở nam giới

12:03 AM  

Post a Comment

<< Home