Thursday, February 21, 2019

FEST PREPORUKE (10)

Pre neki dan smo govorili o jednoličnosti ponude i u filmu koji ne smatramo holivudskim i industrijski proizvedenim. Primera radi u ovogodišnjoj ponudi FESTa imamo tri filma, ili oko dva i po procenta selekcije koje čine biografski filmovi o savremenim političarima. Od toga su dva filma - VICE i LORO priče o političarima koje autori filma preziru pa su u njima Berlusconijev krug i Dick Cheney prikazani kao potpune karikature.

Steg klasičnijeg političkog filma nosi sin Ivana Reitmana, Jason u filmu THE FRONT RUNNER, političkoj biografiji o političaru kog autor filma ne prezire. Čak naprotiv, Gary Hart se odvajkada smatra predsedničkim kandidatom sa kojim bi američka istorija išla u potpuno drugom smeru da je izabran umesto Reagana 1980. ili Busha 1988. Na top listi tema iz alternativne istorije, izbor Harta na mesto predsednika nosi dosta visoku poziciju posle priča o tome šta bi bilo da su nacisti pobedili u Drugom svetskom ratu.

Ni pre ni posle Harta, Demokrate nisu imale predsednika rođenog na Zapadu, a njegova seks afera smatra se trenutkom kada se raspao prećutni dogovor između političkih elita i medija koji je svakako bio na snazi u vreme Kennedyja i sličnih bećara.

Međutim, THE FRONT RUNNER prikazuje trenutak kada mediji više nisu isti oni iz ALL THE PRESIDENT’S MEN, iako se sam Washington Post pojavljuje u filmu već više kao Miami Herald koji želi da se u tom trenutku, na brzinu izbori za čitanost, ne razmišljajući o celini političkog procesa koji usmerava već o kratkoročnim tabloidnim ciljevima.

U tom pogledu, Reitman ne fetišizuje Hartovu politiku, uostalom ona je stara već trideset godina već se bavi njegovim principilenim stavovima koji su ga sprečili da adekvatno reaguje na medijski pritisak pod kojim se našao i praktično ga doveli do toga da propadne na predsedničkim izborima.

Hugh Jackman igra Harta ali u ovom filmu on nije dominantan lik ni po prisustvu na ekranu ni po uticaju na priču jer bi se moglo reći da je Hart u tim okolnostima bio vrlo pasivan. Međutim, glumac Jackmanovog kalibra je bio neopdhodan da bi se dočarala Hartova harizma holivudske zvezde.

Reitmanov postupak u ovom filmu je svojevrsni omaž klasicima filma sedamdesetih, iako je sama priča smeštena u osamdesete, i prepoznaju se uticaji Alana J. Pakule a naročito Roberta Altmana koji su uostalom ostavili značajna dela baš na ove teme.

Stoga, ko voli filmove o politici i političarima, i važnim istoirjskim događajima u tom miljeu, svakako treba da pogleda THE FRONT RUNNER. To definitivno nije film kao ALL THE PRESIDENT’S MEN koji će iskoračiti iz okvira svoje teme i uticati generalno na kinematogtafske tokove ali će pokazati da je škola tog filma dobro izučena i dokazatu superiornost takvog pristupa u odnosu na Sorentinove ili McKayeove izlive ljutnje.

7 Comments:

Blogger steve said...


فني تظيف مكيفات بالرياض
شركة تنظيف افران بالرياض
شركة تركيب غرف نوم بالرياض
فني تركيب مكيفات بالرياض
شركة تركيب اثاث ايكيا بالرياض

12:57 PM  
Anonymous Packers And Movers Mumbai said...

Really impressive post. I read it whole and going to share it with my social circules. I enjoyed your article and planning to rewrite it on my own blog. @ Packers And Movers Mumbai

12:24 AM  
Blogger casinoxo said...

ดูหนัง Ma แม่ ร้าย (2019) ดูหนังฟรีได้แบบไม่มีจำกัดต้องที่เว็บดูหนังออนไลน์ของเรานี้เท่านั้น
https://www.doonung1234.com/

3:42 AM  
Anonymous Packers and Movers Chennai said...

Packers and Movers Chennai list, Cheap Best Packers Movers Chennai Charges, Local, Affordable Household Shifting Chennai @ Packers And Movers Chennai

2:41 AM  
Blogger Alexander said...

Mixxerly.com is the most accurate and best website to learn about all your favorite celebrity net worth. It is even better than other celebrity net worth websites. Mixxerly publishes in-depth net worth information about famous celebrities. Mixxerly also publishes famous people's biographies. It is the best website for such information I've seen so far. Mixxerly.com is the best resource when it comes to data about the net worth and wealth of Hollywood and Bollywood celebrities. Mixxerly precisely calculates how much is the net worth of your favorite celebrity using a "state of the art" proprietary algorithm and publishes it on the mixxerly website. So whenever you need to know the net worth of any celebrity, you can use mixxerly.com as a trusted and verified resource in this matter. There is no doubt that Mixxerly is a trustworthy source of information and is regularly mentioned and cited by other major news and media publications.

3:06 AM  
Anonymous Anonymous said...Very Nice Website, I really Appreciate your contents, this is very meaning for us.
Rajmandir Hyper Market

11:59 PM  
Blogger العبقري said...


شركة تنظيف بالاحساء
شركة تنظيف بالهفوف
شركة تنظيف منازل بالاحساء
شركة تنظيف بالقطيف
شركة تنظيف بتبوك
شركة تنظيف بالقصيم

12:09 PM  

Post a Comment

<< Home